Modificarea Codului fiscal. Accize

29 Dec 2014
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscala fost modificata prin OUG 80/2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 906 din 12 decembrie 2014.
In ceea ce priveste accizele, conform modificarilor aduse, incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014, cu exceptia nivelului accizelor pentru tigarete care se aplica de la data de 1 aprilie 2015.
Impozitul datorat pentru titei este de 18,95 lei/tona si se aplica incepand cu 1 ianuarie 2015.
Incepand cu anul 2016, nivelul accizelor armonizate aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, respectiv 1 aprilie a fiecarui an pentru tigarete, este nivelul actualizat cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2013-septembrie 2014, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.
Dupa actualizare nivelul accizelor armonizate exprimate in lei se rotunjeste la nivel de doua zecimale, prin reducere, atunci cand a treia zecimala este mai mica decat 5 si prin majorare atunci cand a treia zecimala este mai mare sau egala cu 5.
In prezent, nivelul accizelor armonizate și nearmonizate, precum si impozitul pentru țițeiul din producția interna sunt exprimate in echivalent euro pe unitatea de masura, iar conversia in lei a sumelor reprezentand accizele se face pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In situația in care acest curs de schimb valutar este mai mic decat cel stabilit in prima zi lucratoare al anului precedent, valoarea in lei a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția interna se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pana la data de 15 octombrie.
In ceea ce priveste acciza ad valorem, conform modificarilor aduse, aceasta se calculeaza prin aplicarea procentului legal de 14% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum.
Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut in anexa nr. 1. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea in vigoare a nivelului accizei totale.
Acciza datorata nu poate fi mai mica decat nivelul accizei minime exprimate in lei/1.000 de tigarete care este de 97% din nivelul accizei totale prevazut in anexa nr. 1."
Nivelul accizelor pentru tigarete se actualizeaza anual, incepand cu data de 1 aprilie.
O alta modificare consta in exceptarea antrepozitarilor care detin doar antrepozite fiscale de depozitare autorizate exclusiv in vederea constituirii si mentinerii stocurilor de urgenta conform Legii nr. 360/2013 de la obligatia de a constitui in favoarea autoritatii competente o garantie pentru productia, transformarea si detinerea de produse accizabile in regim suspensiv de accize, precum si o garantie pentru circulatia acestor produse in regim suspensiv de accize.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre accize
19Iun2025
Decont accize
de
Flavia Vlad
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
Societate comerciala incepand cu martie 2023 monteaza panouri solare avand contract incheiat cu Electrica. In 2025 mai, Electrica emite factura in numele clientului cu KWH produsi de client.
In declaratia 120 in care an trebuie raportat?
14Iun2025
Inregistrari contabile acciza alcool
de
Costin A. Istrate
valabil la 14 Iun 2025
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu inregistrarile contabile pentru o factura primita de la un furnizor din Romania de alcool etilic denaturat (necesar a fi consumat in procesul de productie). Pe factura apare valoare accize. Alcoolul va fi utilizat in regim de scutire indirecta de la plata accizelor conform art 397 din Cod fiscal si pct 90 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII ...
18Iun2025
Servicii de e-mobilitate (EMP). Minime aspecte procedurale si fiscale
de
Otilia Roman
valabil la 18 Iun 2025
Intrebare:
Un nerezident din Germania achizitioneaza energia electrica de la furnizorii care detin statiile de incarcare, nu are contracte de inchiriere pentru statii cu acestia si o revinde imediat catre consumatorul final fara a o depozita (B2b, B2C). Clientul actioneaza ca furnizor de servicii de e-mobilitate (EMP) si nu detine nicio statie de incarcare in schimb, are contracte cu diversi operatori de ...
30Mai2025
Obligatii fiscale pentru energia electrica produsa din surse regenerabile
de
Flavia Vlad
valabil la 30 Mai 2025
Intrebare:
Imi sputeti spune va rog cine trebuie sa depuna declaratia 120. Noi avem montate panouri fotovoltaice, dar nu am emis niciodata factura. Trebuie emisa factura pentru energia emisa de acele panouri chiar daca noi nu vindem acea energie, deoarece consumam mai mult decat produce acele panouri? Multumesc!
22Mai2025
Obligatiile fiscale ale producatorilor de energie electrica - persoane juridice
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra a instalat un sistem de panouri fotovoltaice in anul 2022. Puterea instalata este de 9.52kw/h.
Va rog sa-mi raspundeti ce contibutii trebuie sa achitam la stat pentru veniturile realizate din livrarea surplusului de en el in retea?
Multumesc!
19Mai2025
Comer cu amanuntul tutun, alcool si cafea
de
Gina Popescu
valabil la 19 Mai 2025
Intrebare:
O societate comerciala deschide un magazin cu amanuntul, unde va comercializa produse alimentare, nealimentare, bauturi alcoolice de toate felurile, tutun, cafea.
Ce trebuie obtinut de la ANAF in vederea autorizarii comertului cu bauturi alcoolice, tutun si cafea?
Avand in vedere ca sunt si produse accizabile, trebuie sa se inregistreze ca platitor de accize?
Vezi toate studiile de caz despre accize keyboard_double_arrow_right