Modificari fiscale 18 - 24 noiembrie 2024

27 Nov 2024
1. Legea nr. 290/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr.1163 din 21.11.2024
Ce prevede: Legea aduce modificari in domeniul impozitelor suplimentare aplicabile pentru institutiile de credit si pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. De la 01 ianuarie 2025 prevederile art. 18 indice 2 si 18 indice 3 sunt abrogate iar cele doua impozite sunt reglementate la art. 46 indice 1 si 46 indice 2. Legea aduce clarificari si cu privire la deductibilitatea cheltuielilor cu impozitul minim reglementat la art. 18 indice 1. Acestea sunt cheltuieli nedeductibile conform prevederilor introduce la art. 25 alin. (4) din Codul fiscal lit. u) si v).
2. O.U.G. nr. 132/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Publicat in: M.Of. nr.1163 din 21.11.2024
Ce prevede: In domeniul fiscal ordonanta aduce urmatoarele modificari si completari:
1. Codul fiscal
- majorarea accizelor pentru vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare si alcool etilic
2. Codul de procedura fiscala
- introducerea obligatiei organului fiscal central de a inregistra fiscal la solicitarea unui notar public, in scopul indeplinirii atributiilor prevazute de lege, o persoana nerezidenta care nu detine cod de identificare fiscala. Procedura de inregistrare fiscala a persoanei nerezidente urmeaza sa se aprobe prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe baza consultarii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
3. O.U.G. nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
- Pentru aplicarea amnistiei reglementata prin OUG 107/2024 termenul pentru plata si depunerea cererii se prelungeste pana la data de 19 decembrie 2024. Se mentine insa termenul pentru depunerea notificarii privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare - 25 noiembrie 2025.
- in cazul in care debitorul depune notificarea pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, dar nu depune cererea de anulare pana la 19 decembrie 2024 inclusiv si indeplineste la aceasta data celelalte conditii prevazute de OUG 107/2024 acesta beneficiaza de anularea unor obligatii bugetare, prin emiterea, din oficiu, de catre organul fiscal a deciziei de anulare a unor obligatii bugetare dupa constatarea indeplinirii acestor conditii.
- in cazul in care debitorul depune cererea de anulare a unor obligatii bugetare anterior indeplinirii conditiilor, pentru care nu a fost emisa decizia de respingere, dar indeplineste conditiile la data de 19 decembrie 2024 inclusiv, organul fiscal emite decizia de anulare a unor obligatii bugetare dupa constatarea indeplinirii acestor conditii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli deductibile
11Iul2025
Accesare fonduri nerambursabile. Cheltuieli de consultanta
de
Vera Constantin
valabil la 11 Iul 2025
Intrebare:
In cadrul unui proiect accesare fonduri nerambursabile sunt cheltuieli de consultanta, reclama si publicitate etc. Aceste cheltuieli se recunosc drept venituri in momentul in care se deconteaza cererea de rambursare sau cand se inregistreaza cheltuiala in contabilitate? (pot fi acceptate la plata conform proiect sau pot fi si penalizari si sa nu se deconteze toata suma). Pana la recunoasterea ...
10Iul2025
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 10 Iul 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea ...
09Iul2025
Tratamentul fiscal al materialelor promotionale oferite internilor
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Iul 2025
Intrebare:
Materiale promotionale (tricou, rucsac, hanorac), comandate pentru studentii veniti in internship. Cum tratam cheltuiala cu aceste materiale? Ce documente trebuie sa mai intocmim pentru justificarea cheltuielii in afara facturii?
Multumesc anticipat pentru sprijin.
07Iul2025
Inchiriere imobil
de
Gina Popescu
valabil la 07 Iul 2025
Intrebare:
O firma noua platitoare de TVA de la infiintare, cumpara un apartament de la o firma cu TVA taxare inversa. La inchiriere factureaza cu TVA sau fara TVA? Toate facturile pentru renovare si modernizare ale apartamentului contin TVA. Sunt deductibile?
Multumesc!
07Iul2025
Deductibilitate cheltuieli
de
Florentina Buzea
valabil la 07 Iul 2025
Intrebare:
Titulara unui pfa, cod caen 9602 - coafura si alte activitati infrumusetare (fara contract de munca) doreste sa participe la un simpozion L'oreal, organizat in Franta.
1. Ce cheltuieli se pot deduce: transport, bilet avion, cazare, diurna, etc?
2. Ce documente justificative ar trebui prezentate la decontarea sumelor?
3. Facturile emise pentru cheltuieli pot fi pe persoana fizica ...
04Iul2025
Cabinet avocatura. Achizitie apartament
de
Vera Constantin
valabil la 04 Iul 2025
Intrebare:
In cazul unui cabinet de avocatura la care contabilitatea se tine in partida simpla, acest cabinet a achizitionat un apartament, iar acest aparatament sa presupunem ca va fi inchiriat, intrebarea mea este daca cheltuiala cu achizitia si amortizarea lui sunt deductibile? Cu respect.
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli deductibile keyboard_double_arrow_right