Modificarea regimului de scutire de TVA: Romania intarzie reforma promisa si risca sanctiuni de la Comisia Europeana

Desi anul 2025 ar fi trebuit sa debuteze cu un nou regim de scutire de TVA pentru intreprinderile mici, Romania se afla la mijlocul anului fara vreo reglementare concreta in vigoare. In acest context, Comisia Europeana a emis un nou semnal de alarma, avertizand ca tergiversarea transpunerii Directivei 2020/285 ar putea duce Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Transpunerea unei directive ignorate
Directiva 2020/285, adoptata de Consiliul UE inca din 2020, avea ca termen de transpunere 31 decembrie 2024. Obiectivul: simplificarea regimului special de scutire de TVA pentru micii contribuabili si extinderea acestuia la nivelul intregii Uniuni Europene.
Romania insa a ratat termenul, nereusind nici pana acum sa adopte modificarile legislative impuse, desi un proiect de ordonanta de urgenta a fost pus in dezbatere publica in martie 2025, dar mult dupa termenul oficial.
O schimbare de plafon si o deschidere spre piata UE
Reforma ceruta de directiva europeana presupune doua modificari pentru contribuabili:
1. Majorarea plafonului de scutire de TVA - pragul actual de 300.000 lei ar trebui sa creasca la 395.000 lei, pentru a reflecta plafonul maxim permis de UE, schimbare care ar usura povara administrativa pentru numeroase microintreprinderi si PFA-uri care acum ating limita pragului actual.
2. Extinderea regimului de scutire la nivel UE - o noutate majora este posibilitatea ca firmele stabilite in Romania sa aplice regimul de scutire si in alte state membre si invers, o premiera in Codul fiscal romanesc, ce presupune conditii specifice privind cifra de afaceri la nivelul Uniunii si notificarea Fiscului pentru obtinerea unui cod special.
O serie de guverne, nicio decizie
In decurs de doar cateva luni, Guvernul Ciolacu I a promis transpunerea reformei fiscale prin PNRR pana la 1 aprilie 2025, dar n-a reusit sa adopte actele necesare. Guvernul Ciolacu II a venit cu proiectul de OUG in martie, dar fara urmari legislative concrete. Guvernul Bolojan, instalat in iunie, are acum sarcina urgenta de a finaliza reforma, insa pana in prezent nu a transmis semnale clare privind transpunerea directivei in Codul fiscal.
Risc de infringement si sanctiuni financiare
Emiterea avizului motivat de catre Comisia Europeana este a doua etapa a procedurii de infringement. Daca in termen de doua luni Romania nu adopta masuri concrete, urmeaza etapa finala: sesizarea CJUE, cu posibilitatea impunerii unor sanctiuni financiare.
Nefiind singura restanta a Romaniei, CE a mentionat in acelasi comunicat si intarzierea transpunerii Directivei 2022/542, referitoare la aplicarea anumitor cote reduse de TVA. Proiectul de OUG mentionat ar fi trebuit sa includa si aceasta directiva, iar lipsa adoptarii face ca Romania sa inregistreze doua neconformitati majore in domeniul TVA.
Ce ar trebui sa contina ordonanta intarziata?
Daca ar fi fost adoptat, proiectul de OUG din martie 2025 ar fi introdus:
- Plafon nou de 395.000 lei, aplicabil de la 1 aprilie 2025. Depasirea acestuia ar fi obligat contribuabilii sa se inregistreze in scopuri de TVA imediat, fara intarziere, la data depasirii plafonului, fara a mai astepta luna urmatoare, cum este in prezent;
- Reguli tranzitorii pentru cei care deja inregistrati in baza plafonului de 300.000 lei;
- Articole noi (310 ¹ si 310 ²) in Codul fiscal, ce reglementau extinderea regimului la nivel UE, cu conditii clare privind cifra de afaceri (sub 100.000 euro la nivel UE) si plafoanele din fiecare stat membru.
Concluzie
In lipsa unor masuri urgente, Romania risca sa piarda o oportunitate fiscala de simplificare pentru intreprinderile mici si sa fie sanctionata de instantele europene. Desi legislatia este pregatita pe hartie, aplicarea concreta depinde de vointa si eficienta Guvernului. In acualul context bugetar deja tensionat, intarzierea transpunerii ar putea costa credibilitatea si banii reali.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!