Regimul fiscal al cheltuielilor aferente activitatii de telemunca

20 Sep 2018
Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Telesalariat este orice Salariatul care desfasoara activitatea in conditiile de telemunca este numit telesalariat.
Modalitatea de desfasurare a activitatii de catre salariat in regim de telemunca este reglementata de Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
Prevederile ce trebuie inserate in contractele de munca in cazul desfasurarii activitatii de telemunca, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se regasesc la art. 5 din lege. Printre elementele specifice activitatii de telemunca ce trebuie inserate in contractul individual de munca se regasesc conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca. Spre exemplu, aceste cheltuieli aferente activitatii in regim de telemunca pot fi cheltuielile pentru electricitate ce sunt efectuate pentru activitatea de telemunca la domiciliu salariatului. Aceste cheltuieli sunt cheltuieli aferente activitatii de telenca pe care le suporta angajatorul nu sunt venituri pentru salariat. In aceste conditii, aceste cheltuieli nu reprezinta venituri impozabile pentru salariat. Pentru societate aceste costuri sunt cheltuieli deductibile fiind efectuate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.
De asemenea, art. 7 din Legea 81/2018 instituie in sarcina angajatorului urmatoarele obligatii specifice privind securitatea si sanatatea in munca a telesalariatului:
a) sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
b) sa instaleze, sa verifice si sa intretina echipamentul de munca necesar, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
c) sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de desfasurare a activitatii de telemunca si utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfasurare a activitatii de telemunca, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.
Toate aceste costuri sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre deductibil
10Mai2025
CASS pentru PFA si pensionar
de
Florentina Buzea
valabil la 10 Mai 2025
Intrebare:
Care este contributia datorata la sanatate, pentru anul 2024, de catre PFA, titularul fiind pensionar, cu urmatoarele date: venituri brute 130.000 lei, cheltuieli deductibile 30.000 lei?Multumesc.
09Mai2025
Impozitul pe cladiri
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in ...
09Mai2025
Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de ...
07Mai2025
Decontare costuri transport participanti la curs
de
Vera Constantin
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
S-a castigat o licitatie la un client prin care ne obligam sa asiguram transportul participantilor la curs, sau sa il decontam. Dupa indelungi discutii, participantii vor sa le decontam transportul. Cum le putem restitui banii fiecaruia dintre ei, in contul bancar? Ce fel de documente ne trebuie? Trebuie sa facem un borderou si ei trebuie sa declare suma sau sa ne ofere documente ...
07Mai2025
Acordare bunuri in scop de marketing
de
Vera Constantin
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Avem un exemplu de bautura oferita gratuit in scop de marketing. Din speta rezulta ca bunurile promotionale acordate gratuit pentru stimularea vanzarilor nu sunt asimilate livrarii de bunuri. In acest caz, trebuie colectat TVA?
07Mai2025
Deductibilitate cheltuieli cabinet psihologie - sistem real
de
Florentina Buzea
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Pentru un cabinet de psihologie incadrat in sistem real si care isi desfasoara activitatea in locuinta personala, cheltuielile cu utilitati (apa, electricitate, gaz, internet, telefon, salubritate, impozite locale, asigurare cladire), transport Uber, cheltuieli protocol sunt considerate cheltuieli deductibile in vederea stabilirii venitului net pentru intocmirea declaratiei unice pe anul 2024?
Vezi toate studiile de caz despre deductibil keyboard_double_arrow_right