Ce se intampla cu voucherele de vacanta daca salariatul pleaca de la angajator sau nu le utilizeaza?

In contextul acordarii voucherelor de vacanta, exista situatii in care beneficiarii pot fi obligati sa restituie integral sau partial contravaloarea acestora. Normele metodologice aprobate prin HG nr. 215/2009 (in vigoare de la 09 martie 2009 pana la 31 decembrie 2026) stabilesc in mod clar regulile aplicabile in astfel de cazuri.
Obligatia de restituire a voucherelor neutilizate sau necuvenite
Potrivit art. 14-1 din Normele aprobate prin HG 215/2019, salariatul are obligatia de a le restitui voucherele de vacanta angajatorului:
- la sfarsitul perioadei de valabilitate
- la data incetarii raporturilor de munca
- sau la o alta data stabilita de angajator.
Aceasta regula se aplica pentru voucherele acordate pentru anul in curs, care sunt fie neutilizate, fie acordate necuvenit.
In cazul voucherelor de vacanta pe suport electronic, situatia este usor diferita: daca voucherele nu au fost utilizate in perioada de valabilitate, unitatea emitenta va restitui valorile nominale direct angajatorului. Daca voucherele au fost acordate necuvenit sau salariatul isi inceteaza raporturile de munca inainte de epuizarea valorii, angajatorul are obligatia sa informeze unitatea emitenta in timp util pentru a recupera sumele.
Totodata, la incetarea contractului de munca, suportul electronic (cardul) trebuie restituit angajatorului, care, la randul sau, il va returna emitentului?.
Ce inseamna vouchere acordate "necuvenit"?
Se considera ca voucherele de vacanta au fost acordate necuvenit, spre exemplu, in urmatoarele situatii:
- salariatul are cumul de functii, iar voucherele nu au fost acordate de angajatorul la care are functia de baza, conform legii;
- salariatul primeste vouchere fara respectarea principiului proportionalitatii cu timpul lucrat, conform art. 12 alin. 3 din din Normele aprobate prin HG 215/2019;
- angajatul din sectorul privat paraseste firma inainte de incheierea anului calendaristic, dar a beneficiat de vouchere acordate pentru intreg anul?.
In aceste cazuri, salariatul este obligat sa plateasca angajatorului contravaloarea voucherelor primite fara drept sau sa restituie voucherele neutilizate.
Noutati privind acordarea voucherelor de vacanta in 2025
Incepand cu anul 2025, pentru salariatii din sectorul public, voucherele de vacanta se acorda in cuantum de 800 de lei, dar doar daca acestia achizitioneaza pachete turistice in valoare de minimum 1.600 de lei. Acordarea voucherelor este conditionata de completarea unei declaratii pe propria raspundere privind destinatia utilizarii?, potrivit modelului din Anexa la HG nr. 400/2025 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 215/2009.
ANEXA (Anexa nr. 13 la normele metodologice)
DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
Subsemnatul/a,.........., avand functia de.........., in cadrul.........., CNP.........., cu domiciliul in.........., str........... nr.........., bl..........., sc..........., et..........., ap..........., judetul/sectorul.........., cunoscand prevederile art. 326 - Falsul in declaratii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, declar urmatoarele:
1. Optez pentru acordarea voucherelor de vacanta in cuantumul si conditiile prevazute la art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Ma angajez sa utilizez voucherele de vacanta pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totala a fiecarui pachet de servicii turistice achizitionat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in valoare de cel putin 1.600 de lei. Suma corespunzatoare voucherelor de vacanta pe anul 2025, in valoare de 800 de lei, poate fi folosita fractionat.
Data . . . . . . . . . . |
Semnatura |
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!