Clarificari aduse de AFM cu privire la contributia fondului pentru mediu datorata la vanzarea deseurilor

05 Aug 2019
Prin O.U.G. nr. 50/2019 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje publicata in M.Of. nr. 543 din 02 iulie 2019, au fost aduse modificari si completari taxelor si contributiilor catre Fondul pentru mediu.
Cu privire la contributia din vanzarea deseurilor (prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005) modificarile vizeaza reducerea cotei de la 3% la 2% si extinderea sferei de aplicare – asupra tuturor deseurilor, nu doar asupra deseurilor metalice. Astfel, se datoreaza la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.
Noul text de lege prevede ca aceasta contributie de 2% se datoreaza de catre detinatorul deseurilor in timp ce prevederile anterioare stabileau contributia de 3% in seama generatorului de deseuri. Metodologia de calcul a contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu aprobata prin O.M.M. nr.1.503/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost adaptata corespunzator acestor schimbari aduse de O.U.G. nr. 50/2019.
In lipsa unor prevederi suplimentare din textul de lege se desprinde interpretarea conform careia aceasta contributie se datoreaza de catre detinatorul deseurilor, ori de cate ori este vandut un deseu.
Administratia Fondului pentru mediu a venit cu clarificari privind acest aspect printr-un anunt publicat pe site-ul https://www.afm.ro/index.php:
”Avand in vedere noile modificari legislative prevazute de O.U.G. nr. 50/2019 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu si pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje referitoare la taxa prevazuta la articolul 9 alin.(1) lit.a) din O.U.G. nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu, va informam ca aceasta contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor se retine si se plateste o singura data la Fondul de mediu, de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, la prima operatiune de vanzare a deseurilor, respectiv de la detinatorul initial al deseurilor la primul operator economic colector sau valorificator.”
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre contributii
24Apr2025
Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
de
Florentina Buzea
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau ...
16Apr2025
CASS PFA si salariat
de
Gina Popescu
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o ...
14Apr2025
Pensii ocupationale. Tratament fiscal
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200 lei/salariat.
Va rugam se ne comunicati daca exista deductibilitate pentru acest tip de contributie, daca se considera beneficiu salarial la care se achita contributii si monografia contabila pentru inregistrarea acesteia.
21Apr2025
Venituri realizate ocazional. Tratament fiscal pentru platitor si beneficiar
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
In cazul incheierii unei conventii civile pentru un serviciu de montaj (activitate ocazionala) care sunt impozitele si contributiile sociale obligatorii care cad in sarcina platitorului de venit si care sunt obligatia beneficiarului? Atat in cazul in care persoana cu care incheiem respectiva conventie este salariat, cat si in cazul in care acesta nu are calitatea de salariat la alta ...
10Apr2025
Transport salariati. Decontare
de
Florentina Buzea
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
SC AGEXIMCO SRL acorda o suma fixa pentru transportul salariatilor proprii in suma de 100 lei lunar. Aceast avantaj salarial este trecut in Regulmentul Intern al societatii. Conform Art. 76 la 4 lit a coroborat cu Art 142 litera b din Legea 227/2015, cei 100 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributilor sociale. Fiecare angajat aduce un BF de benzina in suma de 100 ...
11Apr2025
Cadouri de Paste neimpozabile
de
Gina Popescu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Administratorul societatii doreste sa acorde prime de Paste pentru toti salariatii.
Intrebarea noastra este: care este limita legala pentru acordarea primei de Paste pentru fiecare salariat?
Va multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre contributii keyboard_double_arrow_right