Obtinere cod UIT pentru colet cu greutatea maxima de 31,5 kg. OUG 432024
valabil la 25 Mai 2024
Intrebare: Referitor la obligatia obtinerii codului UIT pentru pentru transportul international de bunuri, avem urmatoarea situatie: societatea trimite si primeste frecvent colete care contin bunuri sub greutatea de 31.5 kg (asa cum este definit coletul postal la Art. 2 pct. 16 din OUG nr. 13/2013 privind serviciile postale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 187/2013, cu modificarile si completarile ulterioare). - colet postal - trimitere postala cu greutatea maxima de 31,5 kg, ce contine bunuri cu sau fara valoare comerciala? Conform art. 16. din OUG 41/2022 actualizata: Fac exceptie de la prevederile prezentei ordonante de urgenta urmatoarele transporturi: a) transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si organizatiilor internationale, fortelor armate ale statelor membre NATO, Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care Romania a incheiat acorduri in domeniu sau ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau a executarii contractelor de achizitie publica ce necesita impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului; b) transportul produselor accizabile care circula in regim suspensiv de accize sau cu accize platite in statul membru de expeditie, potrivit titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin utilizarea sistemului de control al miscarilor cu produse accizabile, denumit EMCS, pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA sau a documentului administrativ electronic simplificat e-DAS; c) transportul bunurilor de catre prestatorii de servicii postale in colete postale, definite conform prevederilor art. 2 pct. 16 din OUG nr. 13/2013 privind serviciile postale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 187/2013, cu modificarile si completarile ulterioare. (la data 30-apr-2024 Art. 16 modificat de Art. II, punctul 4. din OUG 43/2024) Astfel, pentru aceste cazuri, in care vom avea de trimis/primit colet international cu greutate sub 31.5 kg, indiferent ca este transmis/primit prin curier DHL/UPS sau FedEx ori prin intermeniul unei case de expeditii, ne incadram la scutirea de obtinere a codului UIT? Casa de expeditii este inclusa in categoria prestatori de servicii postale? Cum este corect sa interpretam acest art. 16 din OUG 41/2022?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria E-Transport
04Iul2025
Declarare RO e-Transport livrare intracomunitara
de
Gina Popescu
valabil la 04 Iul 2025
Intrebare:
Revin cu o detaliere a datelor descrise mai sus.
1.Firma B are relatie contractuala cu firma C din Ungaria.
Firma B are relatie contractuala cu firma A din Romania.
Firma A nu are nicio relatie contractuala cu firma C din Ungaria.
2.Firma A are o relatie contractuala cu firma B pentru livrare de echipamente si instalarea acestora pe autobuze.
Firma A trebuie sa livreze si sa ...
27Iun2025
Transport cartofi din camp la propiul depozit. Generare cod UIT
de
Elena Garofil
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Daca societatea noastra cu cod CAEN - 0111 (cultivarea cerealelor) recolteaza cartofi, e necesar de facut aviz si e-transport totodata din camp pana la depozitul nostru?
La fiecare aviz intocmit (intr-o zi poate 15 avize)?
Si mentionez ca administratorul firmei transporta cartofii din camp la depozitul nostru. Apoi e nevoie de cod UIT si la vanzarea lor din depozit catre clienti persoane ...
20Iun2025
Declarare in RO e-Transport bunuri trimise in UE pentru a fi reparate
de
Gina Popescu
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
O societate trimite in Belgia spre reparatii un invertor utilizat la un parc solar. Transportul urmeaza a fi efectuat astfel: pe teritoriul Romaniei cu o firma de curierat si din Oradea pana la destinatie cu o firma romaneasca de transport. Va rugam sa ne precizati daca e nevoie de cod UIT in aceasta situatie si ce documente trebuie sa emita societatea.
23Iun2025
Declarare RO e-Transport bunuri transportate pe teritoriul national urmate de export
de
Gina Popescu
valabil la 23 Iun 2025
Intrebare:
Societatea noastra (Boldesti Scaieni) efectueaza export de marfuri in Moldova. Bunurile sunt transportate cu un mijloc de transport propriu in vama Ploiesti pentru intocmire DVE dupa care revin in societate si sunt preluate de catre un transportator contractat si transportate in Republica Modova (iesire prin vama Albita).
1. Este suficient sa obtinem UIT doar pentru traseu Boldesti Scaieni ...
19Iun2025
RO transport bunuri primite din UE
de
Gina Popescu
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
Bunurile pentru proiectul din Bulgaria ar urma sa vina in grupaj in acelasi TIR impreuna cu alta marfa care ne este destinata noua pentru revanzare, pentru optimizarea costurilor de transport. In acest caz, cum ar trebui intocmite documentele de transport ca sa nu fie probleme si sa evitam amenzile sau confiscarea marfii? Ar trebui intocmite 2 CMR-uri separate de catre furnizorul din Cehia, ...
19Iun2025
Lista bunuri cu risc fiscal ridicat
de
Gina Popescu
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
Societatea produce si comercializeaza pe teritoriul national produse lactate.
Pentru anumiti clienti cantitatea livrata depaseste 500 kg.si valoarea 10,000 lei
Este necesar ca livrarea sa fie insotita de cod UIT, avand in vedere ca ANAF dorea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Nu suntem lamuriti daca produsele lactate fac parte sau nu din categoria" bunuri cu risc ...