Acordurile de pret in avans pot acoperi si tranzactii din trecut. Noutati importante si pentru procedura amiabila, prin OG 11/2025

Incepand cu 27 iulie 2025, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 11/2025, care aduce modificari Codului de procedura fiscala, in special in privinta a doua instrumente cheie in domeniul fiscalitatii internationale: acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP). Masurile au fost motivate de procesul accelerat de aderare a Romaniei la OCDE si de angajamentele asumate pentru respectarea standardului minim BEPS Actiunea 14.
Acorduri de pret in avans (APA) cu efect "roll-back" - o noua abordare fiscala
Pana acum, acordurile de pret in avans se aplicau exclusiv tranzactiilor viitoare. OG 11/2025 introduce, pentru prima data in legislatia romaneasca, posibilitatea extinderii aplicabilitatii unui APA si asupra unor perioade fiscale anterioare - asa-numitul mecanism de tip roll-back.
Atentie! Extindere nu este automata - ea trebuie aprobata de organul fiscal competent, in conditiile stabilite ulterior printr-un ordin al presedintelui ANAF.
De retinut: modificarile se aplica inclusiv acordurilor aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a ordonantei.
Totodata, OG 11/2025 prevede expres posibilitatea suspendarii inspectiei fiscale aflate in derulare, daca aceasta vizeaza perioadele si impozitele pentru care a fost solicitat un APA, inclusiv pentru perioada anterioara.
Procedura amiabila (MAP) - clarificari si extinderea termenului de initiere
In paralel, ordonanta aduce imbunatatiri si procedurii amiabile de evitare a dublei impuneri, reglementata de articolul 282 din Codul de procedura fiscala.
Principalele noutati sunt:
- Termenul de initiere a procedurii este extins la 3 ani de la comunicarea actului administrativ fiscal sau de la momentul in care contribuabilul a aflat de existenta unei impozitari neconforme cu conventiile internationale. In cazul in care conventia prevede un termen mai scurt, acesta se extinde automat la 3 ani;
- Se introduce posibilitatea ca ANAF sa aprecieze independent situatia fiscala, chiar daca decizia administrativa initiala a fost intemeiata, pentru a respecta obligatiile internationale;
- Implementarea rezultatului procedurii amiabile este independenta de termenele de prescriptie din legislatia interna si poate presupune anularea sau modificarea actelor administrative fiscale;
- Daca exista deja cai de atac in derulare, rezultatul procedurii amiabile devine executoriu numai dupa ce contribuabilul renunta la respectivele demersuri, in mod definitiv si irevocabil.
Procedura de arbitraj - activata la solicitarea contribuabilului
In cazul in care procedura amiabila nu duce la un rezultat in termenul prevazut (in special in contextul aplicarii Directivei UE 2017/1852), contribuabilul are posibilitatea de a solicita arbitrajul. ANAF este obligata sa participe, cu conditia acordului celeilalte parti contractante.
In concluzie, introducerea APA de tip roll-back ofera contribuabililor un instrument eficient de gestionare preventiva a riscurilor legate de preturile de transfer, inclusiv pentru perioade trecute. In paralel, noile reguli MAP permit alinierea practica a procedurii cu tratatele internationale si ofera contribuabililor siguranta juridica sporita in fata dublei impuneri. Modificarile sunt binevenite in contextul OCDE, dar si din perspectiva investitorilor, care au nevoie de predictibilitate fiscala si mecanisme functionale pentru a evita litigiile internationale.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!