Regimul TVA aplicabil transferului de afacere

20 Apr 2016
Din punct de vedere al TVA, transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, precum vanzarea sau aportul in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania. In aceste situatii, pentru ca operatiunea sa poata fi considerata transfer de active primitorul activelor trebuie sa faca dovada intentiei de a desfasura activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate.
Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia divizarii sau fuziunii, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania.
Atat in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, cat si in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora efectuat cu ocazia divizarii sau fuziunii, primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege. Persoana impozabila care este beneficiarul transferului este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine, ajustarile deducerii. Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor si sa depuna in acest sens declaratia 307 Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.
Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent. Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii.
Transferul partial sau integral de active se va evidentia intr-un document intocmit de partile implicate in operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia. Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 316, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.
Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu implica anularea dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.
In alte conditii, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre Regim TVA
07Mai2025
Regimul TVA pentru livrarile de bunuri cu instalare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
SRL platitor de TVA in Romania, a achizitionat mijloace fixe (masini de productie) de la o societate cu rezidenta in Germania. Masinile de productie au fost asamblate de catre societatea Germana in Romania, la sediul SRL-lui.
Societatea din Germania a facturat serviciile de asamblare cu TVA. Este corect?
Cum inregistrez TVA-ul la societatea din Romania? Ce alte implicatii fiscale avem? Cum ...
07Mai2025
Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
de
Amelia Dumitras
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de ...
07Mai2025
Regimul TVA import bunuri
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
SRL platitor de TVA face o achizitie de la un partener european (CZ-cod inregistrat de TVA) insa marfa vine din CN cu vama in Constanta. Formalitatile vamale, taxele se vor plati de catre SRL. Cum va fi declarata aceasta tranzactie?
06Mai2025
Demolare cladire. Deductibilitate cheltuiala si regim TVA
de
Vera Constantin
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat o Hala de productie in anul 2009 pe care a folosit in primii anii pentru productie, apoi ca depozit. Anul trecut o fost sistat activitatea si s-a decis demolarea acestei cladiri.
La scoaterea din evidenta a cladiri, valoarea ramasa neamortizata am contabilizat pe cheltuieli. Este deductibila din punct de vedere fiscal aceasta cheltuiala? Daca nu, va rog ...
06Mai2025
Rambursarea TVA catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
A, cu rezidenta in Franta, achizitioneaza in Romania, de la un dealer auto un autoturism nou, achitand TVA de 19%, pentru care primeste factura. Ulterior, A se deplaseaza in Franta, unde isi are resedinta, iar pentru inmatricularea autoturismului, achita statului francez TVA. Are posibilitatea A sa isi recupereze TVA platit in Romania? Care ar fi procedura si temeiul de drept?
05Mai2025
Neplatitor TVA achizitie autoturism SH de la persoane fizice din UE in vederea inchirierii
de
Gina Popescu
valabil la 05 Mai 2025
Intrebare:
As dori sa ma ajutati cu cateva clarificari privind obligatiile declarative aferente unei societati neplatitoare de TVA, care intentioneaza sa achizitioneze autoturisme second-hand de la persoane fizice din Uniunea Europeana, in scopul inchirierii acestora.
Care sunt obligatiile fiscale si declarative in acest context?
Ne puteti oferi, va rugam, o monografie contabila aferenta atat ...
Vezi toate studiile de caz despre Regim TVA keyboard_double_arrow_right