Regimul TVA pentru tiparirea cartilor si a altor materiale

08 Nov 2019
Din punctul de vedere al TVA, tiparirea cartilor sau a altor tiparituri poate fi considerata fie o livrare de bunuri, fie o prestare de servicii, in functie de modul de derulare a operatiunilor, astfel:
- in situatia in care clientul care detine drepturile de editare a unei carti sau a altei tiparituri se limiteaza la a transmite continutul acestora pe hartie, pe CD, discheta, ori pe alt suport, iar tipografia se obliga sa tipareasca sau, dupa caz, sa si editeze cartea, ori alta tiparitura, utilizand hartia si/sau alte materiale proprii necesare realizarii cartii, ori altei tiparituri, se considera ca tipografia realizeaza o livrare de bunuri catre clientul sau.
Astfel, pentru operatiunile care sunt considerate livrari de bunuri, locul livrarii se stabileste conform prevederilor art. 275 din Codul fiscal, iar pentru operatiunile care sunt considerate prestari de servicii locul prestarii se stabileste conform prevederilor art. 278 alin. (2) sau, dupa caz, art. 278 alin. (5) lit. d) ori alin. (6) lit. a) din Codul fiscal, in functie de statutul beneficiarului.
De asemenea, in cazul livrarilor de bunuri se aplica cota redusa de 5% TVA in conditiile reglementate de art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare. Cota de 5% se aplica doar pentru operatiunile incadrate drept livrare de bunuri, nu si pentru cele care sunt tratate drept prestare de servicii.
Cota redusa de 5% se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, inclusiv partiturile muzicale imprimate care au cod ISMN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate.
Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin sintagma "in principal" se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii.
In prezent nu se aplica cota de 5% pentru livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, operatiunile fiind considerate prestari de servicii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei nr. 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre regim tva
02Iul2025
Vanzari online emag Bulgaria
de
Vera Constantin
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
Monografie contabila pentru vanzare de marfuri online prin Emag catre persoane fizice si juridice din Romania si din UE (Bulgaria de exemplu). Regimul TVA pentru vanzarea in Bulgaria. Multumesc.
02Iul2025
Regim TVA pentru achizitie intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare
de
Amelia Dumitras
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
Societatea A inregistrata in scop de TVA in Romania achizitioneaza materie prima de la societatea B inregistrata in scopuri de TVA in Spania dar si in mai multe state membre ale UE, inclusiv in Romania.
Societatea B comunica societatii A codul de Tva din Spania, fara vreo referire la codul de tva din Romania.
Societatea B achizitioneaza la randul sau produsele (vandute catre societatea A) ...
30Iun2025
PFA. Regim TVA trecere bunuri din patrimoniul de afectatiune in patrimoniul personal
de
Irina Dumitrescu
valabil la 30 Iun 2025
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti daca in cazul scoaterii din patrimoniul de afectatiune al IF a unui teren construibil pentru care nu s-a dedus TVA, intrucat a fost achizitionat de la persoane fizice neinregistrate in scopuri de TVA, IF-ul anterior mentionat - platitor de TVA - va trebui sa colecteze TVA. Multumesc anticipat!
30Iun2025
Import si livrare locala in Italia. Regim TVA
de
Constanta Popa
valabil la 30 Iun 2025
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza in Italia in port o cantitate de 1000 to marfa de la furnizor italian cu factura, dar marfa este din USA (statele unite), se doreste vamuirea sa se faca de societatea noastra din Romania si achitarea tva cu vamuirea de catre societatea Romana in Italia, urmand ca noi din Romania sa o vindem in Italia ulterior la alt client.
Intrebare 1: se poate face acesta ...
27Iun2025
PFA activitati de inchiriere
de
Gina Popescu
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Un PFA, neplatitor de TVA, activitate principala cod CAEN 7499 - Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a., deschide punct de lucru la un hotel inchiriat pe codurile CAEN 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade scurte de durata si CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
Va lucra cu platforma PynBooking, care va ...
27Iun2025
Regim TVA vanzare apartament care nu mai este nou
de
Amelia Dumitras
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de TVA vinde un apartament (din 2022) achizitionat cu taxare inversa catre o persoana fizica.
Avand in vedere ca nu este o constructie noua, se aplica prevederile art.292 lit.f) vanzare scutita de TVA (fara drept de deducere?) iar terenul se va vinde cu tva 19% neputandu-se aplica taxarea inversa?
In acest caz, cum se emite factura si cum se declara in D300 si SPV si ...
Vezi toate studiile de caz despre regim tva keyboard_double_arrow_right