Regimul fiscal al asigurarilor voluntare de sanatate

08 Mar 2017
Asigurarile voluntare de sanatate se regasesc tot mai mult in pachetele salariale oferite de angajatori.
Asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii pot primi indemnizatii atat pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care excedeaza pachetului de servicii medicale de baza acoperite de sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si pentru coplati, daca acest lucru este prevazut in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
Asigurarile voluntare de sanatate pot fi:
- asigurari de tip complementar si
- asigurari de tip suplimentar.
Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate in polita de asigurare.
Vom vedea in continuare care este regimul fiscal al asigurarilor voluntare de sanatate conform Legii 95/2006 suportate de angajator atat pentru angajatii proprii cat si pentru membrii familiei angajatilor.
Asigurari voluntare suportate de angajator pentru angajatii proprii
Primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca 400 euro anual nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. t) si art. 142 lit.s) din Codul fiscal.
Astfel, pentru fiecare salariat se tine o evidenta a primelor de asigurare astfel incat sa se urmareasca incadrarea in plafonul de 400 de euro. Pana la atingerea plafomului aceste sume nu se iau in calcul la determinarea impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Din momentul in care plafonul este atins sumele care depasesc limita de 400 de euro reprezinta avantaje de natura salariala si se includ in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Aceste sume nu se inregistreaza distinct in contabilitate ci se includ in statul de salarii in vederea impunerii.
Asigurari voluntare suportate de angajator pentru membrii familiei angajatilor
Asigurarile facultative de sanatate pentru membrii familiei salariatilor nu se incadreaza in preevederile de mai sus, fiind considerate avantaje in natura si supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.
Indiferent de valoarea primelor de asigurare cheltuielile sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Asigurari voluntare suportate de angajati
In situatia in care salariatii suporta o parte din primele de asigurare, aceste prime de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajati se deduc din venitul brut din salarii la locul unde se afla functia de baza, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe langa asigurarile voluntare de sanatate, persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza vor putea sa deduca la plata impozitului pe salarii si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de acestia, astfel incat la nivelul anului, impreuna cu valoarea primeloe de asigurare sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Atentie! Doar pentru serviciile medicale suportate de angajati se aplica deducerea la determinarea impozitului pe salarii. In situatia in care angajatorul suporta contravaloarea serviciilor medicale pentru salariatii sai aceasta reprezinta avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli
10Mai2025
CASS pentru PFA si pensionar
de
Florentina Buzea
valabil la 10 Mai 2025
Intrebare:
Care este contributia datorata la sanatate, pentru anul 2024, de catre PFA, titularul fiind pensionar, cu urmatoarele date: venituri brute 130.000 lei, cheltuieli deductibile 30.000 lei?Multumesc.
09Mai2025
Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de ...
07Mai2025
Decontare costuri transport participanti la curs
de
Vera Constantin
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
S-a castigat o licitatie la un client prin care ne obligam sa asiguram transportul participantilor la curs, sau sa il decontam. Dupa indelungi discutii, participantii vor sa le decontam transportul. Cum le putem restitui banii fiecaruia dintre ei, in contul bancar? Ce fel de documente ne trebuie? Trebuie sa facem un borderou si ei trebuie sa declare suma sau sa ne ofere documente ...
07Mai2025
Acordare bunuri in scop de marketing
de
Vera Constantin
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Avem un exemplu de bautura oferita gratuit in scop de marketing. Din speta rezulta ca bunurile promotionale acordate gratuit pentru stimularea vanzarilor nu sunt asimilate livrarii de bunuri. In acest caz, trebuie colectat TVA?
07Mai2025
Deductibilitate cheltuieli cabinet psihologie - sistem real
de
Florentina Buzea
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Pentru un cabinet de psihologie incadrat in sistem real si care isi desfasoara activitatea in locuinta personala, cheltuielile cu utilitati (apa, electricitate, gaz, internet, telefon, salubritate, impozite locale, asigurare cladire), transport Uber, cheltuieli protocol sunt considerate cheltuieli deductibile in vederea stabilirii venitului net pentru intocmirea declaratiei unice pe anul 2024?
06Mai2025
Demolare cladire. Deductibilitate cheltuiala si regim TVA
de
Vera Constantin
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat o Hala de productie in anul 2009 pe care a folosit in primii anii pentru productie, apoi ca depozit. Anul trecut o fost sistat activitatea si s-a decis demolarea acestei cladiri.
La scoaterea din evidenta a cladiri, valoarea ramasa neamortizata am contabilizat pe cheltuieli. Este deductibila din punct de vedere fiscal aceasta cheltuiala? Daca nu, va rog ...
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli keyboard_double_arrow_right