Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 8 Februarie 2023

Plata dividende asociat nerezident persoana fizica

Raspuns oferit de
Vera Constantin

Vera Constantin
Expert contabil
valabil la 23 Dec 2022

Intrebare: Societatea noastra a avut profit in 2018, 2019, 2020, 2021. In anul 2022 nu avem profit. Pentru anii precedenti in care nu am platit dividende asociatului unic - persoana fizica nerezidenta, anul acesta in luna decembrie se poate sa ii platim dividende din anii trecuti si care este impozitul, avand in vedere faptul ca este persoana fizica nerezidenta si care va fi declaratia in care vom mentiona acest impozit pe dividende? Multumim.

Tip societate: S.R.L.
Numar de angajati: 50-249 angajati
Platitoare TVA: Da
Cod CAEN: 1413

Raspuns: Deoarece asociatul unic este persoana fizica nerezidenta (fiscal) dividendul distribuit acesteia va fi impozitat cu 5%, la fel ca in cazul persoanelor fizice romane, iar daca persoana prezinta un certificat de rezidenta fiscala, vor fi facute aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri.
Art. 224 al. (4) Cod fiscal:

b) 5% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);

ART. 223 - Venituri impozabile obtinute din Romania

(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:

a) dividende de la un rezident;

Deci daca nu prezinta certificat de rezidenta fiscala aplicati cota de 5%, declarati si achitati la buget impozitul constituit.

Cota de 5% se aplica la dividendul brut, se retine si se declara de catre entitatea care acorda dividendul, prin declaratia 100 care se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendului.

Conform art. 224 din Codul fiscal, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.

Declaratia 207 este declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, conform OPANAF OPANAF 179/2022.Termen de depunere: ultima zi din februarie pentru anul expirat.

Obtinerea NIF se face prin depunerea formularului 700 pentru inregistrarea fiscala a persoanelor fizice care nu detin cod numeric personal.

Aceasta se depune pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Declaratia se va arhiva la dosarul fiscal al contribuabilului.

In vederea obtinerii Numarului de identificare fiscala, contribuabilii trebuie sa depuna/prezinte si urmatoarele documente:

- copia documentului national de identitate/pasaportului, dupa caz;

- certificat de nastere (in cazul minorilor) eliberat de organele abilitate, potrivit legii;

- documentul din care sa reiasa motivul pentru care se solicita eliberarea Numarului de identificare fiscala (ex: copia actului constitutiv sau orice alte acte prin care se prezinta motivul solicitarii).

In concluzie declarati si platiti cei 5% la dividendul brut distribuit (declarati in D100, D207 in baza NIF ului obtinut prin depunerea formularului 700 la ANAF).Daca persoana prezinta certificate rezidenta fiscala, aplicati prevederile mai favorabile dintre prevederile din conventie si legislatia nationala.

Plata dividendelor sa fie efectiva in decembrie 2022 pentru a putea aplica 5% la impozitarea acestora.Nu are importanta anul din care provine profitul reportat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Intrebari similare din categoria Alte taxe si impozite

Ian282023

Acordare comisioane persoanelor fizice pentru vanzari online

de Vera Constantin valabil la 28 Ian 2023
Intrebare: O microintreprindere SA vinde produse cosmetice online si trebuie sa acorde comisioane persoanelor care se ocupa cu achizitia si plasarea produselor (comisionari). Ce tip de contract trebuie incheiat cu aceste persoane (comisionari) si ce obligatii are societatea (retinere impozite la sursa sau alte obligatii declarative/ de plata)? Aceeasi intrebare si in cazul in care comisionarii au ...
Ian072023

Impozitare dividende platite in trimestrul 4 2022

de Vera Constantin valabil la 07 Ian 2023
Intrebare: La data de 31.10.2022 au fost distribuite dividende pentru anul in curs, perioada 01.01.2022-31.10.2022, pentru care s-a platit un impozit de 5% impozit pe dividende. Intrucat nu au fost distribuite in luna septembrie pentru a putea distribui pe bilantul interimar, dividendele se vor calcula pana la 30.09.2022 cu cota de 5%, iar pe luna octombrie cu cota de 8%? Sau vor fi calculate tot cu cota de ...
Dec092022

Stabilire impozit caldiri din anul 2023

de Elena Garofil valabil la 09 Dec 2022
Intrebare: O societate care detine cladiri nerezidentiale, cu raport de evaluare a acestor cladiri la 31.12.2020, in anul 2023 i se va calcula impozit pe cladiri in functie de sumele din raportul de evaluare sau in functie de Studiul de piata administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania? Ati putea sa explicati art.458 alin.4 si art.460 alin.8 in care se poate solicita raport de evaluare ...
Nov242022

Noul mecanism de compensare a sumelor solicitate din FNUASS din 2023

de Vera Constantin valabil la 24 Nov 2022
Intrebare: Va rog sa ne spuneti daca exista la momentul actual posibilitatea compensarii sumelor pe catre angajatorii le au de recuperat de la CNAS cu sumele pe care le au de platit catre ANAF. Sau, daca exista vreo alta solutie pentru aceasta problema, avand in vedere ca sunt sume restante foarte mari. Multumesc!
Nov092022

Declarare si plata taxa pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale

de Costin A. Istrate valabil la 09 Nov 2022
Intrebare: Societatea noastra a obtinut o licenta de concesiune pentru exploatarea resurselor de nisip si pietris in luna octombrie 2022. In baza licentei trebuie sa declaram si sa platim o taxa de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale. Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza si se declara aceasta taxa in declaratia 100 (probabil la pozitia 750) pentru anul 2022 si de asemenea pentru ...
Oct032022

Dividende interimare 2022. Cota de regularizare in 2023

de Vera Constantin valabil la 03 Oct 2022
Intrebare: Intrebarea mea este legata de impozitul pe dividende pentru o societate care plateste in anul 2022 dividende interimare. Caz concret: in anul 2022 platesc dividende in suma de 10.000 de lei si implicit platesc si impozitul de 5%. La inchiderea anului 2022 am urmatoarele ipoteze: - rezultatele anului 2022 arata ca ar mai trebui sa platesc un impozit suplimentar de 500 lei. - rezultatele anului ...
x
0 - /plata-dividende-asociat-nerezident-persoana-fizica-54369.htm