Tratamentul fiscal al operatiunilor de asigurare

Potrivit art. 292 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt scutite de TVA operatiunile de asigurare si/sau reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu aceste operatiuni efectuate de persoanele impozabile care le intermediaza.
Aceste operatiuni sunt scutite fara drept de deducere, ceea ce implica:
- neaplicarea TVA la emiterea politei/decontului de asigurare;
- lipsa dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor directe legate de aceste servicii;
Facturare si evidentiere fiscala
Conform art. 319 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite factura pentru:
- livrari de bunuri sau prestari de servicii;
- vanzari la distanta impozabile;
- livrari intracomunitare;
- avansuri incasate pentru operatiuni taxabile.
Prin exceptie, art. 319 alin. (7) prevede ca nu exista obligatia emiterii facturii pentru operatiunile scutite fara drept de deducere, printre care se regasesc si serviciile de asigurare.
Astfel, pentru operatiunile de asigurare nu exista obligatia legala de emitere a facturii, iar in lipsa facturii si a implicarii TVA, nu exista obligatia de a declara aceste operatiuni in D300.
Clarificari din Normele metodologice - HG nr. 1/2016
Pct. 53 din Normele metodologice aferente art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal ofera detalii suplimentare:
1. Sunt scutite de TVA:
- Doar serviciile in cadrul unei relatii contractuale de asigurare (prestatorul suporta riscul).
- Inclusiv in cazurile de externalizare, daca prestatorul ramane responsabil pentru risc si relatia cu clientul, conform Hotararii CJUE in cauza C-240/99 Skandia:
Pentru aceste motive, CURTEA (Camera intai),
in raspuns la intrebarea adresata de Regeringsratten (instanta suprema din Suedia), prin incheierea din 10 iunie 1999, hotaraste:
Un angajament asumat de o societate de asigurari de a desfasura, in schimbul unei remuneratii la pretul pietei, activitatile comerciale ale unei alte societati de asigurari, care este filiala 100% a acesteia si care continua sa incheie contracte de asigurare in nume propriu, nu constituie o operatiune de asigurare in sensul articolului 13B litera (a) din A sasea Directiva a Consiliului 77/388/CEE din 17 mai 1977 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la taxele pe cifra de afaceri – Sistemul comun de taxa pe valoarea adaugata: baza de evaluare unitara.
Hotararea sustine ideea ca scutirea de TVA pentru serviciile de asigurare se aplica doar daca prestatorul isi asuma riscul si are o relatie contractuala directa cu asiguratul, chiar si in cazurile de externalizare. Daca societatea care presteaza serviciile nu incheie contractele de asigurare si nu suporta riscul, atunci nu poate beneficia de scutirea prevazuta de directiva.
2. Nu sunt scutite de TVA, serviciile auxiliare, cum ar fi:
- marketing
- administrarea contractelor (acceptarea cererilor, modificari, evidenta)
- management IT
- raportari externe
daca sunt prestate de alte persoane impozabile catre firmele de asigurare, conorm Hotararii CJUE in cauza C-472/03 Arthur Andersen:
Pentru aceste motive, Curtea (Camera intai) hotaraste:
Articolul 13B litera (a) din A sasea Directiva a Consiliului 77/388/CEE din 17 mai 1977 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la taxele pe cifra de afaceri – Sistemul comun de taxa pe valoarea adaugata: baza de evaluare unitara – trebuie interpretat in sensul ca activitatile de tip „back-office”, constand in prestarea de servicii, contra cost, catre o companie de asigurari, nu constituie prestari de servicii aferente tranzactiilor de asigurare efectuate de un broker de asigurari sau de un agent de asigurari in sensul acestei dispozitii.
Aceasta hotarare confirma, in esenta, ca serviciile auxiliare prestate de terti catre societati de asigurare (precum cele administrative sau IT) nu beneficiaza de scutirea de TVA prevazuta pentru activitatea de asigurare propriu-zisa.
3. De asemenea, nu sunt scutite de taxa conform art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal serviciile de evaluare a riscurilor si/sau a daunelor, furnizate de alte persoane impozabile catre persoanele impozabile care realizeaza operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal (Hotararea CJUE in cauza C-8/01 Taksatorringen).
Concluzie
- Doar operatiunile strict calificate ca asigurari in cadrul unei relatii contractuale directe sunt scutite de TVA fara drept de deducere.
- Nu se emit facturi pentru aceste servicii, conform art. 319 alin. (7) din Codul fiscal;
- Nu se declara in Declaratia 300 (D300) si nici in D 390;
- Serviciile colaterale (marketing, evaluari, IT etc.) sunt taxabile si trebuie tratate in mod obisnuit din punct de vedere al TVA (facturate, declarate, deduse, dupa caz).
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!