Modificari fiscale 09 – 15 ianuarie 2023
Raspuns oferit deIrina Dumitrescu

Consultant fiscal, Expert contabil
18 Ian 2023
- O.M.F. nr. 4.268/2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile
Publicat in: M.Of. nr. 22 din 09.01.2023
Ce prevede: Ordinul aproba principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale.
Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt urmatoarele:
a) pentru societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, sediile permanente ale persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania depun situatii financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Fac exceptie subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European si sediile permanente ale persoanelor juridice cu sediul in Spatiul Economic European.
Persoanele juridice aflate in lichidare depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor o raportare contabila anuala
- O.A.N.A.F. nr. 2.559/2022 privind aprobarea Procedurii de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, precum si a modelului si continutului unor formulare
Publicat in: M.Of. nr. 29 din 10.01.2023
Ce prevede: Ordinul aproba procedura de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, precum si formularele conexe acestei proceduri.
- Legea nr. 34/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 36 din 12.01.2023
Ce prevede: Legea introduce o serie de facilitati fiscale pentru veniturile din activitati independente si veniturile din salarii in vederea sustinerii practicarii sportului, astfel:
La determinarea venitului net din activitati independente: sunt cheltuieli deductiible limitat contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere. Deductibilitatea este limitata la echivalentul in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
- Se aplica sumelor platite incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi
Pentru veniturile din salarii, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2022:
- sunt neimpozabile si neincluse in baza de calcul a contributiilor sociale, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii, limita aplicabila asupra tuturor veniturilor mentionate la art. 76 alin. (4 indice 1) respectiv art. 142 lit. aa indice 1) din Codul fiscla, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
- Se deduce la calculul impozitului pe veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
- Legea 39/2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 40 din 13.01.2023
Ce prevede: Incepand cu 16 ianuarie 2023, se aplica cota TVA de 5% pentru urmatoarele operatiuni introduse la art. 291 alin. (3) din Codul fiscal:
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz;
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz, destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor comerciale."
- Legea nr. 36/2023 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Publicat in: M.Of. nr. 36 din 12.01.2023
Ce prevede: Legea aduce modificari Legii contabilitatii 82/1991 si O.U.G. nr. 28/1999 cu privire la termenul de pastrare a documentelor:
Legea nr. 82/1991
Persoanele care au obligatia de a organiza contabilitatea si care utilizeaza sisteme informatice de prelucrare automata a datelor au obligatia sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, controlul si pastrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.
Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva acestor persoane timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii.
O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
- memoria fiscala trebuie sa permita obligatoriu acumulari progresive ale datelor, fara ca acestea sa poata fi modificate sau sterse, precum si conservarea in timp a acestora pe o perioada de 5 ani.
- registrul special si raportul fiscal de inchidere zilnica se arhiveaza si se pastreaza pe o perioada de 5 ani, calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost emise. Obligatia privind arhivarea si pastrarea raportului fiscal de inchidere zilnica pe o perioada de 5 ani nu se aplica operatorilor economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare.
La umplerea memoriei fiscale, atunci cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, ori cand nu mai poate fi folosita de catre utilizatori din diverse motive, precum si in cazul in care acestia isi inceteaza activitatea, sunt obligati sa asigure pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Stiri economico-financiare
Ian112023
Modificari fiscale 02 - 08 ianuarie 2023
de
Irina Dumitrescu
11 Ian 2023
O.M.F. nr. 4.291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile
Publicat in: M.Of. nr. 18 din 06.01.2023
Ce prevede: Ordinul aduce urmatoarele modificari si completari reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:
- obligativitatea de a intrerupe ...
Ian032023
Modificari fiscale 26 - 31 decembrie 2022
de
Irina Dumitrescu
03 Ian 2023
1. Legea nr. 376/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Publicat in: M.Of. nr. 1.255 din 27.12.2022
Ce prevede: Prin aceasta lege se reglementeaza legal bacsisul in domeniul restaurantelor si barurilor. ...
Dec052022
Modificari fiscale 27 noiembrie - 03 decembrie 2022
de
Irina Dumitrescu
05 Dec 2022
1. O.M.M.S.S. nr. 1.988/2022 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011
Publicat in: M.Of. nr. 1.144 din 28.11.2022
Ce prevede: ...
Oct122022
Formular 700. Declararea mentiunilor si termene
de
Vera Constantin
12 Oct 2022
Categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt:
taxa pe valoarea adaugata;
impozitul pe profit;
impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
accizele;
impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor;
impozitul pe reprezentanta;
...
Oct032022
Modificari fiscale 26 septembrie - 2 octombrie 2022
de
Irina Dumitrescu
03 Oct 2022
1. O.M.F. nr. 2.062/2022 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2022
Publicat in: M.Of. nr. 948 din 28.09.2022
Ce prevede: Ordinul stabileste valoarea nominala a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2022, incepand cu luna octombrie 2022 si pentru primele 2 luni ...
Sep142022
Modificari fiscale 05 - 11 septembrie 2022
de
Irina Dumitrescu
14 Sep 2022
1. O.M.F. nr. 2.048/2022 privind completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici
Publicat in: M.Of. nr. 878 din 07.09.2022
Ce prevede: Ordinul transpune prevederile Directivei (UE) 2021/2.101 a Parlamentului European si a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste ...