Regularizarea contributiilor sociale pentru anul 2017 – a fost publicata procedura

07 Aug 2018
Avand in vedere modificarile legislative cu privire la contributiile sociale introduse in anul 2018 prin O.U.G. nr. 18/2018, acest act normativ prevede si dispozitii tranzitorii pentru aplicarea noilor reglementari. Astfel, la art. II alin. (5) din aceasta ordonanta s-a stabilit ca, pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile, iar pentru regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt aplicabile reglementarile legale in vigoare in respectiva perioada.
Astfel, pentru veniturile realizate in anul 2017, stabilirea si regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice se realizeaza de organul fiscal central competent prin emiterea unei decizii de impunere, pe baza datelor declarate de contribuabili in declaratia privind veniturile realizate din Romania (formular 200), declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formular 201) sau in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I „Date privind veniturile realizate in anul 2017”, dupa caz.
Prin OANAF nr. 1701/2018, publicat in M.Of. nr. 672 din 02.08.2018, a fost aprobata Procedura de stabilire si de regularizare a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice.
Procedura cuprinsa in Anexa nr. 1 la OANAF 1701/2018 se aplica pentru stabilirea si regularizarea:
1. contributiei de asigurari sociale datorata pentru anul fiscal de referinta de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente determinate in sistem real, si anume:
- venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii;
- venituri din profesii liberale;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
In vederea identificarii persoanelor fizice care datoreaza contributia de asigurari sociale in anul fiscal de referinta, organul fiscal central competent stabileste lista contribuabililor care au realizat venituri din activitati independente, determinate in sistem real, pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularele 200 si 201) sau a declaratiei unice depuse de contribuabili, potrivit legii.
2. contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:
- venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din profesii liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente);
- venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- venituri din alte surse.
Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal de referinta se realizeaza pe baza declaratiilor de venit ((formularele 200 si 201))/declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I depuse de contribuabili, precum si pe baza declaratiilor depuse de platitorii de venituri (formular 205).
Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul fiscal de referinta se realizeaza si pentru contribuabilii care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale/ contributiei de asigurari sociale de sanatate se face prin decizie de impunere de catre organul fiscal competent. Prin decizia de impunere se efectueaza si regularizarea contributiilor prin scaderea din contributia anuala datorata a sumelor reprezentand plati anticipate. Modelul si continutul formularului 631 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale" au fost, de asemenea aprobate prin OANAF 1701/2018.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre contributii sociale
19Iun2025
Incetare intreprindere individuala
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
O intreprindere individuala are stoc de marfa la 31.12.2024 - 550.000 lei. Nu mai are nici un fel de activitate din luna aprilie 2024. Doreste sa inchida activitatea anul acesta (2025).
1. Intrebarea este: Ce are de plata, in afara de impozitele aferente rezultatului 2024 (ianuarie - martie) care ating deja 60 salarii?
2. Dar, daca inchide in 2026 care sunt obligatiile de plata, tinand ...
15Iun2025
Pensie din UK. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
Persoana fizica rezidenta in Romania a lucrat in UK si primeste pensie din acest stat pentru perioada in care a lucrat in UK.
Ca urmare a cererii depuse prin casa de pensii din Romania, in anul 2025 a primit cumulat pe 18 luni pensia calculata in UK in suma totala de 32000 lei, iar incepand cu luna mai 2025 primeste lunar din UK suma de 1800 lei reprezentand pensie (pe langa pensia din ...
06Iun2025
PFA infiintata in 2025, optiune plata CASS
de
Elena Garofil
valabil la 06 Iun 2025
Intrebare:
Un PFA nou infiintat (in aprilie 2025) ce bifeaza totusi sau ce declara, avand in vedere ca nu se mai face estimativa, pentru a fi asigurat in sistemul de pensii si in sistemul de sanatate? Practic, in cazul in care are nevoie de ingrijire medicala sa apara asigurat. Va multumesc.
27Mai2025
Contributii sociale in cazul pensionarilor angajati cu 2 ore pe zi
de
Profeanu Laura
valabil la 27 Mai 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne precizati cadrul legal prin care o societate angajeaza in timp partial in pensionar si daca are dreptul sa calculeza impozit si contributii la baza aferenta celor 2 ore angajate.
26Mai2025
CAS venituri din strainatate
de
Gina Popescu
valabil la 26 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica, din Romania, obtine venituri din strainatate in anii 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 si 2024. Are obligatia sa depuna declaratia unica pentru fiecare an pentru care a obtinut venitul in strainatate, sa declare si sa calculeze impozitul pe venit (10 %) precum si CASS, 10%, la nivelul a 12 salarii minime, pentru fiecare an.
Intrebarea este: trebuie sa declare in declaratia ...
24Mai2025
Reincadrare salariat. Facilitati constructii
de
Vera Constantin
valabil la 24 Mai 2025
Intrebare:
Instanta de judecata a stabilit reincadrarea in munca a unui salariat concediat in iulie 2023. A stabilit de asemenea, ca angajatorul sa acorde despagubirea tuturor drepturilor banesti ce trebuiau platite in perioada iulie 2023 - martie 2025. Tin sa mentionez, salariatii au beneficiat pana la 31 decembrie 2024 de facilitati fiscale in domeniul constructiilor, facilitati acordate potrivit OUG ...
Vezi toate studiile de caz despre contributii sociale keyboard_double_arrow_right