Optiunea microintreprinderilor pentru plata impozitului pe profit si deducerea cheltuielilor de sponsorizare din impozitul microintrerpinderilor - doua dintre masurile cuprinse intr-un proiect de modificare a Codului fiscal

30 Mar 2018
Conform unui Proiect de modificare a Codului fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati ar putea opta, o singura data, sa aplice impozitul pe profit, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva. In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite celelalte conditii de la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru mentinerea optiunii, in cazul in care, in perioada in care persoana juridica aplica impozitul pe profit, numarul de salariati variaza in cursul anului, in sensul scaderii sub 2, conditia trebuie reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungeste si in anul fiscal urmator.
Reglementarile in vigoare in prezent privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu prevad deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare, acordate potrivit legii. In acest sens, proiectul propune introducerea unor deduceri din impozitul pe veniturile microintreprinderilor respectiv deducerea sponsorizarilor efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii. Conform proiectului, persoanele care efectueaza astfel de sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective iar sumele nededuse se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive.
Entitatile care efectueaza sponsorizari, atat cele platitoare de impozit pe profit cat si cele care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor vor avea obligatia de a depune o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor.
Aceste masuri se vor aplica doar daca proiectul va fi publicat in Monitorul Oficial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre microintreprindere
22Apr2025
Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Apr 2025
Intrebare:
Un administrator, asociat unic care detine o societate platitoare de impozit pe profit (cod CAEN 3832) a infiintat o noua societatea avand condul CAEN 4941 (data infiintare 02,04,2025). Societatea nou infiintata poate sa ramana la impozit pe venitul microintreprinderilor in conditiile in care cealalta societate are cifra de afaceri 1.333.230 lei in luna aprilie 2025?
Mentionez ca pe noua ...
14Apr2025
Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate inregistrata ca platitoare de impozit pe microintreprindere in decembrie 2024 incheie contractele de munca si nu mai face reangajari.
Incepand cu 2025 are obligativitatea modificarii vectorului fiscal la platitor de impozit pe profit avand in vedere ca nu mai are angajati?
Multumesc!
13Apr2025
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor
de
Profeanu Laura
valabil la 13 Apr 2025
Intrebare:
Daca in anul 2024 cifra de afaceri a fost 85000 euro si s-a calculat impozti 3%, in anul 2025 se mentine cota de impozitare de 3% sau se calculeaza din nou 1% pana la depasirea cifrei de 60000 de euro?
11Apr2025
Societate cu profil IT. Vector fiscal 2025
de
Vera Constantin
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne raspundeti la intrebarea ce fel de impozit datoareaza o firma care are ca obiect de activitate in totalitate 6201 Activitati de realizare a softului la comanda. Are 1 angajat permanent in anul 2024 si o cifra de afaceri de cca 400.000 ron. Trebuie sa plateasca impozit micro sau impozit pe profit pentru anul 2024?
Multumim.
10Apr2025
Modificari ulterioare inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
O societate platitoare de impozit micro in anul 2024, care pastreaza conditiile de a fi micro si in anul 2025, trebuia sa depuna D700 pentru optiunea de micro pe anul 2025?
Multumesc.
11Apr2025
Microintreprindere venituri din rambursare cheltuieli de judecata
de
Elena Ionescu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
O microintreprindere a incasat de la un client, in urma unei hotarari judecatoresti suma de 50.000 euro cu titlul de despagubiri si suma de 20.000 euro rambursare cheltuielile de judecata. Cum consideram suma de 20.000 euro din punct de vedere al impozitului pe venitul microintreprinderilor? Reprezinta un venit aspura caruia se plateste impozit pe venitul microintreprinderilor?
Vezi toate studiile de caz despre microintreprindere keyboard_double_arrow_right