Inchiriere apartament pe termen scurt. CAEN 5510 - 5520
Se inchiriaza un apartament apartinand firmei prin AirBNB/booking. Factura pentru cazare 5 zile se emite catre o persoana fizica cu TVA 19% sau cu 9%? Firma are activat cod secundar de activitate 5520.
Raspuns:
Serviciul de inchiriere al unui bun imobil in scop turistic reprezinta in fapt un serviciu de cazare.
In situatia in care apartamentul respectiv urmeaza a fi inchiriat in scop turistic, de retinut este faptul ca pentru serviciile care urmeaza a fi prestate, proprietarul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal nu poate aplica regimul de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Astfel, serviciul de inchiriere a unui bun imobil nu este similar cu serviciul de cazare turistica, asa cum nici chiriasul nu trebuie confundat cu turistul.
Pentru serviciul de cazare se aplica cota redusa de 9% conform prevederilor art. 291 alin. (2) lit. j)
"(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
j) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;"
Cota redusa TVA 9% se aplica numai daca societatea este autorizata sa desfasoare activitati de cazare turistica si are ca obiect de activitate codul CAEN 5510 "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare".
Conform Normelor metodologice de aplicare a art.291 Cod fiscal:
(14) In sensul art. 291 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal, prin cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara se intelege cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica prevazute la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul cazarii cu mic dejun, cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu all inclusive, astfel cum sunt definite la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice, bauturi nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202, precum si alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs. Orice persoana care actioneaza in conditiile prevazute la pct. 8 alin. (2) sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 311 din Codul fiscal.In acest caz, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA 19%.
In caz contrar, la facturare, se aplica cota standard TVA 19%.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!