Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 21 Aprilie 2024

Facilitati fiscale pentru reducerea risipei alimentare

Raspuns oferit de
Profeanu Laura

Profeanu Laura
Consultant fiscal

Cu intrarea in vigoare a Legii nr. 49/2024, pe 21 martie 2024, Romania face un pas semnificativ in directia sustenabilitatii si responsabilitatii sociale, prin impunerea unor noi obligatii pentru operatorii din industria alimentara. Aceasta lege vizeaza reducerea risipei alimentare, un aspect de o importanta majora pentru economia nationala si pentru mediul inconjurator.

Noile obligatii ale operatorilor din industria alimentara
Diferenta majora fata de perioada anterioara este ca acum, masurile de diminuare a risipei nu mai sunt facultative, ci obligatorii pentru toti operatorii din sectorul agroalimentar. Acest lucru include nu doar producatorii si comerciantii, ci si restaurantele, hotelurile si orice alta entitate care manipuleaza alimente.
Regulamentul (CE) defineste clar operatorii economici din sectorul agroalimentar, ca fiind persoane fizice sau juridice, responsabile de indeplinirea cerintelor legislatiei alimentare in cadrul intreprinderii lor. Prin urmare, noile prevederi se aplica tuturor operatorilor, indiferent de forma lor de organizare.

Masuri de reducere a risipei alimentare
Legea nr. 49/2024, care modifica si completeaza Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, pune accentul pe responsabilizarea operatorilor economici din sectorul agroalimentar pentru a implementa masuri concrete de prevenire si reducere a risipei alimentare.
Modificarile subliniaza necesitatea adoptarii unei abordari ierarhice si structurate pentru combaterea risipei alimentare, incepand cu responsabilizarea pe intreg lantul agroalimentar si terminand cu valorificarea deseurilor in moduri care respecta mediul inconjurator. Printre masurile prioritare se numara:
- Responsabilizarea pe lantul agroalimentar: Aceasta masura implica actiuni concrete la fiecare etapa a lantului de aprovizionare, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si servicii alimentare;
- Vanzarea cu pret redus: Produsele aproape de expirarea termenului de valabilitate sunt vandute cu pret redus pentru a incuraja consumul si a reduce risipa;
- Redistribuirea alimentelor: Transferul cu titlu gratuit al alimentelor pentru consumul uman catre diferiti operatori economici sau institutii sociale, respectand normele de igiena si siguranta alimentara;
- Utilizarea in hrana animalelor: Produsele alimentare care nu mai sunt apte pentru consumul uman, dar sunt inca sigure pentru consumul animal, trebuie utilizate eficient in hrana animalelor;
- Valorificarea prin transformare in compost si biogaz: Produsele agroalimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal, trebuie sa fie valorificate prin transformare in compost sau biogaz, contribuind astfel la ciclul sustenabil al materiei organice.
- Dirijarea subproduselor catre unitati de procesare autorizate: Subprodusele de origine animala, care nu sunt destinate consumului uman, trebuie sa fie tratate in unitati specializate, conform normelor europene si nationale.

Totodata, potrivit art. 2 alin. 7 - 10 din Legea 217/2016, operatorii economici sunt obligati:
- sa implementeze masuri de informare si responsabilizare pentru salariati pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;
- sa informeze consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile;
- sa nu declare, in mod deliberat, ca fiind improprii produsele agroalimentare nevandute si inca bune pentru consum;
- sa faciliteze consumatorilor finali sa ia, fara costuri suplimentare si in conditii corespunzatoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, si sa informeze despre aceasta posibilitate, in mod clar si vizibil, in meniu.

Implicatii fiscale
Codul Fiscal (art. 25 alin. 4, lit. c) pct. 4 – 6) prevede ca sunt deductibile cheltuielile, in urmatoarele situatii si conditii:
4. alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
5. subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
6. produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare
In plus, din punct de vedere al TVA, potrivit art. 270 alin. 8, lit. d) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, in situatia in care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.
Aceste masuri incurajeaza entitatile sa contribuie la reducerea risipei, oferind totodata si un stimul fiscal pentru organizatiile care se aliniaza la noua legislatie.

Concluzii
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare reprezinta un pas important in directia corecta pentru Romania, punand o presiune constructiva pe operatorii din industria alimentara, sa adopte practici mai sustenabile. Prin introducerea obligatiilor de reducere a risipei alimentare si oferind stimulente fiscale pentru conformitate, aceasta lege vizeaza protectia mediului si totodata promoveaza responsabilitatea sociala si sustenabilitatea in randul intreprinderilor. Este un exemplu de cum legislatia poate juca un rol important in modelarea unui viitor mai verde si mai responsabil pentru toti.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"
!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Intrebari similare din categoria Stiri economico-financiare

Apr162024

Aspecte fiscale privind conformarea la normele de igiena pentru saloanele de infrumusetare

de Profeanu Laura 16 Apr 2024
In contextul in care normele de igiena pentru saloanele de infrumusetare si saloanele de tatuaj, piercing si implantare dermala vor intra in vigoare pe 10 mai 2024, se impune ca societatile din acest domeniu sa inceapa sa se pregateasca pentru implementarea acestora. Noile norme de igiena, publicate in M. Of. pe 10 aprilie 2024, au fost aprobate de Ministerul Sanatatii prin Ordinul nr. 1648/2024, ...
Apr122024

Decontarea abonamentului la sala de sport in cadrul unei societati platitoare de impozit pe profit

de Profeanu Laura 12 Apr 2024
Pentru societatile din Romania, decontarea abonamentelor la sala de sport pentru angajati este o practica din ce in ce mai comuna, reprezentand un beneficiu aditional acordat de angajatori pentru imbunatatirea starii de sanatate si a productivitatii angajatilor. Este important de inteles modalitatea de decontare si tratamentul fiscal al acestor beneficii, intrucat acestea pot avea implicatii ...
Apr102024

Modificari fiscale 01 - 07 aprilie 2024

de Irina Dumitrescu 10 Apr 2024
1. O.M.A.E. nr. 470/2024 privind intrarea in vigoare a unor tratate internationale Publicat in: M.Of. nr. 288  din  03.04.2024 Ce prevede: Ordinul prevede intrarea in vigoare a urmatoarelor acorduri: - Protocolul, semnat la Ierusalim la 3 noiembrie 2020, de modificare a Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri si ...
Apr042024

Pierderile inregistrate de microintreprinderile platitoare de impozit micro nu sunt pierderi fiscale dupa trecerea la impozitul pe profit

de Profeanu Laura 04 Apr 2024
Recentele modificari ale Codului Fiscal, in special cele referitoare la art. 47 si art. 31, au reconfigurat semnificativ regimul fiscal pentru microintreprinderile din Romania, impunand noi responsabilitati in cadrul procesului de conformare fiscala. Conform art. 47 din Codul Fiscal, definitia unei microintreprinderi se bazeaza pe mai multe conditii cumulative, la 31.12.2023: - a realizat ...
Apr052024

Noutati Fiscale: Facilitati fiscale pentru donatorii de sange si persoanele cu dizabilitati

de Profeanu Laura 05 Apr 2024
Recent, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 74/2024, o lege prin care se aduc modificari si completari importante Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 3 aprilie 2024, aceasta lege introduce facilitati fiscale semnificative, cu scopul de a incuraja donarea de sange si de a sprijini persoanele cu dizabilitati. Noi reduceri la impozitul pe ...
Apr022024

Modificari fiscale 25 - 31 martie 2024

de Irina Dumitrescu 02 Apr 2024
1. O.M.F. nr. 497/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I al anului 2024 Publicat in: M.Of. nr. 268  din  19.03.2024 Ce prevede: Ordinul aproba valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa, pentru semestrul I al anului 2024. Astfel, in perioada aprilie – ...