Sistemul Ro e Factura. Facturi de avans
valabil la 15 Oct 2022
Intrebare: Facturile de avans emise pentru livrarea de constructii noi, in baza unei promisiuni de vanzare, este obligatoriu sa fie transmise prin sistemul RO E-factura, daca vanzarea se face intr-o relatie B2B (clientul si furnizorul fiind peroane juridice platitoare de TVA, factura emitandu-se cu taxare inversa, conf art. 331, alin. 2, lit.g)? Sau este obligatorie transmiterea doar a facturii finale, la data vanzarii, nu si factura de avans? Multumesc frumos!
Raspuns: Potrivit art . XXXVII. alin (1) lit b) din Ordonanta de urgenta nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
,, Prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Prin urmare, fiind vorba de un bun cu risc fiscal ridicat (constructii noi) comercializat in relatia B2B, opinia mea (varianta prudenta) este ca factura trebuie transmisa prin SPV, intrucat ordonanta nu prevede exceptii de la aceasta obligatie in cazul facturilor de avans.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria E-Factura
02Iul2025
Cod CPV factura
de
Gina Popescu
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
Daca un operator economic are conform cod CAEN ca activitate principala vanzare autovehicule, are si alte activitati secundare printre care si reparatii autovehicule, va rog sa-mi spuneti daca ANAF atribuie in mod automat la rd.158 din XML codul CPV corespunzator codului CAEN aferent activitatii principale sau este obligatia prestatorului de servicii sa completeze la rd 158 codul CPV aferent ...
02Iul2025
Corectare factura emisa eronat
de
Ionut Jinga
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
Societatea A, platitoare de TVA, din Romania a emis o factura de servicii catre o alta societate - B, platitoare de TVA, in anul 2023, dar aceasta nu a fost inregistrata de societatea B. In anul 2025, in urma unor confirmari, s-a depistat lipsa facturii si societatea B nu doreste inregistrarea in contabilitate a facturii, motivand ca nu mai poate inregistra facturi din 2023, si cel mai ...
22Iun2025
Neconcordante facturi cu discounturi la transmitere in SPV. Netransmitere facturi B2C in SPV. Consecinte fiscale
de
Constanta Popa
valabil la 22 Iun 2025
Intrebare:
Avem urmatoarele situatii:
1. Au fost emise facturi catre persoane juridice din programul Pharmec, aplicandu-se discounturi comerciale.
Din cauza unei erori de program, la transmiterea in sistemul RO e-Factura (SPV), aceste facturi au fost incarcate la valoarea integrala, fara aplicarea discounturilor.
Totodata, in evidenta contabila, facturile respective au fost inregistrate cu ...
17Iun2025
PFA emitere factura de cazare catre persoane fizice
de
Gina Popescu
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
O persoana fizica este inregistrata la ANAF pe CNP (nu este inregistrata la Registrul Comertului) si este la norma de venit. Detine o vila pe care o inchiriaza turistilor prin Booking si Airbnb. Are obligatia sa factureze catre fiecare persoana fizica care se cazeaza si sa incarce factura in spv? De la Booking si Airbnb nu primeste decat o situatie la sfarsitul lunii cu numele persoanelor ...
17Iun2025
Emitere factura cazare de catre o PFA
de
Gina Popescu
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
Daca transmitem facturile o data pe luna va fi o problema? Adica sa le faca cu data emiterii facturii de comision de la Booking si sa mentioneze in factura perioada cazarii.
12Iun2025
Vanzari online catre persoane fizice din strainatate, cu livrare in Romania: tratament TVA si obligatii e-Factura
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Iun 2025
Intrebare:
Daca se emit facturi in urma unor comenzi de pe un site catre persoane fizice romane stabilite intr-un alt stat membru sau in afara UE, dar a caror livrare sunt pe teritoriul Romaniei, intrebarea este urmatoarea: se declara cu TVA caci livrarea are loc pe teritoriul RO si are firma obligatia de a transmite facturile in SPV (e-Factura)? Mai exista alte obligatii specifice?