Modificarea Codului fiscal. Impozitul pe venit

18 Dec 2014
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata prin OUG 80/2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 906 din 12 decembrie 2014. O parte din aceste modificari vizeaza impozitul pe venit.
Conform modificarilor aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 79/2014, persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri vor putea opta pentru conducerea evidentei contabile pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla. Pana la intrarea in vigoare a acestor modificari, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pot determina venitul net anual pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, in conditiile stabilite potrivit prevederilor din Codul fiscal. Acestea au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila si sa completeze Registrul - jurnal de incasari si plati, Registrul - inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Prin OUG 80/2014 se coreleaza reglementarile din Codul fiscal cu aceste schimbari contabile.
Astfel, pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura au fost eliminate prevederile referitoare la obligatiile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla si a celor referitoare la completarea Registrului - jurnal de incasari si plati si a Registrului-inventar, fiind instituita obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala. Modelul si continutul acestui registru vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice. In cadrul fiecaror categorii de venituri sunt precizate exceptiile de la obligatiile privind organizarea si conducerea evidentei contabile, in cadrul categoriilor de venituri.
Nu au obligatia de a conduce evidenta contabila:
- contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit. Acestia au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala
- contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii vor completa numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari. Aceasta reglementare este optionala pentru cei care considera ca isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit. Acesti contribuabili au obligatia sa arhiveze si sa pastreze documentele justificative cel putin in limita termenului de prescriptie.
- contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si nu determina venitul net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
- contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit. Acestia pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si nu determina venitul net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 48 din Codul fiscal, nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
- contribuabilii care obtin venituri dintr-o activitate agricola determinata pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
- contribuabilii care obtin venituri din alte surse nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
Aceste modificari se aplica incepand cu 01 ianuarie 2015.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre legea contabilitatii
06Apr2025
Majorare capital social
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Apr 2025
Intrebare:
O societate X, avea la 31.12.2024, 2 asociati: Y 60% parti sociale si B cu 40% parti sociale. In Decembrie 2024, B a notificat Consiliul Concurentei despre intentia de a achizitiona cele 60% parti sociale, fiind vorba despre o tranzactie de 8Mil EUR insa acordul acestora a venit abia de curand si suntem in asteptarea documentelor semnate pentru preluarea actionariatului. Pentru a indeplini ...
25Dec2024
Modificarea anului fiscal
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Dec 2024
Intrebare:
Momentan compania are anul fiscal acelasi cu anul calendaristic si doreste sa il schimbe, pentru a corespunde cu anul fiscal al grupului, respectiv 01.04-31.03.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
1. Care ar fi pasii pentru a inregistra aceasta schimbare (formulare si termen de depunere)?
2. In cazul in care modificarea se doreste a fi facuta incepand cu 2024, primul an modificat va fi ...
10Dec2024
Obligatia de emitere a facturilor
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Dec 2024
Intrebare:
Daca noi vindem giftcarduri online prin intermediul site-ului nostru conectat la o alta platforma si nu avem posibilitatea de a controla informatiile colectate si nici modalitatea de a emite factura automat, neavand toate informatiile necesare, ce putem face? Cum putem declara veniturile? Avand in vedere ca datele colectare sunt doar numele si prenumele, adresa de email si suma platita. ...
Modificari Legea contabilitatii: Balante lunare, termene fixe pentru depunerea situatiilor financiare si raportarilor contabile anuale, clarificate prin OUG 138/2024
de
Profeanu Laura
09 Dec 2024
In contextul modificarilor aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 138/2024 (in vigoare de la 05.12.2024) Legea contabilitatii nr. 82/1991 a suferit modificari menite sa elimine incertitudinile care au existat in ceea ce priveste termenele de raportare financiara. Schimbarile au fost motivate de necesitatea unei mai bune clarificari a termenelor de depunere si de adaptare la realitatile ...
09Dec2024
Perioada efectuarii inventarierii anuale
de
Ela Dumitra
valabil la 09 Dec 2024
Intrebare:
Inventarierea se poate face anual la data de 30.11, inclusiv trimiterea confirmarilor de sold la aceasta data? Sau este obligatoriu ca extrasele de confirmare clienti/furnizori sa fie cu data de 31.12.2024? Multumesc!
Modificari legislative propuse pentru Legea contabilitatii nr. 82/1991
de
Profeanu Laura
04 Dec 2024
Legea contabilitatii nr. 82/1991 reprezinta fundamentul juridic pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare si raportarilor contabile de catre entitatile din Romania. In contextul noilor propuneri legislative, autoritatile urmaresc modernizarea cadrului normativ pentru a asigura o mai buna corelare cu nevoile economiei digitale si cerintele actuale de raportare.
Situatia actuala ...
Vezi toate studiile de caz despre legea contabilitatii keyboard_double_arrow_right