Proiect de ordin pentru stabilirea metodologiei de calcul a cifrei de afaceri pentru facilitatile din constructii

02 Aug 2019
Prin O.U.G. nr. 43/2019 au fost aduse schimbari in domeniul aplicarii facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii. Una dintre aceste schimbari ce se va aplica incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2019 vizeaza determinarea cifrei de afaceri in functie de care se aplica facilitatile in domeniile specifice constructiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Astfel, pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.
Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an ce au avut o cifra de afaceri din activitatile in sectorul constructii realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate.
Mecanismul de calcul a cifrei de afaceri, in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.
Pe site-ul Comisiei Nationale de strategie si prognoza a fost publicat in dezbatere publica un Proiect de Ordin pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul a cifrei de afaceri.
Mecanismul de stabilire a cifrei de afaceri prevazut de proiect este urmatorul:
1. Cifra de afaceri totala realizata cumulat de la inceputul anului pentru societatile nou infiintate sau cifra de afaceri realizata cumulat pe anul anterior pentru societatile comerciale existente reprezinta suma veniturilor cumulate pe perioada de referinta realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit O.M.F.P. nr. 1.802/2014, sau, dupa caz, O.M.F.P. nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga sumele reprezentand:
a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;
b) soldurile lunare creditoare, inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare.
2. Din cifra de afaceri calculata la pct. 1 se scad sumele reprezentand soldurile lunare debitoare, inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.
La determinarea cifrei de afaceri pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse se iau in calcul numai veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie, nu si veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.
Cu privire la cifra de afaceri proiectul mai prevede:
- Cifra de afaceri luata in calcul se poate referi si la alte tipuri de contracte si activitati specifice destinate sectorului de constructii, precum contracte de servicii, de furnizare. In activitati specifice sectorului constructii sunt incluse lucrari de intretinere curenta si/sau periodica a drumurilor, asa cum sunt definite in Normativul privind intretinerea si repararea drumurilor publice Ind AND 554- 2002.
- Cifra de afaceri luata in calcul este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda si acopera, in cazul contractelor de executie, manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare.
- Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
- In calculul cifrei de afaceri pentru determinarea procentului de 80% se ia in considerare numai cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda din activitati circumscrise codurilor CAEN prevazute de O.U.G. nr. 114/2018, cu toate modificarile si completarile ulterioare.
- In cazul in care societatile comerciale au sucursale, filiale sau puncte de lucru in diverse zone teritoriale, calculul cifrei de afaceri se efectueaza pe intreaga societate.
La determinarea "Cifrei de afaceri totale cumulate realizata de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare" si a "Cifrei de afaceri cumulate de la inceputul anului realizata efectiv din activitatea de constructii conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv din luna de raportare" se vor lua in calcul veniturile inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.
Ponderea de 80% a cifrei de afaceri din activitatile CAEN precizate in O.U.G. nr. 114/2018 din cifra de afaceri totala se calculeaza ca raport intre suma rezultata din calculul rezultat in urma aplicarii acestei metodologii si suma reprezentand cifra de afaceri totala, asa cum rezulta din documentele contabile ale societatii comerciale, inmultit cu 100.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre proiect
09Iul2025
Cota tva 2025 livrare condimente
de
Vera Constantin
valabil la 09 Iul 2025
Intrebare:
In contextul noilor modificari legislative se pune intrebarea: ce cota de tva se va aplica pentru livrarea de ceai si condimente? Societatea noastra produce si ambaleaza ceaiuri si condimente, iar pana la 31.07.2025, cota cu care se facturau aceste produse a fost de 9%. Multumim.
Guvernul renunta la unitatile judetene ale Antifraudei
de
Profeanu Laura
01 Iul 2025
Dupa mai multe amanari si un calendar initial care prevedea operationalizarea la 1 iulie 2025, Guvernul revine asupra deciziei privind infiintarea unitatilor judetene ale Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF). Ministerul Finantelor a publicat pe 30 iunie 2025 un proiect de Ordonanta de Urgenta care abroga prevederile legale ce permiteau functionarea acestora, invocand ratiuni bugetare ...
Sporurile pentru conditii periculoase sau vatamatoare - plafonate la 300 de lei brut. Ce schimbari aduce noul proiect de OUG pentru angajatii din sectorul public?
de
Profeanu Laura
30 Iun 2025
Ministerul Muncii a publicat recent un proiect de ordonanta de urgenta care propune modificari importante in ceea ce priveste sporurile acordate angajatilor din sectorul public pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, precum si concediul de odihna suplimentar aferent acestor conditii.
Ce prevede proiectul?
Proiectul vizeaza modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind ...
Prelungirea plafonarii adaosurilor comerciale la alimente: masura temporara cu efecte de durata
de
Profeanu Laura
30 Iun 2025
Guvernul intentioneaza sa prelungeasca pana la 30 septembrie 2025 una dintre cele mai importante masuri de protectie a consumatorilor introduse in ultima perioada: plafonarea adaosurilor comerciale pentru o lista extinsa de produse agricole si alimentare de baza. Proiectul de ordonanta de urgenta se afla in consultare publica si vine in contextul prelungirii crizei generate de conflictul din ...
Institutiile publice vor fi obligate sa declare trimestrial bunurile excedentare. Ce presupune noul mecanism propus pentru reutilizare si valorificare?
de
Profeanu Laura
28 Iun 2025
Un nou proiect de lege, aflat in analiza la Senat, propune un mecanism centralizat si transparent pentru gestionarea eficienta a bunurilor mobile si imobile pe care institutiile publice nu le mai utilizeaza sau le folosesc ineficient. Scopul? Reducerea cheltuielilor bugetare si valorificarea patrimoniului public latent.
Platforma nationala pentru evidenta si redistribuirea bunurilor ...
29Mai2025
Plafon tva 395.000 lei
de
Vera Constantin
valabil la 29 Mai 2025
Intrebare:
Proiectul de OUG prin care se majoreaza plafonul de scutire de TVA a fost promulgat de presedinte? De cand se aplica noul plafon de 395.000 lei? Multumim.
Vezi toate studiile de caz despre proiect keyboard_double_arrow_right