Tarifele sanitar-veterinare, actualizate cu inflatia: Ce noutati aduce Ordinul ANSVSA nr. 652 2025

Incepand cu data de 14 mai 2025, a intrat in vigoare Ordinul nr. 652/2025 emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin care se actualizeaza tarifele aplicabile in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor. Ajustarile tarifare reflecta rata inflatiei din anul 2024 si vizeaza o gama larga de servicii oficiale - de la controale la frontiera si asistenta veterinara pentru animale de companie, pana la costurile asociate activitatilor de control in unitati alimentare.
Verificarile la frontiera - tarife noi pentru exporturi
Pentru operatiunile de export derulate la punctele de trecere a frontierei, tariful pentru verificarea documentelor si a conditiilor sanitare veterinare a fost majorat la 62 de lei per mijloc de transport. Activitatea este importanta pentru monitorizarea fluxului de marfuri supuse controlului veterinar international si vizeaza, de regula, animale vii, produse de origine animala sau alte produse supuse reglementarilor ANSVSA.
Calatoriti cu animalul de companie? Asistenta veterinara este mai scumpa
Proprietarii de animale care solicita asistenta veterinara in posturile de trecere a frontierei trebuie sa achite acum 91 de lei per actiune, in crestere fata de tariful anterior. Serviciul poate include, de exemplu, evaluarea starii de sanatate a animalului in contextul unei calatorii internationale.
Control oficial in unitati alimentare: costuri de personal ajustate
Cheltuielile de personal pentru activitatea de control oficial in unitati de procesare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala au fost actualizate la 96 lei pe ora per persoana. Suma include atat salariul personalului implicat, cat si costurile de perfectionare profesionala. Tariful se aplica pentru toate etapele: pregatirea controlului, realizarea propriu-zisa si analiza post-control.
Prelevarea de probe alimentare - tarife diferentiate in functie de distanta si cantitate
Pentru prelevarea de probe in vederea controlului oficial al alimentelor de origine nonanimala, tarifele sunt diferentiate astfel:
-Pentru loturi de pana la 15 tone: 96 lei daca distanta este ≤80 km, respectiv 133 lei daca depaseste 80 km.
-Pentru loturi mai mari de 15 tone: 114 lei (≤80 km) si 141 lei (>80 km).
Inregistrarea unitatilor alimentare - valori noi in functie de tipul de activitate
Actualizarea tarifelor include si costurile de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor ale unitatilor de vanzare directa sau cu amanuntul. Cateva exemple relevante:
- 489 lei/unitate pentru carmangerii, macelarii, centre de sacrificare la ferma si centre de prelucrare a laptelui, unitati de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala congelate, activitati de fabricare a altor produse alimentare - unitati pentru fabricarea/obtinerea painii, produselor proaspete si conservate de patiserie, produselor proaspete si uscate de panificatie, placintelor, checurilor, tartelor, biscuitilor, piscoturilor, prajiturilor conservate, fabricarea produselor pentru gustari dulci sau sarate etc.
- 326 lei pentru pizzerii, cantine, patiserii, magazine alimentare si catering, unitati de fabricare/obtinere a inghetatei, unitati de fabricare a ghetii alimentare, unitati pentru fabricarea/obtinerea macaroanelor, taieteilor, cuscusului, pastelor fainoase si a altor produse fainoase similare;
- 464 lei pentru targuri, piete angro de legume-fructe si expozitii alimentare;
- 817 lei pentru supermarketuri si hipermarketuri.
- 144 lei pentu puncte gastronomice locale
Unitatile care utilizeaza automate pentru vanzarea de produse alimentare platesc tarife progresive, in functie de numarul echipamentelor - de la 467 lei (pentru 1–50 automate) pana la 1.392 lei (pentru peste 1.000 automate).
Concluzie
Majorarea tarifelor in sectorul sanitar-veterinar reflecta realitatile economice actuale, in special impactul inflatiei din 2024. Desi ajustarile sunt moderate, ele vot influenta costurile de operare ale firmelor din domeniul alimentar, importatorilor, exportatorilor si chiar ale proprietarilor de animale. Recomandam operatorilor economici vizati sa fie la curent cu noile valori tarifare stabilite prin Ordinul ANSVSA nr. 652/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 444/14.05.2025, pentru bugetarea activitatilor specifice.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!