Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 3 Februarie 2023

Tratamentul contabil si fiscal al lucrarilor efectuate la retelele de utilitati din proprietatea distribuitorilor

Raspuns oferit de
Alexandru Palaghia

Alexandru Palaghia
Expert contabil
valabil la 30 Dec 2022

Intrebare:
Societatea, microintreprindere, platitoare de tva, in anii 2019-2020 in urma aprobarii unui proiect PUZ - CONSTRUIRE CARTIER DE LOCUINTE CU FUNCTIUNI ADIACENTE, a parcelat un teren proprietate de 5 ha in 60 parcele destinate construirii de case unifamiliale si colective (blocuri) cu infrastructura de drumuri pe care se vor realiza retele de utiliati (ap-canal, energie electrica si gaze natuale).
Ca urmare reglementarilor PUZ privind asigurarea retelelor de utilitati si deoarece acestea (extinderea lor) se pot construi doar pe domeniul public, parcelele de drum rezultate au fost donate Primariei.
Restul de 55 parcele (35.000 mp) destinate vanzarii au fost trecute in categoria stocuri marfa (mp X pret / mp), pe analitice in functie de destinatie.
Pana la momentul de fata, in pretul de vanzare al parcelelor au intrat pretul terenului, costurile cu demolarea amenajarea si parcelarea, proiectarea puz, costurile cu proiectarea si executia pietruirii drumurilor. Toate acestea formeaza pretul terenului aflat in contul 371 stocuri.
Societatea vinde doar parcelele de teren avand asigurate utilitatile la poarta.
Nu construieste si nu vinde locuinte.
In scopul respectarii reglementarilor PUZ si in scopul vanzarii parcelelor cu un pret mai mare decat cel de piata, avand asigurate utilitatile la poarta societatea a mai efectuat umatoarele lucrari pe parcelele drum domeniu public:
- a extins reteaua de utiliati apa canal si a bransat-o la reteaua publica a orasului. Autorizatia de construire este emisa pe societate. Costurile sunt in jur de 600.000 lei la care s-a dedus TVA, suportate integral de societate. Lucrarea este integral terminata, s-a facut receptia ei si s-a contabilizat in contul 345.1 produse finite.
- Cf. ord  ANRE nr. 36/2019 a participat cu cofinantare de 41% in numele UAT Oras pentru extinderea retelei de energie electrica (pt care s-a incheiat un protocol de colaborare si un angajament de plata), retea executata de un tert pentru Delgaz Grid si UAT Oras. Proprietar retea este DelGaz Grid, diferenta de 59% a fost cofinantata de Delgaz Grid si platita tertului executant. Factura de 41% reprezentand cofinantarea retelei de catre noi in val de aprox 600.000 lei inclusiv tva am primit-o de la executantul retelei, pe care i-am platit-o si s-a contabilizat in contul 345.2 produse finite (sau ar fi trebuit sa o contabilizez in 332 produse in curs de executie sau cum?)
Avand in vedere ca societatea doreste, cf art 28 alin 7 legea 241/2006 sa predea (transfera) cu titlu gratuit pe baza de proces verbal aprobat prin HCL de UAT oras, intreaga retea UAT oras (Primariei), in scopul administrarii, racordarii utilizatorilor individuali ai fiecarei parcele si colectarii veniturilor din consumurile de utilitati de la viitorii proprietari, deoarece societatea nu poate fi operator de furnizare apa canal pentru viitorii proprietari,
Avand in vedere ca societatea nu este proprietar de retea energie electrica, dar numai cu conditia participarii la cofinantare in numele Primariei s-a executat aceasta retea, conform Ord. ANRE,
Intrebari:
- cum se inregistreaza corect cofinantarea retelei de energie electrica? (factura cuprinde lucrari extindere retea conform protocol si angajament de plata cu Primaria) tva.
- cum se pot descarca din gestiune cele doua lucrari?
(1). Pot sa le introduc in pretul terenului (371 = 345.1 , 345.2, 332), si concomitent fac 6583 = 371 predare retele sau fara 6583 = 371 daca nu tin cont de predare?
(2). Le las pe contul de stocuri? 345 iar la vanzarea parcelelor fac 607 = 371 si 711 = 345, 411 = 707 concomitent cu 411 = 701 la cost productie aferent suprafetelor vandute si considerate ca vanzare accesorie iar tva colectat pastreaza regimul vanzarii terenului (cu tva sau taxare inversa). netinand cont de predarea lor catre UAT?
(3) la predare retea fac direct 6583 = 345, 332, (4) alte variante?
- care este regimul fiscal la societate din punct de vedere al tva si al costului acestor lucrari in privinta deductibilitatii integrale a TVA aferente lucrari se poate invoca, la controlul de rambursare de tva pe care il voi avea saptamana viitoare
Art. 268 Codul fiscal (1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; Norme metodologice
ART. 270 - Livrarea de bunuri
(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
b) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice; Norme metodologice
norme metodologice
(11) Pe langa situatiile prevazute la alin. (10), nu constituie livrare de bunuri conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal bunurile acordate in mod gratuit pentru scopuri legate de desfasurarea activitatii economice a persoanei impozabile. In aceasta categorie se cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile acordate gratuit ? Exemplu: Pentru facilitarea accesului la un centru comercial, o societate a depus diligentele necesare pentru construirea unui sens giratoriu.
TVA este deductibil? Sau la predare se face ajustare tva, cu toate ca aceste lucrari le-am facut numai in scop economic.
- Exista si alte abordari pro sau contra in privinta deductibilitatii tva, puteti sa le enumerati?
Parerile sunt impartite, am control pentru rambursare TVA si sumele sunt mari. Dar mi se pare corect sa deduc aest tva indiferent de opiniile controlului.

Tip societate: S.A.
Numar de angajati: 1-9 angajati
Cod CAEN: 6820

Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro

Login utilizator

De ce sa te inregistrezi?

  • 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
  • Ai acces la o baza de date cu 70.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
  • Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
  • Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
  • Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni. Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site. Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Intrebari similare din categoria Ajustarea deducerii TVA

Ian282023

Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si teren amprenta la sol, acelasi numar cadastral

de Amelia Dumitras valabil la 28 Ian 2023
TVA
Intrebare: O persoana juridica vinde catre o alta persoana juridica (ambele platitoare de TVA) un imobil (cladire si teren). Cladirea face parte din acelasi corp funciar cu terenul, cumparate in 2003 (factura a continut tva): terenul cu 14.400 lei, iar cladirea cu 7.700 lei. Cladirea s-a modernizat, modernizarea fiind inclus in valoarea cladirii in 2013 fiind inregistrat in contabilitate cu valoarea de ...
Ian262023

Regim fiscal TVA cheltuieli cu utilitatile aferente unui bun imobil in conservare

de Amelia Dumitras valabil la 26 Ian 2023
TVA
Intrebare: Societatea detine un imobil a carui suprafata intr-un procent de 95% nu este utilizata - a fost pusa in conservare prin hotarare AGA, neavand comenzi in scopul desfasurarii activitatii. Dar in ansamblu, se primesc facturi lunare de utilitati - energie electrica, gaz, apa, avand in vedere ca imobilul - clinica - sa se mentina la parametri normali, fara deteriorari, in scopul gasirii unui client ...
Ian222023

Tehnici comerciale de vanzare marfa sub costul de achizitie, regim fiscal impozit pe profit si TVA

de Amelia Dumitras valabil la 22 Ian 2023
TVA
Intrebare: Societate comerciala detine stocuri de mobilier, materiale de constructii, obiecte sanitare, mai vechi de 10-15 ani, unele fiind achizitionate cu cota tva de 24%, 20%. Produsele sunt iesite din colectie, nu mai sunt reaprovizionabile, unele sunt si deteriorate de la expunere si manipulare. Se pot vine aceste produse sub costul de achizitie? Ce implicatii fiscale sunt? Trebuie ajustat tva?
Ian222023

Achizitie bun de capital. Neutilizare. Ajustare TVA in cazul unei inspectii fiscale

de Constanta Popa valabil la 22 Ian 2023
TVA
Intrebare: In perioada 10.10.2017 - 30.06.2019, societatea comerciala X a utilizat pentru transportul materialelor lemnoase o barja de 600 tone detinuta in regim de inchiriere, tariful de inchiriere fiind de 3.000 euro/luna (valoare fara TVA). Aceasta situatie, in care tariful de inchiriere este la un nivel ridicat in comparatie cu pretul de achizitie a unui bun similar, a determinat Societatea comerciala X ...
Dec112022

Regim fiscal TVA si impozit pe profit vanzare bun imobil reevaluat

de Amelia Dumitras valabil la 11 Dec 2022
TVA
Intrebare: SRL platitor de TVA si impozit micro in 2022 Societatea a cumparat in data de 20.12.2003 de la un alt SRL platitor de TVA urmatoarele: 1.Cladire in valoare de 585.996 lei 2.Teren 27.795 lei Inchiriaza o parte din cladire unei societati comerciale si opteza pentru colectarea de TVA aferenta chiriei lunare. Chiriasul a facut modernizari in valoare de 182.404 lei pe care le-a predat proprietarului ...
Dec082022

Tratament TVA export bunuri

de Alexandru Palaghia valabil la 08 Dec 2022
TVA
Intrebare: Microintreprindere romana, platitoare de TVA, in luna iulie 2022 achizitioneaza din Belgia un Buldoexcavator - second hand (de pe site de licitatii). Ambele societati avand cod valid VIES, firma din Romania inregistreaza taxare inversa pentru factura de achizitie. Transportul utilajului este efectuat de o firma romana platitoare de TVA, iar din factura transportatorului, de asemenea se ...
x
0 - /tratamentul-contabil-si-fiscal-al-lucrarilor-efectuate-la-retelele-de-utilitati-din-proprietatea-distribuitorilor-54423.htm