Semnare declaratii fiscale si situatii financiare anuale de catre administrator
Va rugam sa ne comunicati punctul dvs. de vedere in legatura cu semnarea situatiilor financiare anuale si a declaratiilor depuse la ANAF. Mai exact, societatea noastra are contabilitatea organizata in cadrul unui departament distinct condus de un director economic, si detine o semnatura electronica achizitionata pe numele unuia din administratorii societatii, care este si directorul general al companiei. Este corect ca declaratiile fiscale si situatiile financiare sa fie semnate electronic de catre administratorul companiei? Mentionam ca in cadrul anexei zip, atasate bilantului, am inclus si prima pagina din situatiile financiare semnata olograf de catre administrator si de catre directorul economic.
Raspuns:
Potrivit art. 102 din Codul de procedura fiscala:
“Forma si continutul declaratiei fiscale
(1) Declaratia fiscala se intocmeste prin completarea unui formular pus la dispozitie gratuit de organul fiscal.
(2) In declaratia de impunere contribuabilul/platitorul trebuie sa calculeze cuantumul obligatiei fiscale, daca acest lucru este prevazut de lege.
(3) Contribuabilul/Platitorul are obligatia de a completa declaratia fiscala inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei sale fiscale. Declaratia fiscala se semneaza de catre contribuabil/platitor sau, dupa caz, reprezentantul legal ori imputernicitul acestuia.
(4) Obligatia de semnare a declaratiei fiscale se considera a fi indeplinita si in urmatoarele situatii:
a) in cazul transmiterii declaratiei fiscale prin sistemul electronic de plati;
b) in cazul transmiterii declaratiei fiscale prin sisteme electronice de transmitere la distanta in conditiile art. 103 alin. (1).”
In cazul societatilor,reprezentantul legal este administratorul, care poate sa semneze declaratiile fiscale si sa le transmita electronic organului fiscal, daca este titular de certificat digital calificat.
Aceasta nu exclude posibilitatea ca declaratiile fiscale sa fie semnate si transmise de o alta persoana care detine certificat digital calificat, dar acesta trebuie sa aiba calitatea de imputernicit al societatii, pe baza de procura autentificata de notarul public (de regula, persoana care are atributii in completarea si transmiterea declaratiilor fiscale - contabil, contabil-sef, reprezentantul firmei de contabilitate etc.).
Prin urmare,administratorul poate semna cu semnatura electronica declaratiile fiscale.
Conform art. 28 alin. 10 si 11 din Legea contabilitatii 82/1991:
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata potrivit legii.
(11) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Conform art. 10 din Legea contabilitatii:
“(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. (...)Ca urmare, din punct de vedere legal, conform acestor prevederi, situatiile financiare se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata potrivit legii.”
Astfel, in privinta raportarilor contabile semestriale si a situatiilor financiare anuale, legislatia prevede ca acestea se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, deci de persoana abilitata sa conduca compartimentul de contabilitate.
In acelasi sens sunt si prevederile pct. 557 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 conform carora situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept,cuprinzand:
- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
Ca atare, raportarile contabile semestriale si situatiile financiare anuale trebuie semnate si de persoane cu studii economice superioare, nefiind suficienta semnatura administratorului, aceasta avand un caracter suplimentar, dupa cum reiese din prevederile art. 28 alin. (13) din Legea nr. 82/1991.
In concluzie, administratorul societatii poate semna si transmite declaratiile fiscale, de asemenea, poate semna electronic, dar trebuie sa aveti si semnatura directorului economic, situatiile financiare anuale.
Multumim pentru raspuns! Sa intelegm ca modul in care am procedat, in cazul situatiilor financiare anuale, respectiv: semnatura electronica ad-tor pe formularul de bilant si semnatura olograf pe prima pagina a ad-torului societatii si a directorului economic, este corect? Caci, din cate stim nu pot fi aplicate doua semnaturi electronice pe formularul de bilant, asa cum opinati.
Raspuns:
Da, ati procedat corect, bilantul are ambele semnaturi in olograf ale administratorului si directorului economic, iar semnatura electronica este cea a administratorului. Nu pot fi puse 2 semnaturi electronice pe un document.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!