A fost publicata noua forma a Declaratiei informative 107 privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului

18 Mar 2024
Recent, ANAF a emis Ordinul nr. 355/2024 (in vigoare de la 12 martie 2024) prin care a aprobat noua forma si continutul formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului".
Noua forma a declaratiei va fi depusa, din 2025, doar de catre platitorii de impozit pe profit. In 2024, platitorii de impozit micro vor depune declaratia 107 pentru ultima data.
Instructiuni de completare a formularului 107
Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor sau serviciilor, sponsorizarilor, mecenatului, se va completa si se va depune de catre platitorii de impozit pe profit, inclusiv in cazul in care datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
In situatia indeplinirii de catre succesorii entitatilor care si-au incetat existenta obligatiilor fiscale aferente perioadei in care entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se va bifa rubrica "Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. 4 din Codul de procedura fiscala" si se va completa codul de identificare fiscala al succesorului. De asemenea, la sectiunea "Date de identificare a contribuabilului", la rubrica "Cod de identificare fiscala" se va inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.
Art. 90. - Radierea inregistrarii fiscala (Codul procedura fiscala)
(4) Codul de identificare fiscala retras ca urmare a radierii inregistrarii fiscale poate fi utilizat ulterior radierii numai pentru indeplinirea, de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta, a obligatiilor fiscale aferente perioadelor in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal”.
Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat
Potrivit art. 25 alin. 4 lit. i) din Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat nu sunt cheltuieli deductibile fiscal. Dar, contribuabilii care efectueaza astfel de cheltuieli, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele de mai sus, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4^1) din Codul fiscal:
(4^1) Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se organizeaza de A.N.A.F., astfel cum se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:
a) desfasoara activitate in domeniul pentru care a fost constituita, pe baza declaratiei pe propria raspundere;
b) si-a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala. Unitatile locale de cult prevazute la art. 13 alin. (2) lit. l)* nu au obligatia indeplinirii conditiei prevazute la lit. b), in ceea ce priveste declaratia anuala de impozit pe profit.
______
*Art. 7. - Definitii ale termenilor comuni
48. unitate locala de cult - unitate cu personalitate juridica, parte componenta a structurii organizatorice locale a unui cult religios, potrivit legii si statutelor/codurilor canonice proprii, care obtine venituri, in conformitate cu legea de organizare si functionare, si conduce contabilitatea in partida simpla, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
Termenul de depunere a declaratiei 107
Declaratia informativa 107 se va depune pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit (D 101), respectiv 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (conform art.16 alin. 5 din Codul fiscal) pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.
In cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia 107.
Temeiul legal privind termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este prevazut in art. 1, alin. 13 din OUG nr. 153/2020:
(13) Pe perioada aplicarii prevederilor prezentului articol, termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:
a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 41 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. 5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
Declaratia rectificativa
In cazul in care se va corecta declaratia depusa, declaratia rectificativa se va intocmi pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre declaratia 107
26Iun2025
Declaratia 107 la ONG
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 26 Iun 2025
Intrebare:
Pentru ONG - o ASOCIATIE, nu stiu ce activitati ar putea fi declarate in D107. Asociatia are preponderent: contract donatie catre persoane fizice, acorduri parteneriat pentru donatii persoane fizice, proiecte educationale cu scoli pentru rechizite, proiect diverse pentru ajutorare persoane fizice. Ma puteti ajuta sa stiu ce activitati ar trebui declarate in D107 (primul an cu ONG si nu am ...
26Iun2025
Recuperare pierdere fiscala din anii precedenti
de
Constanta Popa
valabil la 26 Iun 2025
Intrebare:
Pot deduce pierderea fiscala acumulata in ultimii 7 ani, in limita a 70% din profitul brut? Ce se intampla daca imi ramane pierdere fiscala nededusa - o pot deduce din profiturile anilor urmatori sau pot deduce o singura data in limita a 70%? Exista un termen de deducere rezultatele anilor viitori? Rezerva legala provenita din fuziune este deductibila? Daca depun D101 rectificativa pentru anul ...
18Iun2025
D107 sponsorizare reportata din anii anteriori
de
Gina Popescu
valabil la 18 Iun 2025
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind declaratia 107. In cazul in care societatea nu are sponsorizari in anul fiscal 2024, nu are nimic dedus din impozitul pe profit deoarece acesta a fost zero in 2024, in schimb a avut impozit minim pe CA, pentru sumele reportate declarate in anii 2022 si 2023 mai depune declaratia 107 pe 2024 cu acele sume reportate? Multumesc frumos.
06Mai2025
Restituire sponsorizare
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Pentru o sponsorizare acordata prin contract de sponsorizare si platita, dar al carui proiect nu se va mai desfasura, ce implicatii fiscale genereaza returnarea sa in contul sponsorului la nivelul impozitului pe profit?
23Feb2025
Deducere cheltuieli sponsorizare din IMCA, D 107
de
Elena Ionescu
valabil la 23 Feb 2025
Intrebare:
In decursul anului 2024 s-a platit doar IMCA. Rezultatul final va fi pe pierdere.
In decursul anului 2024 s-au efectuat sponsorizari.
Am urmatoarele intrebari:
1. Pot sa scad din suma IMCA pentru T4 valoarea sponsorizarilor si declar in D107 ca fiind suma dedusa?
2. In caz ca nu se poate scadea, declar valoarea sponsorizarilor in D107 ca fiind suma reportata de care sa ma pot folosi ...
08Feb2025
Sponsorizari D107. Facilitate profit reinvestit
de
Constanta Popa
valabil la 08 Feb 2025
Intrebare:
Societatea a incheiat o serie de sponsorizari in bani si in bunuri pe parcursul anului 2024. La fiecare trimestru a considerat cheltuielile cu sponsorizarea cheltuieli nedeductibile si a dedus suma ca si credit fiscal din impozitul pe profit trimestrial.
La sfarsitul anului, avand in vedere ca Societatea intra sub incidenta prevderilor privind impozitul minim global, si intentioneaza ca ...
Vezi toate studiile de caz despre declaratia 107 keyboard_double_arrow_right