Soldurile negative in conturile 401 si 461
Societatea (platitoare de TVA) are ca obiect de activitate inchirierea de spatii. Activitatea societatii este mica ca cifra de afaceri, nu are alte datorii si de aceea aceasta situatie ne impacteaza ca sume.
Conform Codului Fiscal, societatea factureaza chiria in conformitate cu clauzele contractuale si refactureaza utilitatile catre clienti, (energie, gaze, internet etc) in baza facturilor primite de la furnizorii de utilitati.
La data de 31.12.2024, soldul contului 401 este negativ, concomitent cu soldul contului 461.
Aceasta situatie deriva din decizia luata de societatea Electrica Furnizare de a storna in data de 24.12.2024, facturile aferente lunilor septembrie, octombrie si noiembrie 2024, ca urmare a modificarilor legislative privind contributia CFD-Legea 312 din 16.12.2024.
Concomitent cu aceste stornari primite, soldul contului 461 a devenit si el negativ, deoarece sumele reprezentand utilitatile specifice fiecarei luni (facturi de utilitati care au fost stornate la 24.12.2024) s-au facturat catre client la vremea respectiva.
Cum analizati aceste conturi cu solduri negative- 401 si 461, prin prisma completarii bilantului contabil?
La data de 31.12.2024, soldul contului "401" si al contului "461" este negativ.
Si la aceasta data, 02.05.2025, aceste conturi raman negative deoarece Electrica - in ciuda sesizarilor facute si a confirmarii de solduri - care coincide!, nu a revenit cu facturile pe plus a stornarilor facute.
Ar trebui sa le retratam?
Noi consideram ca ar trebui sa le lasam asa cum sunt - negative, deoarece nu avem niciun document care sa ne permita sa le modificam.
Va rog sa ne argumentati raspunsul cu articolul/articolele din legislatia in vigoare.
Multumesc!
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!