Inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare

18 Feb 2019
Daca nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA (conform 316 din Codul fiscal) au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii urmatoarele persoane:
- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara (10.000 euro/34.000 lei);
- persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii pentru care este obligata la plata taxei in Romania – servicii intracomunitare. Atentie! In cazul achizitiei de servicii intracomunitare nu se aplica plafonul de 10.000 euro/34.000 lei. Acest plafon se aplica doar pentru achizitiile intracomunitare de bunuri nu si de servicii.
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA persoanele impozabile vor comunica codul special de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei pe valoare adaugata conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308 din Codul fiscal;
2. beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal.
Persoanele care desfasoara astfel de operatiuni au urmatoarele obligatii:
- Depunerea Formularului (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata" si plata taxei pentru achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii. Decontul se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor efectuate. Formularul trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre TVA
07Mai2025
Cota de TVA pentru accesul la muzee
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Un ONG (Castel medieval) platitor de tva trebuie sa foloseasca casa de marcat si sa emita bon fiscal la vizitatori sau este suficient biletul de intrare? Si ce cota de tva trebuie sa aplice pentru vizitarea castelului? In castel sunt expozitii de haine medievale, tablouri, unelte medievale.
07Mai2025
Regimul TVA pentru livrarile de bunuri cu instalare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
SRL platitor de TVA in Romania, a achizitionat mijloace fixe (masini de productie) de la o societate cu rezidenta in Germania. Masinile de productie au fost asamblate de catre societatea Germana in Romania, la sediul SRL-lui.
Societatea din Germania a facturat serviciile de asamblare cu TVA. Este corect?
Cum inregistrez TVA-ul la societatea din Romania? Ce alte implicatii fiscale avem? Cum ...
07Mai2025
Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
de
Amelia Dumitras
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de ...
06Mai2025
Lichidare societate cu cod de tva anulat. D311
de
Vera Constantin
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
O societate are codul de tva anulat din oficiu. Societatea se afla in procedura de lichidare voluntara. In anul 2021 a achizitionat un teren pentru care s-au aplicat masurile de simplificare a TVA. Valoare tva la achizitie dedusa si colectata: 26172 lei.
Terenul va intra in proprietatea asociatului unic, conform raport repartizare bunuri. Detine raport evaluare teren, cu o valoare de piata ...
07Mai2025
Regimul TVA import bunuri
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
SRL platitor de TVA face o achizitie de la un partener european (CZ-cod inregistrat de TVA) insa marfa vine din CN cu vama in Constanta. Formalitatile vamale, taxele se vor plati de catre SRL. Cum va fi declarata aceasta tranzactie?
06Mai2025
Demolare cladire. Deductibilitate cheltuiala si regim TVA
de
Vera Constantin
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat o Hala de productie in anul 2009 pe care a folosit in primii anii pentru productie, apoi ca depozit. Anul trecut o fost sistat activitatea si s-a decis demolarea acestei cladiri.
La scoaterea din evidenta a cladiri, valoarea ramasa neamortizata am contabilizat pe cheltuieli. Este deductibila din punct de vedere fiscal aceasta cheltuiala? Daca nu, va rog ...
Vezi toate studiile de caz despre TVA keyboard_double_arrow_right