Legea prin care dividendele ar pute fi ridicate trimestrial – trimisa spre promulgare

09 Iul 2018
Legea prin care asociatii/actionarii ar putea beneficia trimestrial de dividende a fost adoptata definitiv in Camera Deputatilor si a fost trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei in data de 23.06.2018.
In varianta trimisa spre promulgare aceasta lege pevede modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr.31/1990, precum si modificarea si completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Concret, daca legea va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste vor putea opta pentru repartizarea trimestriala de dividende in urmatoarele conditii:
-
- repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se va putea efectua optional, in cursul exercitiului financiar, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
- repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare.
- sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
- dupa aprobarea situatiilor financiare anuale se inregistreaza regularizarea sumelor repartizate in cursul anului. Dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
- situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.
- situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre dividende
01Mai2025
DU 2024
de
Florentina Buzea
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
In vederea depunerii declaratiei unice aferenta venituri realizate in anul 2024, avand in vedere ca nu exista venituri de declarat pt care nu s-a retinut impozitul la sursa ci am de plata doar CASS la plafonul maxim de 24 salarii minime, total de plata 7920 lei aferenta veniturilor din investitii incasate in 2024 in Romania din dividende si incasari bancare cf art. 155 alin.1, lit.c-h din CF, ...
30Apr2025
CASS dividende 2024
de
Elena Garofil
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
In cursul anului 2024, s-au achitat dividende, pentru care s-a declarat si achitat impozitul pe dividende catre asociatul unic. Pe 25 mai 2024, asociatul a depus declaratia unica, prin care a declarat un venit estimat din dividende peste 24 salarii minime si CASS estimat de 7.920 lei. Cum procedeaza in 2025, mai declara la realizat CASS pe 2024? Venitul obtinut din dividende a fost in final ...
27Apr2025
Acordare bonus colaboratori
de
Vera Constantin
valabil la 27 Apr 2025
Intrebare:
Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC + export).
Afinele sunt achizitonate de la furnizori locali. La finalul sezonului se intentioneaza ca o parte din profitul inregistrat (10%) sa se repartizeze catre furnizorii de afine sub forma unui bonus, in functie de anumite criterii stabilite anterior.
...
26Apr2025
Dobanzi si dividende incasate in perioada 2018 - 2024. Plafon CASS.
de
Nicolae Liviu
valabil la 26 Apr 2025
Intrebare:
Persoana fizica obtine venituri din chirii si venituri din dobanzi (depozite banca/ investitii) de cativa ani incoace (inclusiv 2024). Va rog sa imi spuneti ce obligatii declarative si de plata are si baza legala. Persoana este si angajat la o firma fara legatura cu cele doua activitati si plateste impozit si contributii.
Anul acesta, in februarie, a primit de la ANAF o decizie de impunere ...
19Apr2025
Repartizare dividende interimare pentru trim. I 2025
de
Elena Ionescu
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
Am depus bilant interimar T1/2025 in data de 15.04.2025. Cand pot ridica dividendele aferente trimestrului 1 /2025, inainte de 15.04.2025 sau in 30 zile de la aprobarea AGA?Inregistrarile contabile 463-456 si 456-446 se fac in balanta de la 31.03.2025 sau in cea din aprilie 2025? Multumesc.
15Apr2025
Dividende distribuite trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu o solutie fiscala pentru urmatoarea situatie: asociatul unic si in acelasi timp si administratorul firmei si-a transferat din contul firmei in contul sau personal, de-a lungul unui an sume cu titlul de avans spre decontare. Sumele s-au adunat, insa nu s-a facut nicio justificare pentru ele. Cum putem acum incadra aceste sume in asa fel incat sa fie corect dpdv legal, ...
Vezi toate studiile de caz despre dividende keyboard_double_arrow_right