Conturile anonime de criptoactive vor fi interzise in UE incepand din 2027
Uniunea Europeana a facut un pas major in combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului prin adoptarea Regulamentului (UE) 2024/1624, publicat in Jurnalul Oficial al UE pe 19 iunie 2024. Regulamentul, care va intra in vigoare in toate statele membre incepand cu 10 iulie 2027, prevede interzicerea conturilor anonime de criptoactive si impune obligatii stricte furnizorilor de servicii de criptoactive.
Ce prevede regulamentul?
Regulamentul stabileste masuri concrete pentru eliminarea anonimatului in utilizarea criptoactivelor. Printre principalele prevederi se numara:
- Obligatii pentru furnizorii de servicii de criptoactive: Acestia vor trebui sa isi identifice clientii si sa respecte masuri stricte de cunoastere a clientelei, similare celor aplicate de banci.
- Supravegherea tranzactiilor: Tranzactiile anonime vor deveni istorie. Incepand cu 31 decembrie 2024, orice transfer implicand furnizori de servicii cripto trebuie sa respecte noile reguli privind trasabilitatea.
Totodata, regulament stabileste norme privind:
- masurile care trebuie aplicate de entitatile obligate pentru a preveni spalarea banilor si finantarea terorismului;
- cerintele de transparenta privind beneficiarii reali pentru entitatile juridice, trust-urile exprese si constructiile juridice similare;
- masurile de limitare a utilizarii abuzive a instrumentelor anonime
Potrivit articolul 79 alin. 1) din Regulament, se interzice institutiilor de credit, institutiilor financiare si furnizorilor de servicii de criptoactive sa detina conturi bancare si de plati anonime, carnete de economii anonime, casete de valori anonime sau conturi de criptoactive anonime, precum si orice alt cont care permite anonimizarea titularului contului de client sau anonimizarea ori ascunderea sporita a tranzactiilor, inclusiv prin intermediul monedelor care favorizeaza anonimatul.
Titularii si beneficiarii conturilor bancare si de plati anonime, ai carnetelor de economii anonime si ai casetelor de valori anonime detinute de institutiile de credit sau institutiile financiare sau ai conturilor de criptoactive anonime sunt supusi masurilor de precautie privind clientela inainte ca respectivele conturi, carnete de economii sau casete de valori sa fie folosite in vreun fel.
De ce este necesara aceasta schimbare?
Anonimatul oferit de criptoactive a fost identificat ca un risc major in utilizarea acestora pentru activitati ilicite, cum ar fi spalarea banilor si finantarea terorismului.
Potrivit punctului 160 din Regulament, anonimatul criptoactivelor le expune la riscuri de utilizare abuziva in scopuri infractionale. Conturile anonime de criptoactive, precum si alte instrumente de anonimizare nu permit trasabilitatea transferurilor de criptoactive si ingreuneaza identificarea tranzactiilor legate intre ele care ar putea genera suspiciuni sau aplicarea unui nivel adecvat de precautie privind clientela. Pentru a asigura aplicarea eficace a cerintelor in materie de CSB/CFT in cazul criptoactivelor, este necesar sa se interzica furnizarea si custodia conturilor anonime de criptoactive sau a conturilor care fac posibila anonimizarea ori ascunderea sporita a tranzactiilor de catre furnizorii de servicii de criptoactive, inclusiv prin intermediul monedelor care favorizeaza anonimatul. Respectiva interdictie nu se aplica furnizorilor de hardware si software sau furnizorilor de portofele negazduite in masura in care acestia nu au acces la respectivele portofele pentru criptoactive si nici control asupra acestora.
Prin acest regulament, Uniunea Europeana urmareste:
- Sporirea transparentei in utilizarea criptoactivelor;
- Prevenirea exploatarii canalelor financiare pentru activitati infractionale;
- Alinierea la standardele internationale, cum ar fi cele ale Grupului de Actiune Financiara Internationala (GAFI).
Impactul asupra utilizatorilor si furnizorilor de criptoactive
Aceasta reglementare va aduce schimbari majore pentru utilizatorii de criptoactive si furnizorii de servicii, astfel:
- Pentru utilizatori: Cei care detin conturi anonime vor trebui sa accepte masuri de identificare. De asemenea, toate tranzactiile vor fi monitorizate.
- Pentru furnizori: Vor fi necesare investitii in sisteme si proceduri de verificare a clientelei, precum si raportari stricte catre autoritati.
Romania si implementarea regulamentului
Regulamentul se va aplica direct in Romania, fara a necesita transpunerea printr-o lege nationala. Astfel, interzice institutiile de credit, institutiile financiare si furnizorii de servicii de criptoactive. trebuie sa inceapa pregatirile pentru a se conforma pana la termenele stabilite.
Concluzii
Adoptarea Regulamentului (UE) 2024/1624 reprezinta o etapa importanta in reglementarea pietei criptoactivelor. Desi masurile impuse pot parea restrictive, ele sunt vitale pentru a proteja integritatea sistemului financiar si pentru a descuraja utilizarea abuziva a criptoactivelor. Utilizatorii si furnizorii trebuie sa fie pregatiti pentru noile cerinte, deoarece acestea vor schimba fundamental modul in care criptoactivele sunt utilizate si gestionate in Uniunea Europeana.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!