Calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale

05 Nov 2018
Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din investitii;
- venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim, pot opta pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Persoanele fizice care estimeaza venituri din aceste categorii peste nivelul plafonului minim, precum si cele care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim, dar au optat pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiei unice.
Calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care au depus declaratia unica, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre contributii sociale
04Mai2025
Salariat pensionar. Contributii sociale
de
Rodica Mantescu
valabil la 04 Mai 2025
Intrebare:
Daca reangajam o persoana pensionata la limita de varsta, poate opta pentru neretinerea CAS? Dar a sanatatii? De fapt, ce contributii sunt obligatorii de retinut pentru pensionarii la limita de varsta? Multumesc.
24Apr2025
Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
de
Florentina Buzea
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau ...
16Apr2025
CASS PFA si salariat
de
Gina Popescu
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o ...
14Apr2025
Pensii ocupationale. Tratament fiscal
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200 lei/salariat.
Va rugam se ne comunicati daca exista deductibilitate pentru acest tip de contributie, daca se considera beneficiu salarial la care se achita contributii si monografia contabila pentru inregistrarea acesteia.
21Apr2025
Venituri realizate ocazional. Tratament fiscal pentru platitor si beneficiar
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
In cazul incheierii unei conventii civile pentru un serviciu de montaj (activitate ocazionala) care sunt impozitele si contributiile sociale obligatorii care cad in sarcina platitorului de venit si care sunt obligatia beneficiarului? Atat in cazul in care persoana cu care incheiem respectiva conventie este salariat, cat si in cazul in care acesta nu are calitatea de salariat la alta ...
11Apr2025
Cadouri de Paste neimpozabile
de
Gina Popescu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Administratorul societatii doreste sa acorde prime de Paste pentru toti salariatii.
Intrebarea noastra este: care este limita legala pentru acordarea primei de Paste pentru fiecare salariat?
Va multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre contributii sociale keyboard_double_arrow_right