Impozitul pe reprezentantele firmelor straine incepand cu 01 ianuarie 2018

09 Oct 2017
Societatile straine pot infiinta reprezentante in Romania daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.
Societatile si organizatiile economice straine pot avea reprezentante in Romania pe baza de autorizatie eliberata, in acest scop, in conditiile Decretului-lege nr. 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor economice straine.
Reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare. Reprezentantele si personalul acestora isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor legale din Romania.
Astfel, persoanele juridice straine nu sunt abilitate sa desfasoare activitati de productie, comert sau prestari de servicii prin reprezentante infiintate in Romania, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica. Ele efectueaza numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare, in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine.
Avand in vedere ca nu desfasoara activitati de comert, productie sau prestarii de servicii reprezentantele nu sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA.
Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata (Declaratie fiscala privind infiintarea sau desfiintarea unei reprezentante in cursul anului fiscal).
Evidente contabile
Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania.
Impozit pe venit
Persoanele juridice straine care au o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania au obligatia de a plati un impozit anual.
Incepand cu anul 2018 impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este de 18.000 lei.
In cazul reprezentantei unei/unor persoane juridice straine, care se infiinteaza sau desfiinteaza in cursul unui an fiscal, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.
Pentru anul 2018 reprezentanta unei/unor persoane juridice straine are obligatia sa declare si sa plateasca impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine infiintata in Romania in cursul unei luni din anul de impunere are obligatia sa calculeze, sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent si sa plateasca impozitul pentru anul de impunere, in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost infiintata. Impozitul se calculeaza incepand cu data de 1 a lunii in care aceasta a fost infiintata pana la sfarsitul anului respectiv.
Incetarea activitatii
Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine desfiintata din Romania in cursul anului de impunere are obligatia sa recalculeze impozitul pe reprezentanta si sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost desfiintata. Reprezentanta recalculeaza impozitul anual pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se desfiinteaza.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit pe venit
20Apr2025
Impozitare cesiune drepturi de autor
de
Gina Popescu
valabil la 20 Apr 2025
Intrebare:
Un SRL a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu o persoana fizica, iar impozitul de 10% aferent veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost retinut la sursa, conform legislatiei in vigoare. Prin ce declaratie fiscala trebuie declarat acest impozit pana pe data de 25 a lunii urmatoare? Mentionez ca in Declaratia 100 nu am identificat un cod de creanta bugetara ...
17Apr2025
Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Un ONG care a strans un nr. de 10 persoane D230 doreste sa intocmeasca si sa depuna SITUATIA CENTRALIZATOARE A DATELOR CUPRINSE IN FORMULARUL 230 pana pe 25.05.2025. Mai are dreptul sa depuna alte situatii centralizatoare daca intre timp mai strange inca 5 persoane care doresc sa redirectioneze? Care este modalitatea in care se completeaza situatia centralizatoare adica:
a) cele 10 CNP-uri ...
16Apr2025
CASS PFA si salariat
de
Gina Popescu
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o ...
21Apr2025
Indemnizatie crestere copil din Romania pentru persoanele care lucreaza in strainatate
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
O persoana fizica ce locuieste in Marea Britanie si lucreaza acolo, poate lua indemnizatie de crestere copil in Romania, respectiv sa beneficieze de perioada de a sta acasa pana la 2 ani? Are 12 luni lucrate in ultimele 24 luni, are buletin de Romania, dar copilul efectiv se va naste acolo, in Marea Britanie, se poate lua? Veniturile din strainatate se iau in calcul la indemnizatie?
14Apr2025
Pensii ocupationale. Tratament fiscal
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200 lei/salariat.
Va rugam se ne comunicati daca exista deductibilitate pentru acest tip de contributie, daca se considera beneficiu salarial la care se achita contributii si monografia contabila pentru inregistrarea acesteia.
21Apr2025
Venituri realizate ocazional. Tratament fiscal pentru platitor si beneficiar
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
In cazul incheierii unei conventii civile pentru un serviciu de montaj (activitate ocazionala) care sunt impozitele si contributiile sociale obligatorii care cad in sarcina platitorului de venit si care sunt obligatia beneficiarului? Atat in cazul in care persoana cu care incheiem respectiva conventie este salariat, cat si in cazul in care acesta nu are calitatea de salariat la alta ...
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe venit keyboard_double_arrow_right