e-TVA din iulie 2025: Procedura interna de verificare a fisierelor din SPV

De la 1 iulie 2025, sistemul e-TVA va deveni pe deplin operational. Desi termenul pare indepartat, realitatea este ca pregatirea trebuie sa inceapa de acum. Si nu vorbim doar de un exercitiu teoretic, ci de implementarea concreta a unei proceduri interne, clare si recurente, care sa asigure conformarea lunara.
Ce inseamna, de fapt, e-TVA?
In esenta, ANAF va transmite in Spatiul Privat Virtual (SPV), pana cel tarziu in data de 5 a fiecarei luni, un decont precompletat de TVA (asa-numitul P300), insotit de o suita de rapoarte suport. Aceste documente vor reflecta datele colectate din e-Factura, e-Transport, case de marcat, declaratii informative si vama. Contribuabilul are apoi la dispozitie 20 de zile pentru a analiza diferentele dintre propriul D300 si documentele din SPV si, daca este cazul, sa transmita un raspuns catre ANAF, conform art. 5 alin. 8) din OUG 70/2024.
De ce e important sa nu amanam verificarea fisierelor din SPV
Fisierele din e-TVA nu apar instantaneu dupa ce sunt solicitate. Pot exista intarzieri din cauza suprasolicitarii platformei SPV sau a timpului de procesare din partea ANAF. Asta inseamna ca, daca un contribuabil asteapta pana in jurul datei de 19 a lunii pentru a solicita fisierele si sistemul are nevoie de 2-3 zile pentru generare, termenul de raspuns va fi depasit.
Recomandare: includeti in procedura interna o actiune clara de descarcare/solicitare a fisierelor in perioada 5-7 a lunii. Nu lasati analiza pentru ultima zi!
Cum verificam diferentele dintre D300 si P300
Verificarea presupune compararea valorilor din decontul propriu cu cele generate automat de ANAF. Diferentele pot aparea din:
- facturi omise din e-Factura;
- declararea TVA in luna exigibilitatii, dar lipsa documentului emis la timp;
- dublarea involuntara a unor facturi in SPV;
- alegerea gresita a cotelor de TVA;
- stornari completate incorect;
- erori tehnice in transmiterea datelor;
- nedeclararea unor operatiuni in sistemele ANAF.
Pentru a identifica sursa diferentelor, trebuie consultate si corelate mai multe rapoarte puse la dispozitie de e-TVA:
- raportul e-Factura (achizitii si livrari);
- raportul e-Case de marcat (unde este cazul);
- declaratiile informative D390 si D394;
- registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa;
- extrasul din e-Transport;
- raportul vamal.
Cand apare notificarea de conformare?
Daca diferentele dintre D300 si P300 sunt semnificative (peste 20% si cel putin 5.000 lei), ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice, conform art. 5 alin. 1) din OUG 70/2024. Totusi, chiar si diferentele sub acest prag pot genera o Notificarea de conformare RO e-TVA, in baza unei analize de risc.
De aceea, este importanta monitorizarea lunara a valorilor, chiar si atunci cand nu sunt notificari de conformare.
Beneficiul major: evitarea amenzilor
O eroare frecventa este neincarcarea unei facturi in e-Factura, ceea ce atrage, o amenda de 15% din valoarea totala a facturii daca este descoperita de ANAF, conform art. 13 indice 2 alin. 2) din OUG 120/2021. Daca, insa, contribuabilul identifica problema din timp si incarca factura, chiar si cu intarziere, amenda este mai mica.
Acesta este, de fapt, unul dintre cele mai importante beneficii ale verificarii proactive: prevenirea amenzilor si remedierea situatiilor inainte ca autoritatile sa intervina.
Concluzie
Implementarea unei proceduri interne clare de verificare a fisierelor din SPV, in special in intervalul 5-7 al fiecarei luni, devine vitala pentru orice contribuabil care doreste sa fie pregatit pentru e-TVA din iulie 2025. Cu cat acest mecanism este testat mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele ca eventualele erori, diferente sau neconformitati sa fie corectate la timp, fara costuri suplimentare.
Acest nou sistem e-TVA este, in egala masura, o provocare si o oportunitate de a aduce un plus de rigoare si transparenta in activitatea fiscal-contabila.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!