Ajustari deductibile pentru creante incerte
valabil la 28 Iul 2022
Intrebare: Pentru un client al firmei noastre s-a deschis procedura insolventei in forma generala, creantele lui nu sunt mai vechi de 270 de zile. Se pot face provizioane deductibile la calculul impozitului pe profit pentru acest client sau ele sunt nedeductibile pana cand creantele vor depasi cele 270 de zile? Daca aceste provizioane sunt deductibile, in ce cote, 50% sau 100%?
Raspuns: Din punct de vedere contabil, la pct. 331 si 332 din OMFP nr.1802/2014 se prevede ca, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, art. 26 alin (1) lit. c) din Codul Fiscal prevede ca sunt deductibile ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 50% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
La pct. 19 alin. (3) din Normele metodologice, se prevede ca, In aplicarea art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
a) creantele, altele decat creantele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, sunt cele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2016;
b) ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile, in limita prevazuta de lege, la nivelul valorii creantelor neincasate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
c) In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora;
d) ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.
Asadar, ajustarile inregistrate la creantele neincasate de mai putin de 270 zile nu pot fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
Din punct de vedere al TVA, potrivit prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa.
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala.
Prin urmare, se poate ajusta TVA, ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului/clientului in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca si bineinteles sunteti in posesia hotararii judecatoreasti de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a hotararii judecatoreasti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei. Ajustarea se poate efectua chiar daca societatea nu s-a inscris la masa credala.
Pentru ajustarea TVA se va intocmi factura. Pe factura se va face urmatoarea mentiune, de exemplu: Stornare facturii nr din data, ca urmare a falimentului beneficiarului conform Hotararii nr. .........din data .., iar la rubrica TVA se mentioneaza: Ajustare TVA conform art. art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Monografia contabila,este:
Inregistrare client incerti:
4118 = 4111
Inregistrarea ajustarii:
6814 = 491
Ajustarea TVA:
4111/4118 = 4427 storno (valoare cu semnul minus).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe profit
28Apr2025
Rezerva legala IMCA
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit, dar in anul 2024 a calculat, constituit si platit impozit minim pe cifra de afaceri.
La calculul rezervei legale, cum vom trata contul 697 Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri? Se vor adauga la profitul contabil sau nu?
Spre exemplificare va dau urmatoarele date:
- venituri totale = ...
18Apr2025
Cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit semneaza in iulie 2024 in calitate de locatar un contract de inchiriere cu Apele Romane (in calitate de locator) pentru folosinta unui teren de 3 ha, cu durata de 4 ani. Scopul acestui contract este de a inlatura materialul aluvionar (balast) ce a colmatat albia minora unui rau. Apele Romane au emis incepand cu iulie 2024 facturi lunare reprezentand ...
16Apr2025
Ajustari pentru deprecierea creantelor
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024.
Incepand cu data de 01.01.2025, devine platitoare de impozit pe profit.
Situatia este urmatoarea:
Societatea, pe parcursul activitatii sale (cat timp a fost microintreprindere), a vandut marfuri catre clienti care nu au mai platit, a ...
09Apr2025
Ajustari pentru deprecierea creantelor
de
Vera Constantin
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
Avand in vedere faptul ca aceasta nu este o creanta datorata de un client intern pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate ci este o creanta dintr-un avans platit unui furnizor pentru care exista si o comanda si o factura proforma in acest sens, consider ca litera c) nu este aplicabila aici, ci mai degraba litera j)ajustarile pentru ...
07Apr2025
Ajustare pentru deprecierea creantelor. Avans platit furnizorului
de
Vera Constantin
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
Va rog sa specificati tratamentul fiscal al ajustarii pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor pentru o societate - A platitoare de impozit pe profit.
Mentionez ca societatea a achitat un avans catre un furnizor pentru o achizitie de materii prime in octombrie 2021 pentru care furnizorul nu a emis factura pentru avansul incasat. (plata acestuia se poate ...
31Mar2025
Deductibilitate costuri indatorare
de
Vera Constantin
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Suntem un institut national de cercetare dezvoltare (INCD).
La 31.12.2024 se prezinta urmatoarele cifre ipotetice:
- Total venituri, din care: 10.000.000 lei
- venituri financiare, din care 10.000 lei
- venituri dobanzi disponibil banci 9.100 lei
- venituri diferente curs creante/datorii 900 lei
- Total cheltuieli, din care: 15.000.000 lei
- cheltuieli financiare, din care: ...