Locul prestarii serviciilor in legatura cu bunurile imobile. Refacturare eronata fara TVA pentru lucrari imobiliare

O societate cu activitate principala de „activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate” (cod CAEN 7010) a fost supusa unei inspectii fiscale in perioada mai 2025, vizand TVA aferenta perioadei 01.12.2021 - 30.04.2024. Cazul devine un exemplu tipic de interpretare gresita a locului prestarii serviciilor in legatura cu bunurile imobile.
Situatia de fapt
Societatea verificata a refacturat catre o companie nerezidenta un procent de 94,5% din costurile initiale suportate pentru renovarea unui imobil cu destinatie hoteliera, aflat in Romania. Aceste sume reprezentau, conform contractelor, cheltuieli de renovare, deschidere si operare a hotelului. Contribuabilul a considerat ca locul prestarii acestor servicii este in afara Romaniei si nu a colectat TVA. Astfel, in Decontul de TVA (D300), societatea a trecut sumele la randul 3 – livrari/prestari cu locul in afara Romaniei, omitand sa colecteze TVA pentru aceste refacturari.
Ce prevede Codul fiscal
Potrivit art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, pentru serviciile legate de un bun imobil, locul prestarii este considerat locul unde este situat imobilul, indiferent de locul unde este stabilit beneficiarul. Asadar, daca serviciile refacturate au legatura directa cu un imobil aflat in Romania, operatiunea este impozabila in Romania si supusa TVA.
Concluzia ANAF: Refacturarea lucrarilor de renovare hoteliera catre compania nerezidenta trebuia sa se faca cu TVA colectata, intrucat prestarea serviciilor avea loc in Romania.
Ce a gresit contribuabilul
- A interpretat gresit locul prestarii serviciului: desi beneficiarul era nerezident, natura serviciului (renovare hotel) impunea considerarea imobilului ca punct de referinta.
- Nu a colectat TVA, ceea ce a condus la stabilirea de obligatii fiscale suplimentare din partea ANAF.
Ce trebuie sa retina contribuabilii
1. Refacturarea nu schimba natura serviciului: Daca serviciul initial este legat de un bun imobil situat in Romania, si refacturarea sa intra sub incidenta acelorasi reguli de TVA. Daca serviciul este considerat ca fiind prestat in Romania, atunci se colecteaza TVA, indiferent de rezidenta clientului.
2. Randul 3 din D300 este frecvent gresit utilizat: Acesta este destinat operatiunilor cu locul prestarii in afara Romaniei (de ex., consultanta, servicii electronice etc.), dar nu se aplica pentru servicii legate de imobile situate in Romania.
3. Documentatia contractuala trebuie analizata atent: O simpla refacturare „la valoare” nu este suficienta pentru a scuti de TVA o operatiune care, prin natura sa, este impozabila in Romania.
Concluzie
Acest caz subliniaza o greseala des intalnita in practica: aplicarea automata a scutirii de TVA pentru refacturari catre nerezidenti, fara analizarea locului prestarii conform Codului fiscal. Orice firma care gestioneaza imobile, chirii, lucrari de constructii sau renovari trebuie sa trateze cu maxima atentie aspectul locului prestarii, mai ales in relatia cu entitati din afara Romaniei.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!