Activitate prestata in afara Romaniei. Facilitati constructii. Practica judiciara
valabil la 16 Ian 2023
Intrebare:
O societate cu sediul in Romania, fara sedii secundare sau puncte de lucru a desfasurat activitate de constructii in perioada 2019-2022 si a facturat doar unor societati din Germania lucrari de constructii.
Pentru salariati s-a aplicat facilitatea fiscala privind contributii reduse, potrivit OUG 114/2018
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_114_2018.pdf
ART. 66
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 60, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins: "5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind: (i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii; (ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN: 2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic; 2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa; 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii; 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii; 2363 - Fabricarea betonului; 2364 - Fabricarea mortarului; 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos; 2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei; 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii; 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii; 2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal; 2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice; 0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei; 0812 - Extractia pietrisului si nisipului; 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca; d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii."
In anul 2020 ANAF a publicat pe pagina sa de internet un ghid de aplicare a acestor facilitati:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_facilitati_domeniul_constructiilor_2020.pdf
Astfel, la pagina 15 din acest ghid se mentioneaza:
b) In situatia in care un angajator desfasoara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 si prin sedii secundare, cifra de afaceri luata in calcul la stabilirea indeplinirii conditiilor este cea determinata la nivelul intregii activitati. Cu privire la calculul ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala in cazul in care societatea are sucursale externe, precizam ca potrivit art.6 din Anexa la Ordinul nr.239/24.07.2019: In cazul societatilor care au sucursale, filiale sau puncte de lucru, calculul cifrei de afaceri se realizeaza pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei la nivelul societatii? Prin activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei ? in sensul aplicarii prevederilor art.60 pct.5 din Codul fiscal, se in? elege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestarii de servicii, indiferent de statutul de reziden? a al beneficiarilor. In concluzie, avand in vedere cele mai sus precizate, in vederea determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala, la calculul cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii se va avea in vedere activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei iar pentru calculul cifrei de afaceri totala, activitatea la nivelul intregii entitati.
Societatea noastra nu a avut sedii secundare, deci nu va aplica acest mod de calcul a cifrei de afaceri. S-a avut in vedere si Ordinul 239/24.07.2019 pentru calcul cifra de afaceri
https://federatiaconstructorilor.ro/files/docs/Ordin239Metodologiemecanismcalculcifraafaceri.pdf
https://federatiaconstructorilor.ro/files/docs/Metodologie_calcul_cifra_de_afaceri.pdf
Potrivit acestui Ordin comun:
Art. 6 - In cazul societatilor care au sucursale, filiale sau puncte de lucru, calculul cifrei de afaceri se realizeaza pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei la nivelul societatii.
Intrucat noi nu am avut sedii secundare, am luat in calcul toata cifra de afaceri, nu doar cea de pe teritoriul Romaniei.
Prima data cand apare in legislatie mentiunea cu teritoriul Romaniei este ordinul 3063 ref.completare declaratie 112 cu precizari la pagina 48
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_3063_2019.pdf
Nota privind facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1, art. 154 alin. (1) lit. r), art. 220 3 alin. (2) din Codul fiscal Facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1, art. 154 alin. (1) lit. r), art. 220 3 alin. (2) din Codul fiscal constau in: - scutirea persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor de la plata impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si reducerea cotei contributiei de asigurari sociale, dupa caz; - reducerea cotei contributiei asiguratorie pentru munca datorata de angajator la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, precum si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, in cazul conditiilor deosebite de munca sau speciale de munca. Facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1, art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal se acorda tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, inclusiv persoanelor detasate pe teritoriul Romaniei, indiferent de activitatea prestata, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Pentru perioada de pana la data de 21 iulie 2019 inclusiv, facilitatile fiscale se acorda numai in cazul contractelor individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare in acea perioada. Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind venitul brut realizat, in vigoare pana la data de 21 iulie 2019 inclusiv, se considera indeplinita daca veniturile brute realizate din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sunt cuprinse intre 3.000 lei si 30.000 lei lunar, inclusiv. Incepand cu data de 22 iulie 2019, scutirea de la plata impozitului pe venit se acorda pentru toate raporturile juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in vigoare incepand cu aceeasi data. In cazul contributiilor sociale obligatorii, facilitatile fiscale se acorda numai pentru contractele individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019.
Societatea noastra nu a detasat salariatii in Germania, dovada fiind Revisal si D112
Incepand cu iulie 2022, societatea nu a mai aplicat facilitatea in constructii avand in vedere modificarea legislatiei prin Ordinul 528/2022
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMF_1528_2022.pdf
Intrebare:
Care este baza legala prin care ANAF recalculeaza contributii salarii daca societatea nu a desfasurat activitatea pe teritoriul tarii?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Contributii
17Mar2025
Contract inchiriere. Obligatii fiscale
de
Florentina Buzea
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
In cazul unui contract de inchiriere apartament intre o societate comerciala si 2 persoane fizice sot-sotie co-proprietari cu valoarea chiriei de 2.750 lei/luna, care sunt obligatiile declarative si valoarea impozitul pe venit respectiv contributia la fondul CASS pentru cei doi proprietari, este necesar sa se vireze chiria in conturi bancare separate (50% - 50%) al fiecarui proprietar?
11Ian2025
Constructii. Salariu minim si facilitati
de
Rodica Mantescu
valabil la 11 Ian 2025
Intrebare:
Incepand cu 01.01.2025 salariul mimim devine 4050 lei si se elimina facilitatile pentru firmele din domeniul constructiilor? Salariul minim este valabil si pentru constructii? Daca da, in baza carei hotarari? Multumesc frumos!
04Ian2025
Model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025. Agricultura abrogarea facilitatilor si salariu minim
de
Rodica Mantescu
valabil la 04 Ian 2025
Intrebare:
Incepand cu 1 ianuarie 2025 salariul minim este 4050 lei. Ne intereseaza cum calculam impozitul pe venit la zilieri si salariati. Pentru anul 2024 calculul salariu net era dupa ce se scadeau contributiile de 25% CAS si 10% CASS si calculam impozitul pe venit la salariu net. Pentru anul 2025 se pastreaza aceeasi formula de calcul? Dar pentru agricultura care este salariul minim in anul 2025 si ...
22Nov2024
Facilitatii fiscale pentru angajatii care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am calculat statul la luna octombrie 2024 pentru salariatul in domeniul IT si am constatat ca au fost scazuti din baza de calcul 300 lei, neimpozitati pentru CAS si CASS, de impozit fiind scutit. Salariul este la nivelul salariului minim pe economie aplicabil din iulie 2024, iar anterior a fost tot la nivelul salariului minim pe economie de 3300 lei si pana in prezent nu am luat in calcul ...
19Oct2024
Rectificare cerere recuperare sume concedii medicale
de
Vera Constantin
valabil la 19 Oct 2024
Intrebare:
CASMB a respins o suma pentru un concediu medical (cod diagnostic gresit completat in declaratia 112) din perioada cand concediile se transmiteau fizic la sediu. Societatea a corectat codul de concediu mentionat gresit si a depus declaratia rectificativa la ANAF. Care este procedura de corectie a cererii catre CASMB?
09Oct2024
Facilitati industria alimentara. Fabricare de bomboane
de
Vera Constantin
valabil la 09 Oct 2024
Intrebare:
Intrebarea mea este in legatura cu facilitatea fiscala acordata in sectorul agricol privind veniturile din salarii.
Noi vindem niste bomboane; acestea sunt notificate pe firma noastra, reteta ne apartine.
Productia acestora se realizeaza si cu prestare de servicii astfel:
- noi pregatim materia prima aferenta;
- trimitem materia prima unui colaborator care are linie de productie ...