Valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe ar putea fi actualizata automat: propunere legislativa adoptata tacit la Senat

Un nou proiect legislativ propune un mecanism modern de actualizare a valorii minime de intrare a mijloacelor fixe, care ar corela acest prag direct cu salariul minim brut pe tara. Masura, adoptata tacit de Senat, urmeaza sa fie dezbatuta si votata de Camera Deputatilor – forul decizional in acest caz.
Ce schimbari se propun?
Valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe – plafonul peste care un bun este considerat amortizabil – ar urma sa nu mai fie stabilita prin hotarare de Guvern, ci calculata automat ca fiind 1,5 x salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, actualizarea ar deveni automata, evitand blocaje birocratice si necorelari cu realitatile economice. Aceasta valoare este importanta pentru toate companiile care imobilizeaza capital in active corporale si necorporale, deoarece determina daca un bun se incadreaza in categoria mijloacelor fixe si se supune amortizarii – un proces contabil si fiscal prin care se recupereaza treptat costul bunului.
De ce este necesara modificarea?
Ultima actualizare a fost realizata in 2013, cand pragul a fost ridicat la 2.500 lei. De atunci, inflatia si cresterea preturilor au facut ca aceasta valoare sa devina depasita. De exemplu, un laptop sau un echipament de baza utilizat de orice firma depaseste cu usurinta pragul actual, necesitand o contabilizare complexa, desi valoarea lui reala nu mai justifica acest efort administrativ.
Propunerea vine si ca o reactie la esecul unei initiative similare din 2022, care prevedea dublarea plafonului la 5.000 lei, dar care nu a mai trecut de Camera Deputatilor.
Beneficiile propunerii legislative
Potrivit initiatorilor, masura ar aduce mai multe avantaje practice:
- Simplificarea evidentei contabile: bunurile sub noul prag ar putea fi inregistrate direct ca cheltuieli, fara a mai fi considerate active amortizabile.
- Reducerea poverii administrative, in special pentru IMM-uri si startup-uri.
- Stimularea investitiilor in echipamente moderne, fara teama de complicatii contabile inutile.
- Corelarea regimului fiscal cu realitatea economica, prin ajustarea valorilor in functie de salariul minim – indicator care reflecta direct evolutiile din piata muncii si economie.
Intrarea in vigoare si aplicabilitate
Proiectul prevede aplicarea modificarilor incepand cu 1 ianuarie 2026. Pentru mijloacele fixe achizitionate anterior acestei date, se mentine regimul fiscal in vigoare la data intrarii lor in patrimoniul contribuabilului. Astfel, nu se produc efecte retroactive care sa complice contabilitatea companiilor.
Guvernul va avea obligatia de a modifica in mod corespunzator HG nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, astfel incat actul normativ sa fie aliniat noii reglementari.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!