Ajustarea TVA cand debitorul a intrat in faliment. Care sunt noutatile de la 01 ianuarie 2019 si cine o poate efectua?

27 Mar 2019
In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului baza de impozitare a TVA se reduce in conformitate cu prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,conform modificarilor aduse acestui articol prin Legea nr. 30/2019, ajustarea se efectueaza in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului, spre deosebire de perioada anterioara in care ajustarea se putea efectua doar in baza hotararii de inchidere a procedurii de faliment.
De asemenea, prin Legea nr. 30/2019 s-a stabilit ca, in cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
In ceea ce priveste ajustarea taxei pe valoare adaugata in cazul falimentului beneficiarului conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, aceste prevederi sunt aplicabile:
- Persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA . Aceste persoane emit facturi cu semnul minus pe care nu le transmit beneficiarului si inscriu TVA stornata in decontul de TVA – Formular 300.
- Persoanelor impozabile carora codul de inregistrare in scopuri de TVA le-a fost anulat la solicitarea acestora conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 3151; Aceste persoane emit facturi pe care inscriu cu semnul minus reducerea bazei de impozitare si a taxei colectate si solicita restituirea taxei pe valoare adaugata pe baza Formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" . Factura de regularizare nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA a furnizorului/prestatorului.
Aceste persoane nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 din Codul fiscal pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal. Daca isi redobandesc Codul de TVA, aceste persoane vor putea efectua ajustarea taxei deductibile ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului in termenul prevazut la art. 287 din Codul fiscal, respectiv:
- in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment, sau
- in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019, in cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre ajustare tva
28Iun2025
Anulare cod de TVA, ajustare TVA bunuri de capital
de
Elena Garofil
valabil la 28 Iun 2025
Intrebare:
Unei societati platitoare de tva luna, care nu a mai avut activitate de 8 luni, dar au fost depuse toate declaratiile i s-a anulat din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data de 25.06.2025.
Societatea are bunuri de capital si anume:
Spatiu comercial - valoare de intrare - 214.000 lei (din 20.07.2020)
Teren construibil - valoare de intrare - 6.500 lei (din 30.12.2019)
...
27Iun2025
Ajustare TVA imobil vandut in regim de scutire
de
Constanta Popa
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de TVA a achizitionat in 2023 un apartament cu taxare inversa.
Anul acesta, unul dintre asociati doreste sa-l cumpere.
Va rugam sa ne spuneti cum se efectueaza ajustarea TVA in situatia in care societatea va vinde imobilul aplicand art.292 pct 2 lit.f -scutit si cum se evidentiaza in decontul de TVA.
Ex. TVA inregistrat la cumparare: 4426= 4427 200.000
La vanzare - ...
20Iun2025
Anulare cod TVA din oficiu
de
Gina Popescu
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
In cazul in care unei societati i s-a anulat codul de tva, ce implicatii fiscale sunt?
Trebuie facuta ajustare de tva?
Trebuie depusa declaratia 311? Ce demersuri trebuie facute pentru recuperarea tva-ului?
Multumesc.
11Iun2025
Este deductibila fiscal cheltuiala cu ajustarea TVA inregistrata la valorificarea unei cladiri?
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Iun 2025
Intrebare:
Cheltuielile inregistrate in urma unei ajustari de TVA in favoarea statului, efectuata cu ocazia valorificarii unui imobil de tip cladire sunt considerate deductibile din punct de vedere fiscal? Inregistrarea contabila efectuata cu ocazia ajustarii de TVA este 635 = 4426 45.800 lei.
04Iun2025
Vanzare sub cost de achizitie
de
Vera Constantin
valabil la 04 Iun 2025
Intrebare:
Societatea are ca domeniu de activitate prelucrarea cartofilor. Anul trecut s-a cumparat samanta de cartofi, insa o parte din aceasta nu fost plantata, a ramas pe stoc si se doreste vanzarea sub cost de achizitie. Ce implicatii sunt dpdv TVA si impozit daca se vinde sub costul de achizitie?
23Mai2025
Ajustare TVA pe baza de pro rata
de
Elena Garofil
valabil la 23 Mai 2025
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti care este maparea ajustarii de TVA care se face lunar pentru pro rata? Nota contabila: 635 = 4426
Vezi toate studiile de caz despre ajustare tva keyboard_double_arrow_right