Obligatii privind veniturile realizate de prosumatorii persoane fizice
valabil la 13 Iun 2024
Intrebare: Companie furnizare energie are in protofoliu mai multi prosumatori persoane fizice. a) Pentru prosumatori cu puteri instalate de pana in 200 KW inclusiv Ordin 15/2022 ANRE art 5 din Metodologie prevede compensarea cantitativa intre productie si consum de energie. Diferenta ramasa se compenseaza in timp si ce ramane va fi platit prosumatorului peste 2 ani conform reglementarilor. Compensarea cantitativa se face pe baza facturilor emise de compania furnizoare atat pentru consum cat si pentru productia livrata in sistem de prosumatori - factura facandu-se in numele clientului. b) Pentru prosumatori cu puteri instalate intre 201KW si 400 inclusiv Ordin 15/2022 ANRE prevede compensare financiara iar diferentele se platesc de ambele parti dupa caz, la scadenta facturilor. Intrebare: 1) In cazul unui prosumator persoana fizica de la punctul b) de mai sus, putem sa-i facem factura in numelui lui daca nu e organizat in baza OUG 44/2008? 2) Se va impozita la sursa aceasta persoana fizica avand in vedere ca are o putere instalata mai mare de 27 KW (Cod fiscal art. 60). Daca da, cum se va face si in ce declaratie va fi raportata suma de catre compania de furnizare a energiei?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Venituri impozabile
11Iun2025
Aportul in natura al titlurilor de valoare. Implicatii fiscale pentru persoanele fizice
de
Nicolae Liviu
valabil la 11 Iun 2025
Intrebare:
In calitate de PF detin 1000 de actiuni intr-o societate X (valoare nominala 10 Lei) inca de la infiintare, deci valoare de subcriere/aport 10.000 Lei.
Dupa o perioada de timp (5 ani) particip cu cele 1.000 de actiuni la infiintarea unei societati A (SA sau SRL) si le aduc drept aport in bunuri. La momentul aportului (in urma evaluarii de catre un evaluator ANEVAR a societatii X) valoarea ...
24Mai2025
Dividende sub 6 salarii minime
de
Vera Constantin
valabil la 24 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica nu este salariat, a incasat in 2024 doar venituri din dividende de 6500 lei. Cat se declara si plateste in declaratia unica pentru 2024?
21Mai2025
Chirie incasata de coproprietari. Depunere Declaratie unica. Plata CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Mai 2025
Intrebare:
Referitor la declaratia unica, o persoana fizica a inchiriat apartamentul (altele decat in scop turistic) unei PJ (plateste impozitul pe venit din 2024) in anul 2020, bunul este detinut in comun sot-sotie, contractul de inchiriere este facut pe numele sotului si declarat prin C168 la ANAF, prin spv pe numele sotului, incasarea chiriei s a facut in contul sotului, declaratie unica s-a depus din ...
15Mai2025
Declaratie unica cedarea folosintei bunurilor
de
Gina Popescu
valabil la 15 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica rezidenta in Olanda, are in Romania un contract de chirie cu o persoana fizica de 1.000 lei/luna. In declaratia unica 2023-2024 a estimat contractul de chirie cu venit brut 12.000 lei, cheltuieli forfetare 2.400 lei si Venit net impozabil 9.600 lei, Impozit 960 lei. Avand in vedere ca persoana fizica nu are alte venituri in Romania, si ca Venitul net impozabil este sub 6 ...
19Mai2025
Venituri din activitati agricole (norma de venit) si din activitati independente (prosumator)
de
Gina Popescu
valabil la 19 Mai 2025
Intrebare:
Intreprindere Individuala, cu activitate in agricultura, inregistreaza venituri din energie activa, aceste venituri sunt impozabile?
Daca da, cum se declara in declaratia unica?
15Mai2025
Declaratia unica venituri inchiriere imobile
de
Florentina Buzea
valabil la 15 Mai 2025
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.