Recuperarea investitiilor de la chiriasi esalonat. Aspecte fiscale
valabil la 23 Feb 2024
Intrebare: Asociatul unic SC X detine partile sociale ale unei alte SC Y. SC Y a inchiriat pe un termen de 10 ani, un spatiu pentru birouri, amenajat de catre SC X, amenajare facturata lui SC Y. In acelasi timp, SC Y subinchiriaza o parte din spatiul respectiv, ca si punct de lucru cu activitati de birouri, catre mai mule societati, inclusiv SC X. Ideea era de a suplimenta cota- parte a chiriei conform spatiului ocupat cu o cota-parte a investitiei cumulate efectuate, astfel SC Y ajunge sa factureze lui SC X cota-parte chirie conform facturii proprietarului si o cota-parte investitie, dar calculata la numarul de luni ramase pana la momentul la care se poate rezilia contractul de inchiriere, termen mai mic decat termenul de finalizare a contractului . De asemenea, SC X a imprumutat pe SC Y in cursul anului 2023, care alaturi de suma pentru amenajare, se doreste a se compensa cu facturile emise de SC Y pentru cota-parte chirie si cota-parte amenajare. Este facturarea de catre chirias a unei cote-parti de amenajare corecta si poate fi justificata in fata organului de control. Este in regula facturarea unei cote-parti aferente amenajarii in functie de termenul de la care se poate rezilia contractul de inchiriere vs termenul de 10 ani. Imprumutul de catre SC X a fost acordat pentru a sprijini activitatea curenta a SC Y. Este obligatorie dobanda legala. Compensarea intre debitele si creditele mentionate este posibila. Un proces verbal de compensare intern este suficient. Multumim.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe profit
25Iun2025
Recuperarea pierderii fiscale din exercitiile anterioare
de
Elena Ionescu
valabil la 25 Iun 2025
Intrebare:
O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit, are o pierdere reportata din anul 2023, conform D101 depusa in suma de 5000 lei. In cursul anul 2024, societatea este tot pe pierdere in suma de 10.000 lei, cand va completa declaratia 101, ce suma va trece la randul 39? Care va fi suma totala pe care trebuie sa o iau in calcul in anul 2025?
25Iun2025
Pierderi fiscale in anul 2023. Modul de recuperare din profit
de
Ionut Jinga
valabil la 25 Iun 2025
Intrebare:
Ma puteti ajuta cu o speta legata de recuperarea pierderii pe anul 2023?
O societate inregistreaza pierdere fiscala pe anul 2023 in valoare de 4.277 lei.
In anul 2024 inregistreaza profit in valoare de 35.456 lei, drept urmare ar putea recupera aceasta pierdere.
Se poate sa nu recupereze acum in anul 2024 aceasta pierdere si sa se recupereze abia in anul 2025? Ma puteti ajuta cu o ...
26Iun2025
Recuperare pierdere fiscala din anii precedenti
de
Constanta Popa
valabil la 26 Iun 2025
Intrebare:
Pot deduce pierderea fiscala acumulata in ultimii 7 ani, in limita a 70% din profitul brut? Ce se intampla daca imi ramane pierdere fiscala nededusa - o pot deduce din profiturile anilor urmatori sau pot deduce o singura data in limita a 70%? Exista un termen de deducere rezultatele anilor viitori? Rezerva legala provenita din fuziune este deductibila? Daca depun D101 rectificativa pentru anul ...
23Iun2025
Redirectionare suma din impozit profit
de
Vera Constantin
valabil la 23 Iun 2025
Intrebare:
O societate comerciala platitoare de impozit pe profit care are o cifra de afaceri in anul 2024 de 5.187.778 lei, impozit profit 107694 lei, cheltuieli de sponsorizare de 25.000 lei si o reducere conform OUG de 2198 lei, care este suma pe care o poate redirectiona prin D177? Daca societatea redirectioneaza din impozitul pe profit catre un ONG, nu mai beneficiaza de bonificatia acordata de stat ...
20Iun2025
Scoatere evidenta clienti, intrare si iesire din insolventa a debitorului, inregistrare deprecieri
de
Elena Ionescu
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
Avem o creanta nerecuperata din anul 2010, cand debitorul a intrat in insolventa. In planul de reorganizare, ni s-a acordat ca posibil de recuperat suma de 6634 lei din totalul de 23.673 lei. Am incasat cateva rate din planul de reorganizare, insa in anul 2021 a iesit din insolventa si am ramas cu o buna parte din sold tot in cont 4118. Putem considera soldul ramas ca si cheltuiala cu un ...
12Iun2025
Rezerve din reevaluare si prime de capital
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Iun 2025
Intrebare:
Va rog, rezervele trebuie transferate la venituri? 1042 (si 105) = 704 pentru a fi impozitate? sau trecem la profit nerepartizat pe suma neta 1042 = 1171 fara a trece prin venituri? Care este cel mai corect tratament contabil si cum se completeaza declaratia 101, unde inregistram rezervele din reevaluare si prima de fuziune in declaratia 101? Multumesc.