Rezidenta fiscala la plecarea de pe teritoriul Romaniei

24 Sep 2018
Pentru stabilirea rezidentei unei persoane fizice care paraseste Romania sunt luate in considerare, in principal, urmatoarele elemente:
a) domiciliul din Romania;
b) locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata ori care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
c) centrul intereselor vitale amplasat in Romania;
d) persoana fizica pleaca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
Pe langa aceste elemente pot exista si alte elemente care sunt luate in considerare la mentinerea rezidentei in Romania, dar numai impreuna cu acestea: autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain pe parcursul perioadei in care sta in strainatate/Romania.
In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal central competent, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania". Chestionarul se inregistreaza la organul fiscal central competent unde isi are domiciliul fiscal persoana fizica in cauza.
Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata.
In urma analizei efectuate organul fiscal stabileste daca persoana fizica rezidenta in Romania pastreaza rezidenta in tara noastra potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri, respectiv Codului fiscal sau este persoana fizica nerezidenta in Romania.
In termen de 15 zile de la depunerea chestionarului organul fiscal notifica persoana fizica si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Daca ulterior inregistrarii chestionarului persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, aceasta anexeaza la formularul mai sus mentionat certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care o considera rezident sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in vederea aplicarii prevederilor conventiei. Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la data schimbarii rezidentei potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain.
Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri completeaza chestionarul si este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.
In cazul in care o persoana fizica romana paraseste Romania definitiv si nu mai are domiciliu in tara noastra, rezidenta obtinuta in alt stat nu va fi afectata de revenirile ocazionale in Romania.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre rezidenta fiscala
10Mai2025
Tratamentul fiscal al platilor catre furnizori UE pentru cursuri online - redeventa sau prestare de servicii?
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Mai 2025
Intrebare:
O firma din UE ne presteaza servicii online (curs de cofetarie). Suntem obligati sa retinem impozit la sursa atunci cand facem plata facturilor si sa il declaram in Declaratia 100? Retinem 16% sau procentul din tara respectiva? Daca ne transmite un Certificat de rezidenta fiscala mai suntem obligati sa retinem acest impozit?
O zi buna!
25Apr2025
Prestari servicii consultanta Marea Britanie
de
Elena Ionescu
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din Marea Britanie.
Initial am retinut si virat la stat impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% pentru facturile primite, dar acum firma din UK ne-a trimis certificatul de rezidenta fiscala.
Mai trebuie retinut ...
16Apr2025
Venituri din activitati desfasurate in strainatate
de
Vera Constantin
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Cetatean roman, care a fost plecat in Australia pentru o perioada de 10 ani, a revenit in Romania si a devenit rezident fiscal in Romania incepand cu 01.07.2024 (a depus chestionar stabilire rezidenta, a primit notificare de la ANAF ca are obligatie integrala in Romania).
Desi a devenit rezident fiscal in Romania, cetateanul roman si-a pastrat o forma de organizare similara unui PFA in ...
19Apr2025
Paralela intre Impozit pe venit nerezidenti - Certificat rezidenta fiscala - Sediu permanent
de
Ela Dumitra
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024 societatea X a achitat suma de 81.000 lei, reprezentand impozit pe nerezidenti, pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Belgiei. Baza de calcul a acestei sume a fost 32.400 lei, cota de impozit 25%. Ce fel de cheltuiala este suma de 81.000 lei la calculul impozitului pe profit in Romania si cum pot deduce aceasta suma din impozitul pe profit calculat in Romania? Mentionez ca ...
04Apr2025
Rezidenta in Romania a persoanelor fizice
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
SRL cu asociat unic si administrator cetatean roman, domiciliu in Romania, activitatea societatii se desfasoara exclusiv in Romania, doreste sa obtina rezidenta fiscala Cipru sau Dubai. Care sunt implicatiile fiscale si declarative atat pentru societate cat si pentru persoana fizica, cote de impozitare etc.? Multumesc!
03Apr2025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit pe profit, caen 5911 productie cinematografica. O parte din filmari se face pe teritoriul Spaniei. A incheiat un contract de cesiune drepturi de imagine si interpretare cu un actor spaniol. Plata a fost facuta catre un beneficiar care este o firma din California (cu aceasta firma nu exista contract). Certificat de rezidenta fiscala exista ...
Vezi toate studiile de caz despre rezidenta fiscala keyboard_double_arrow_right