Noi termene pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic

04 Sep 2017
Termenele pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic au fost din nou amanate prin OG 20/2017 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si prorogarea unor termene, publicata in M.OF. 705/31.08.2017.
Noile termene sunt:
- incepand cu data de 1 aprilie 2018 (termenul anterior - 1 iulie 2017), Comisia autorizeaza numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.
-
- operatorii economici vor avea obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic incepand cu: 1 iunie 2018 - contribuabili mari si mijlocii (termene anterioare 1 ianuarie 2018 - marii contribuabili, 1 aprilie 2018 - contribuabilii mijlocii) si 1 august 2018 - contribuabilii mici.
- avizele privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale acordate distribuitorilor autorizati isi mentin valabilitatea pana la data expirarii, dar nu mai tarziu de data de 31 iulie 2018 (termen anterior 1 octombrie 2017).
Prin OG 20/2017 au fost modificate si sanctiunile pentru contraventiile prevazute de OUG 28/1999, acestea putand ajunge la 50.000 lei. De asemenea, sanctiunile cresc pentru anumite contraventii care se repeta in interval de 30 zile, respectiv 12 luni.
Spre exemplu, incalcarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozitiilor art. 4 alin. (12) lit. a) -d) din ordonanta, cu privire la consumabilele utilizate, se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei. In situatia in care, in termen de 30 de zile de la sanctionarea faptei, operatorul economic savarseste o noua contraventie din aceasta categorie, pentru care a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei. Daca noua contraventie este savarsita in termen de 12 luni de la ultima sanctionare a faptei, contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 lei la 50.000 lei.
Pana la data de 30 septembrie 2017 urmeaza a fi modificate corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile ulterioare. Tot pana la aceasta data urmeaza a se aproba, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, informatiile continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre casa de marcat
09Apr2025
Documentatie necesara in cazul returnare bun achizitionat dintr-un magazin fizic
de
Ela Dumitra
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
O companie are un magazin de imbracaminte; se intampla ca clientul sa returneze achizitia din mai multe motive; intrebam ce documentatie este necesara in cazul returnarii dupa ce am platit rochia si am primit bon fiscal;
- daca clientul vrea banii inapoi, ce ar trebui sa facem din punct vedere fiscal si documente?
- daca clientul doreste un schimb cu alte haine de valoare egala sau mai ...
31Mar2025
Vanzari prin casa de marcat incasate cu mai multe instrumente de plata
de
Olga Crevelescu
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Intr-o farmacie se vand produse cu urmatoarele cote de TVA: produse scutite, cu TVA 9% si TVA 19%. Un client solicita produse care au la baza o reteta decontata partial de Casa de sanatate iar diferenta este achitata cu numerar sau card bancar. Pe langa produsele de pe reteta mai cumpara si alte produse, iar contravaloarea lor este incasata atat prin numerar cat si prin card bancar conform ...
20Mar2025
Radiere Intreprindere Individuala. Stoc marfa. Casa de marcat
de
Nicolae Liviu
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Am un II si vreau sa-l inchid. Am suspendat activitatea de anul trecut, iar acum vreau sa fac demersurile pentru a-l radia. Mai am stoc de marfa, trebuie sa scap de el, nu? Casa de marcat o pot vinde dupa ce am inchis firma? Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurg? Multumesc.
11Mar2025
Incasare cu numerar de la persoane juridice
de
Gina Popescu
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
Sunt SC cu raspundere limitata avand ca obiect de activitate evidenta contabila si doresc sa stiu daca pentru facturile emise catre persoane juridice pe care le incasaz cu numerar sunt obligata sa am casa de marcat sau pot sa eliberez chitanta?
07Mar2025
PFA activitate meditatii. Emitere facturi
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 07 Mar 2025
Intrebare:
PFA - activitate - meditatii. Daca se incaseaza c-valoarea meditatiilor in cont bancar este necesar factura? Dar daca incaseaza prin casa de marcat aceste servicii? Multumesc!
05Mar2025
Declararea filialelor si sediilor secundare
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Mar 2025
Intrebare:
Firmele A si B functioneaza ca vanzatoare cu amanuntul de textile in acelasi spatiu comercial fiecare cu casa de marcat proprie impartind spatiul 50% 50%. E legal? Conform unui Contract de Franciza, firma B plateste o suma catre firma A ca taxa de franciza, iar A isi deduce integral 12 luni chiria si utilitatile urmand ca la finalul celor 12 luni, conform contractului, sa factureze 50% din ...
Vezi toate studiile de caz despre casa de marcat keyboard_double_arrow_right