Poate un asociat sa renunte la dividende in favoarea celorlalti asociati?

In practica, apar situatii in care un asociat (indiferent de cota de participare la capitalul social) doreste sa renunte la dividendele ce i s-ar cuveni, in favoarea celorlalti asociati. Se ridica imediat intrebarea: este acest demers legal?
Dreptul la dividende si principiul proportionalitatii
Conform art. 67 alin. (1) si (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, dividendele reprezinta cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat si se distribuie proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, cu exceptia cazului in care actul constitutiv prevede altfel:
Asadar, regula generala este distribuirea proportionala, iar orice derogare trebuie sa aiba temei in actul constitutiv.
Poate un asociat sa renunte la dividende printr-un act separat?
La prima vedere, un acord intre asociati prin care unul dintre ei renunta la dreptul de a incasa dividende poate parea un simplu gest de vointa individuala. Totusi, un astfel de act poate atrage consecinte juridice grave daca duce la o distribuire a profitului in mod neproportional si fara modificarea corespunzatoare a actului constitutiv.
Renuntarea la dividende poate fi interpretata, in functie de context, ca o clauza leonina, interzisa de dreptul societar roman.
Ce este o clauza leonina si de ce este interzisa?
Clauza leonina reprezinta o dispozitie prin care un asociat este, fie exclus de la participarea la profit, fie scutit de pierderi, incalcand principiul egalitatii intre asociati.
Potrivit art. 1.902 Cod civil,
(1) Participarea la profitul societatii implica si contributia la pierderile societatii, in conditiile prevazute de contractul de societate, ale prezentului capitol sau ale legii speciale aplicabile, dupa caz.
(2) Partea fiecarui asociat la profituri si pierderi este proportionala cu aportul sau la capitalul social, daca nu s-a convenit altfel. Partea la profituri si pierderi a asociatului al carui raport consta in prestatii sau cunostinte specifice este egala cu cea a asociatului care a contribuit cu aportul cel mai mic, daca nu s-a convenit altfel.
(3) Asociatii pot participa la castig in proportie diferita de contributia la pierderi, cu conditia ca astfel de diferente sa fie rezonabile potrivit cu imprejurarile si sa fie expres prevazute in contract.
(4) Cand contractul stabileste numai partea de castig, aceeasi proportie are loc si cat priveste pierderile.
(5) Orice clauza prin care un asociat este exclus de la impartirea beneficiilor sau de la participarea la pierderi este considerata nescrisa.
De asemenea, doctrina si jurisprudenta au stabilit ca:
-sunt interzise prevederile din actul constitutiv sau alte acte aditionale care favorizeaza discretionar un asociat in detrimentul celorlalti;
-sunt considerate clauze leonine chiar si intelegerile prin care un asociat este sistematic exclus de la participarea la profit, indiferent ca este vorba de o cota mica sau mare de participare.
Exemplu: daca un asociat detine 5% din capitalul social, iar printr-un act semnat cu ceilalti asociati renunta la dividende in favoarea acestora, fara o modificare a cotelor in actul constitutiv, exista riscul ca aceasta conventie sa fie considerata nula pentru ca afecteaza egalitatea contractuala si echilibrul in societate.
Solutia sigura: modificarea cotelor de participare in actul constitutiv
Daca asociatul doreste in mod voluntar sa nu mai beneficieze de dividende, cea mai sigura si conforma solutie legala este cesiunea partilor sociale catre ceilalti asociati, urmata de actualizarea cotelor de participare in actul constitutiv.
Dupa modificarea cotelor, distribuirea dividendelor se va face in mod proportional cu noile participatii, eliminand orice risc juridic asociat unei eventuale clauze leonine.
Aceasta solutie presupune incheierea unui contract de cesiune de parti sociale, actualizarea actului constitutiv, care reflecta noile cote de participare si inregistrarea modificarilor la Oficiul Registrului Comertului. Este o procedura transparenta, cu efecte clare atat in plan juridic, cat si contabil-fiscal.
Concluzie
Renuntarea unui asociat la dividende in favoarea altor asociati nu este interzisa prin lege, dar poate fi declarata nula daca are ca efect o distribuire disproportionata a profitului si incalca principiile de egalitate si proportionalitate intre asociati. Modificarea cotelor de participare in actul constitutiv este varianta care ofera un cadru legal sigur si stabil pentru redistribuirea profiturilor in societate.
Recomandare: orice situatie care presupune renuntarea la dreptul de dividende, ar trebui analizata atent, iar solutia juridica aleasa trebuie sa evite incalcarea interdictiei clauzelor leonine.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!