Clarificari privind depunerea Declaratiei 398 pentru comertul online
12 Mar 2024
Recent, Codul Fiscal a fost actualizat cu noi prevederi ce vizeaza firmele care aplica regimurile speciale de TVA pentru comertul online in UE. Modificarile, in vigoare din 8 martie 2024, conform Legii nr. 33/2024, aduc clarificari importante in ceea ce priveste termenele de depunere a Declaratiei 398 ”Declaratie speciala de TVA” (VAT Return One Stop Shop)
Contextul modificarilor
Comertul online transfrontalier in cadrul UE a crescut exponential, determinand autoritatile sa adapteze reglementarile fiscale la noile realitati. Astfel, la 1 iulie 2021, Codul Fiscal a fost modificat pentru a implementa reguli noi de TVA, aliniate la directivele europene, vizand regimurile speciale pentru comertul electronic: regimul UE, regimul non UE si regimul de import.
Modificarile aduse Codului fiscal de Legea nr. 33/2024
Legea nr. 33/2024 aduce claritate asupra termenului de depunere a Declaratiei 398, stabilind ca sfarsitul lunii urmatoare fiecarui trimestru calendaristic sau perioadei fiscale, se considera a fi ultima zi calendaristica a lunii respective, indiferent daca aceasta este o zi nelucratoare. Aceasta clarificare are scopul de a uniformiza practica depunerii declaratiilor fiscale pentru comerciantii online care aplica regimurile speciale de TVA, eliminand ambiguitatile legate de zilele nelucratoare sau sarbatorile legale, astfel:
- Regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana (Art. 314 din Codul fiscal): Acest regim se adreseaza persoanelor impozabile care nu sunt stabilite in UE, dar presteaza servicii catre persoane neimpozabile din Uniune. Modificarea adusa de Legea 33/2024, stabileste clar ca termenul limita pentru depunerea declaratiei speciale de TVA este sfarsitul lunii urmatoare fiecarui trimestru calendaristic, considerandu-se ca atare ultima zi calendaristica a lunii, chiar daca este o zi nelucratoare.
Persoanele impozabile nestabilite in UE pot utiliza, in conditiile prevazute la art. 314, un regim special pentru toate serviciile prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in UE, regim denumit regim non-UE.
- Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta (Art. 315 din Codul fiscal): Aceasta prevedere vizeaza simplificarea obligatiilor fiscale pentru vanzarile la distanta de bunuri intre statele membre. Legea 33/2024 clarifica, similar, ca termenul pentru depunerea declaratiei speciale de TVA corespunde ultimei zile calendaristice a lunii urmatoare fiecarui trimestru, indiferent daca este lucratoare sau nelucratoare.
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in UE, dispun de un sediu fix in Romania pot utiliza, in conditiile prevazute la art. 315, un regim special denumit regim UE, in urmatoarele cazuri:
a) efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta;
b) presteaza servicii catre o persoana neimpozabila, atunci cand persoana impozabila nu este stabilita in statul membru de consum.
- Regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate (Art. 315^2 din Codul fiscal): Acesta se refera la vanzarile la distanta de bunuri importate din afara UE, oferind o cale de simplificare a procesului de declarare si plata a TVA. Legea stabileste ca declaratiile trebuie depuse pana la sfarsitul lunii urmatoare fiecarei perioade fiscale, punand accent pe ultima zi calendaristica ca termen limita, fara a lua in considerare daca este zi lucratoare sau nu.
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in UE, dispun de un sediu fix in Romania pot utiliza, in mod direct sau prin desemnarea unui intermediar, in conditiile prevazute la art. 315^2 din Codul fiscal, un regim special pentru vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, denumit regim de import.
Procedura de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile, sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea TVA, potrivit art. 314, art. 315 si art. 315^2 din Codul fiscal, este aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1387/2021.
Impactul pentru Firme
Pana la introducerea acestei clarificari, exista posibilitatea ca, desi declaratiile erau depuse in termen conform legislatiei romanesti, legislatia altor state membre UE sa considere termenul respectiv ca fiind depasit, expunand firmele la riscul de a fi penalizate. Prin urmare, noua reglementare vine in sprijinul firmelor, oferindu-le o baza legala clara pentru respectarea termenelor de depunere a Declaratiei 398, evitand astfel posibilele neconcordante intre diferitele legislatii nationale din UE.
Concluzii
Adaptarea Codului Fiscal la dinamica comertului online transfrontalier, este un pas necesar in asigurarea unui cadru fiscal coerent pentru firmele care desfasoara activitati in cadrul UE. Clarificarile aduse de Legea nr. 33/2024 sunt esentiale pentru asigurarea unei abordari uniforme si predictibile in cadrul UE. Firmele implicate in comertul electronic transfrontalier beneficiaza astfel de o mai mare securitate juridica si de evitarea potentialelor conflicte legate de interpretarea termenelor de depunere a declaratiilor fiscale. Aceste modificari subliniaza importanta conformitatii si a unei bune intelegeri a obligatiilor fiscale, in contextul unei piete digitale in continua expansiune.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre comert online
31 iulie 2024 - termen pentru Declaratia 396 privind raportarea CESOP
de
Profeanu Laura
29 Iul 2024
Incepand cu acest an, prestatorii de servicii de plati online sunt obligati sa depuna trimestrial declaratia CESOP (D 396) pentru raportarea platilor transfrontaliere. Conform Ordinului presedintelui ANAF nr. 825/2024, aceasta raportare trebuie efectuata pana la finalul lunii care urmeaza trimestrului de referinta. Astfel, pentru trimestrul al doilea din 2024 (aprilie - iunie), declaratia ...
Mai172024
Declaratia unica. Venituri din comert
de
Vera Constantin
valabil la 17 Mai 2024
Intrebare: Titularul unei Intreprinderi Individuale depune declaratia unica pentru anul 2023 pe CNP, cu veniturile si cheltuielile realizate. In acelasi timp, pentru anul 2023 ANAF ii comunica faptul ca a realizat venituri din comert on-line, incasate in sistem ramburs in cont personal de la furnizorul de servicii Fan Fourier Expres - este atentionat sa le declare - persoana fizica recunoaste aceste ...
Noua procedura de raportare CESOP si impactul acesteia asupra platilor transfrontaliere pentru comerciantii online
de
Profeanu Laura
13 Apr 2024
Recent, ANAF a pus in dezbatere publica o noua procedura de raportare fiscala denumita CESOP, care include si modelul declaratiei necesare (Formularul 396 ”Declaratie informativa privind platile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plata”). Aceasta initiativa vizeaza evidentele despre platile transfrontaliere catre comerciantii online, un domeniu in continua ...
Romania se aliniaza la Directiva UE 2020/284 pentru a combate frauda in materie de TVA in comertul online
de
Profeanu Laura
09 Feb 2024
In cadrul procesului legislativ actual din Romania, se discuta un proiect de lege ce contine mai multe modificari ale prevederilor Codului fiscal.
Unul dintre elementele cheie ale acestui proiect de lege este transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2020/284 in ceea ce priveste introducerea anumitor cerinte pentru prestatorii de servicii de plata.
Modificarile propuse urmeaza ...
Dec072023
Comisioane achitate nerezidentilor. Obligatii vanzari
de
Constanta Popa
valabil la 07 Dec 2023
Intrebare: Comert online, produse digitale pe platforma Etsy, iar clienti sunt persoane fizice din intreaga lume. Obiectivul societatii este lansarea unui program de afiliere. Vanzarile se fac prin site-ul nostru, dar produsele sunt promovate de persoane juridice sau persoane fizice din urmatoarele tari: SUA, Australia, Canada, Noua Zeelanda si Uniunea Europeana. Fiecare persoana care promoveaza produsele ...
Aug092023
Comertul prin intermediul unei platforme online
de
Alexandru Palaghia
valabil la 09 Aug 2023
Intrebare: Firma nou infiintata preponderent cu activitate de vanzare marfa, incepe sa vanda prin platforma Emag. Poate Emag sa emita facturi in numele clientului? Sau mai exact care este abordarea contabila in relatie cu aceasta platforma? Nu am mai avut pana acum si orice informatie ar fi folositoare. Monografii contabile, documente justificative ce ar trebui sa cer de la client? Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre comert online keyboard_double_arrow_right