Inchiderea exercitiului financiar - Atentie la recunoasterea veniturilor in contabilitate!

12 Feb 2018
La inchiderea exercitiului financiar 2017 trebuie sa avem in vedere aplicarea corecta a reglementarilor contabile si politicilor contabile proprii cu privire la recunoasterea veniturilor in contabilitate. Aceasta cu atat mai mult cu cat o incadrare eronata atrage dupa sine eventuale diferente de plata a impozitului intrucat, atat impozitul pe profit cat si impozitul pe veniturile microintreprinderilor au la baza veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate conform reglementarilor contabile aplicabile. De asemenea, in anumite situatii incadrarea eronata poate conduce la aplicarea eronata a sistemului de impunere (profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor) prin raportarea la o cifra de afaceri eronata.
In ceea ce priveste veniturile din vanzarea de bunuri se vor avea in vedere prevederile pct. 440 – 442 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 care stabilesc ca, in contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti.
Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si
e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.
Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia. In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. Acesta este cazul celor mai multe vanzari cu amanuntul. In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului. Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute. De exemplu, un vanzator poate pastra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza. Intr-un asemenea caz, daca entitatea a transferat riscurile si beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzactia este o vanzare si veniturile sunt recunoscute. Un alt exemplu cand entitatea pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate poate fi o vanzare cu amanuntul, cu o clauza de returnare a banilor in cazul in care clientul nu este satisfacut. In asemenea cazuri, veniturile sunt recunoscute in momentul vanzarii, presupunandu-se ca vanzatorul poate estima in mod fiabil retururile viitoare si poate recunoaste un provizion aferent retururilor pe baza experientei anterioare si a altor factori relevanti.
O promisiune de vanzare nu genereaza contabilizarea de venituri.
Doar daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate se inregistreaza veniturile din vanzarea bunurilor.
Prevederi cu privire la recunoasterea veniturilor din prestari servicii se regasesc la pct. 446 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Potrivit acestora, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.
In cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
Astfel, recunoasterea veniturilor din prestari de servicii se efectueaza in functie de stadiul lucrarilor:
contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".
In cazul in care lucrarile sunt receptionate de catre beneficiar, dar nu a fost intocmita factura, veniturile din servicii prestate se inregistreaza in contabilitatem la sfarsitul lunii cu ajutorul contului 418 – "Clienti - facturi de intocmit" – 418=704.
De asemenea, in cazul marfurilor returnate de clienti, daca returul se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", respectiv contul 408 "Furnizori - facturi nesosite" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre bilant
30Apr2025
Completare bilant F30 creante
de
Gina Popescu
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
O societate inregistreaza la sfarsitul anului 2024 clienti ale caror solduri neachitate au depasit perioada de scadenta conform contractului incheiat intre parti drept pentru care societatatea a demarat un proces pentru recuperararea creantelor. Aceste sume restante ar trebui evidentiate distinct in bilantul aferent anului 2024 in formularul 30?
30Apr2025
Aprobarea situatiilor financiare ale ONG-urilor
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
La o Asociatie trebuie depus bilantul si unii membrii fondatori nu mai pot fi gasiti pentru a semna procesul verbal al asociatilor. Cum trebuie procedat?
Noile praguri de incadrare a firmelor dupa marime se folosesc doar pentru bilantul pe 2024, nu si retroactiv pentru 2023
de
Profeanu Laura
25 Apr 2025
Ministerul Finantelor a actualizat pragurile valorice pentru incadrarea entitatilor in categoriile de marime, modificari aplicabile incepand cu situatiile financiare aferente anului 2024. Schimbarile au fost introduse prin Ordinul nr. 4164/2024, care modifica reglementarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014. Noile praguri sunt relevante atat pentru intocmirea situatiilor financiare, ...
25Apr2025
DATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
La ce rand in bilant, in F30 (entitati mici), se trec creditele bancare lei si euro pe termen lung si scurt, obtinute de o societate din Romania de la o banca din Romania (Intesa, Unicredit, Bcr)? Multumesc.
Clarificari importante despre semnarea situatiilor financiare anuale pentru 2024
de
Profeanu Laura
25 Apr 2025
Pe masura ce se apropie termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2024 (30 aprilie 2025 pentru ONG-uri si 2 iunie 2025 pentru companii), o serie de clarificari recente oferite de reprezentantii Ministerului Finantelor vin sa raspunda unor intrebari frecvente legate de semnarea bilanturilor.
Aceste explicatii au fost prezentate in cadrul unui eveniment ...
18Apr2025
Neconcordanta D101. Bilant
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare:
In urma notificarii necorelarii bilant si d101, impozit profit 58559 fata de 129607 declarat in bilant, care este nota contabila la inceput de an pentru reglarea contului?
Vezi toate studiile de caz despre bilant keyboard_double_arrow_right