Vanzare echipament cu si fara instalare
valabil la 31 Oct 2022
Intrebare:
Firma A cu sediul in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, vinde catre firma B cu sediul in Ungaria, inregistrata in scopuri de TVA un echipament. Echipamentul va fi transportat in Ungaria.
Ulterior, in cadrul unui proiect complex, acest echipament (impreuna cu alte echipamente) vor fi vandute si instalate de catre firma din Ungaria catre un client platitor de TVA cu sediul in Romania.
Va rugam sa ne precizati regimul de TVA aplicabil in cazul firmei A in urmatoarele 2 situatii:
- Firma A se angajeaza sa furnizeze catre firma B si serviciul de instalare impreuna cu echipamentul, firma B la randul ei va asigura acest serviciu mai departe clientului final aflat pe teritoriul Romaniei
- Firma A asigura doar vanzarea echipamentului, nu si instalarea acestuia.
Raspuns: Din formularea intrebarii inteleg ca echipamentul nu va fi instalat decat pe teritoriul Romaniei, la clientul societatii B.
- Firma A se angajeaza sa furnizeze catre firma B si serviciul de instalare impreuna cu echipamentul, firma B la randul ei va asigura acest serviciu mai departe clientului final aflat pe teritoriul Romaniei
Potrivit art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri:
b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj.
Astfel, in situatia in care firma A se angajeaza sa furnizeze catre firma B si serviciul de instalare impreuna cu echipamentul, iar instalarea se efectueaza pe teritoriul Romaniei, locul livrarii de bunuri cu instalare va fi in Romania.
Daca locul livrarii din punct de vedere al tva este in Romania, atunci factura se intocmeste cu tva 19% si se declara ca livrare locala in D300 si D394.
- Firma A asigura doar vanzarea echipamentului, nu si instalarea acestuia.
Potrivit art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de tva livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora, conform art. 270 alin. (9) din Codul fiscal.
Daca amebele societati participante la tranzactie au cod valid de tva, pentru aplicare scutirii este necesara justificarea transportului.
Potrivit modificarilor (art. 45a alin. (1) din Regulament), in scopul aplicarii scutirilor prevazute la articolul 138 din Directiva 2006/112/CE, se prezuma ca bunurile au fost expediate sau transportate dintr-un stat membru catre o destinatie aflata in afara teritoriului sau, dar in interiorul Comunitatii, in oricare dintre urmatoarele cazuri:
Cazul 1
(a) vanzatorul indica faptul ca bunurile au fost expediate sau transportate de acesta sau de o parte terta in numele sau si vanzatorul:
- fie se afla in posesia a cel putin doua dovezi care nu sunt contradictorii dintre cele mentionate la alineatul (3) litera (a), emise de doua parti diferite care sunt independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator;
- fie se afla in posesia unei singure dovezi mentionate la alineatul (3) litera (a) impreuna cu o singura dovada care nu este contradictorie mentionata la alineatul (3) litera (b) care confirma expedierea sau transportul, emise de doua parti diferite care sunt independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator;
Cazul 2
vanzatorul se afla in posesia urmatoarelor:
(i) o declaratie scrisa din partea cumparatorului, care atesta ca bunurile respective au fost expediate sau transportate de acesta sau de catre o terta parte in numele cumparatorului si care mentioneaza statul membru de destinatie a bunurilor; aceasta declaratie scrisa precizeaza data emiterii, numele si adresa cumparatorului, precum si cantitatea si natura bunurilor, data si locul de sosire a bunurilor si, in cazul livrarii de mijloace de transport, numarul de identificare care accepta bunurile in numele cumparatorului; si
(ii) cel putin doua dovezi care nu sunt contradictorii mentionate la alineatul (3) litera (a), emise de doua parti diferite care sunt independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator, sau o singura dovada dintre cele mentionate la alineatul (3) litera (a) impreuna cu o singura dovada care nu este contradictorie mentionata la alineatul (3) litera (b) care confirma expedierea sau transportul, care sunt emise de doua parti diferite care sunt independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator. Cumparatorul furnizeaza vanzatorului declaratia scrisa mentionata la litera (b) punctul (i) pana cel tarziu in a zecea zi a lunii urmatoare livrarii.
Conform alin. (3), in sensul alineatului (1), urmatoarele documente sunt acceptate ca dovada a expedierii sau a transportului:
(a) documentele referitoare la expedierea sau transportul bunurilor precum un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata, un conosament, o factura de transport aerian de marfuri sau o factura de la transportatorul bunurilor;
(b) urmatoarele documente:
(i) o polita de asigurare corespunzatoare expedierii sau transportului bunurilor sau documente bancare care sa ateste plata pentru expedierea sau transportul bunurilor;
(ii) documentele oficiale eliberate de o autoritate publica, precum un notariat, care sa ateste sosirea bunurilor in statul membru de destinatie;
(iii) o chitanta eliberata de un antrepozitar in statul membru de destinatie care sa ateste depozitarea bunurilor in respectivul stat membru.
In functie de modul de desfasurare a activitatii va puteti situa in unul din cele doua cazuri.
Factura in acest caz se intocmeste fara tva, cu declararea operatiunii in D300 si D390.
- A treia situatie ar putea fi o livrare intracomunitara (scutita conform celei de-a doua situatie), cu livrarea echipamentului in Ungaria, urmata de o prestare de servicii efectuata catre societatea din Ungaria care livreaza echipamentul catre un client din Romania.
In acest caz, veti avea: o livrare intracomunitara scutita cu cu declararea operatiunii in D300 si D390 si o prestare intracomunitara de servicii cu declararea operatiunii in D300 si D390.
valabil la 10 nov 2022
Revenire: Va rugam sa ne precizati ce conditii trebuie sa indeplineasca participantii la tranzactie pentru a se incadra in a treia situatie mentionata de dumneavoastra. De asemenea, daca prestarea de servicii va fi de asemenea scutita de TVA. ,,A treia situatie ar putea fi o livrare intracomunitara (scutita conform celei de-a doua situatie), cu livrarea echipamentului in Ungaria, urmata de o prestare de servicii efectuata catre societatea din Ungaria care livreaza echipamentul catre un client din Romania. In acest caz, veti avea: o livrare intracomunitara scutita cu declararea operatiunii in D300 si D390 si o prestare intracomunitara de servicii cu declararea operatiunii in D300 si D390.? Va multumim.Raspuns: Asa cum am mentionat, a treia situatie posibila ar putea fi compusa din 2 operatiuni distincte:
1.O livrare intracomunitara de bunuri scutita de tva daca partenerii sunt inregistrati in scopuri de tva si detineti documentele de justificare a scutirii (cod valid de tva, declaratia 390 corect intocmita, dovada transportului cu documentele pe care le-am descris la pct.2);
2.O prestare intracomunitara de servicii pentru care clientul este persoana obligata la plata tva.
Pentru serviciile prestate reprezentand lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale (inclusiv ambalaje sau alte bunuri utilizate in legatura directa cu bunurile asupra carora s-au efectuat lucrari), se va stabili locul prestarii conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Potrivit art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile.
Astfel, locul prestarii este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, deci in UE (locul unde clientul dumneavoastra isi are stabilit sediul), chiar daca serviciile sunt prestate efectiv in Romania.
Operatiunea este neimpozabila in Romania, deci intocmiti factura fara tva, neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, cu mentiunea taxare inversa , cu declarare in 300 si 390.
In opinia mea, beneficiarul serviciilor este societatea din UE, cea catre v-a solicitat serviciile, chiar daca proprietarul bunurilor va fi altul la momentul prestarii serviciilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Achizitii intracomunitare
28Iun2025
Marfa pierduta pe timpul transportului. Tratament contabil si fiscal
de
Ionut Jinga
valabil la 28 Iun 2025
Intrebare:
Societatea din Romania a achizitionat marfa de la un furnizor din Germania, transportul urmand sa se faca printr-o firma de curierat. Marfa a fost ridicata de la furnizor, dar s-a pierdut in timpul transportului. Pentru ca factura a fost facuta la sfarsitul lunii martie si transportul s-a angajat la inceputul lunii aprilie, a fost inregistrata in contul 321 ca achizitie intracomunitara de ...
18Iun2025
Furnizor din stat tert, achizitie intracomunitara de bunuri in Romania
de
Amelia Dumitras
valabil la 18 Iun 2025
Intrebare:
Societatea a achizitionat materiale, de pe ALIEXPRESS.COM, de la o firma din China, CHANGZHOU POWACE INTERNATION CO LTD, dar la adresa furnizorului scrie pe factura GRW EUROCENSOR GMBH FRANKFURT, VAT DE323710354, fara alta adresa. Intrebare: aceasta achizitie o consideram achizitie intracomunitara de bunuri?
20Iun2025
Achizitie de matrita din Polonia fara livrare in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
Revin asupra acestei spete pentru a primi un raspuns si din punct de vedere contabil. Valoarea matritei este de 16000 de lei si societatea noastra nu doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA in Polonia. Va rog sa ne ajutati cu monografia contabila pentru inregistrarea matritei in contabilitate si documentele ce trebuiesc intocmite daca aceasta matrita ramane la furnizor.
15Iun2025
Achizitie de matrita din Polonia fara livrare in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit, am achizitionat de la un furnizor din Polonia, inregistrat in scopuri de TVA, o matrita cu ajutorul careia acesta confectioneaza piesele folosite in procesul de productie al societatii noastre. Matrita este facturata impreuna cu bunurile comandate (I comandat), ca si livrare intracomunitara de bunuri (fara tva).
Care este regimul fiscal si ...
31Mai2025
Raportare cu intarziere achizitie intracomunitara de bunuri, consecinte
de
Amelia Dumitras
valabil la 31 Mai 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva la incasare, face in aprilie o achizitie intracomunitara, cu taxare inversa (obiect de inventar). Factura din Germania este emisa pe 29.04.2025, iar plata este facuta in 03.05.2025. La inchiderea lunii aprilie, nu am avut aceasta factura, si nu a fost inregistrata in D390, nici in D300. Mentionez ca pentru aprilie a fost depusa D390 pentru o alta AIC.
1. Daca o ...
02Iun2025
Achizitie intracomunitara. Declarare transport in 300 si 390
de
Irina Dumitrescu
valabil la 02 Iun 2025
Intrebare:
Revenim asupra raspunsului dvs.:
"Achizitiile taxabile cu cota de 9% se declara in decontul de TVA la rd. 5 si 5.1 (baza fiind constituita din pret de achizitie + valoarea aferenta transportului) si in declaratia 390 pe cod A". Conform discutiei telefonice, in decontul 390 se inregistra pretul de achizitie pe cod A si valoarea aferenta transportului pe coloana S. Cum este ...