Modificari in Declaratia 112
25 Apr 2024
ANAF a publicat recent schimbari in structura si cerintele Declaratiei 112, aprobate prin Ordinul nr. 723/2024, in vigoare din 22 aprilie 2024.
Potrivit referatului de aprobare a proiectului de ordin, contextul modificarilor aduse Declaratiei 112 este strans legat de necesitatea alinierii procedurale si legislative la prevederile introduse prin OUG nr. 115/2023. Aceasta ordonanta a adus masuri complexe care vizeaza consolidarea fiscala si imbunatatirea colectarii veniturilor statului, elemente esentiale in actualul context economic.
Prin OUG nr.115/2023 au fost preluate dispozitiile referitoare la masura „200 de lei din salariul minim, suma netaxabila” prevazute in anul 2023 de OUG nr. 168/2022. Dispozitiile se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2024 inclusiv.
De asemenea, incepand cu anul fiscal 2024, prevederile privind retinerea la sursa a CASS datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda, venituri din asocieri cu persoane juridice si venituri din drepturi de proprietate intelectuala au fost preluate de la art.174 la art.174^1 din Codul fiscal.
In acest context, a fost actualizat modelul si continutul formularului 112, care cuprinde urmatoarele modificari:
1. Actualizarea Nomenclatorului „Creante fiscale”, prin modificarea temeiului legal pentru creantele reprezentand CASS retinuta la sursa de platitorii de venituri;
2. Introducerea unei casete „Declaratie rectificativa depusa ca urmare a unei notificari de conformare”, care se bifeaza in situatia corectarii declaratiei ca urmare a notificarii de conformare emisa de organul fiscal;
3. Modificarea „Anexei asigurat” din formular, prin:
- actualizarea trimiterilor care vizeaza masura „200 de lei din salariul minim, suma netaxabila”;
- completarea sectiunii E.3 cu doua noi rubrici referitoare la veniturile neimpozabile prevazute la art. 76 alin.(4^1) lit.i) si j) din Codul fiscal:
Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(4^1) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
i) sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat. Suma se acorda unui singur parinte, astfel cum este definit la art. 77 alin. (11), la un singur angajator, prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui. In situatia in care desfasoara activitate la mai multi angajatori, angajatul are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator;
j) diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
4. Actualizarea Nomenclatorului „Tip asigurat” prin:
- inlocuirea trimiterilor la OUG nr.168/2022 cu trimiteri la OUG nr.115/2023;
- eliminarea tipului de asigurat 1.11.4 „Salariat care desfasoara activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara, beneficiar al masurii „200 de lei din salariul minim, suma netaxabila” prevazuta de O.U.G. nr.168/2022;
- modificarea coloanei „CASS” pentru tipurile de asigurat 3.9 si 3.10 care vizeaza persoanele fizice care au raportul de munca suspendat, urmare a faptului ca se afla in incapacitate temporara de munca si beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, avand in vedere ca aceste persoane datoreaza CASS, potrivit art.157 alin.(1) lit.v) din Codul fiscal;
5. Modificarea instructiunilor de completare a formularului 112
Ordinul ANAF nr. 723/2024, care contine modificarile la declaratia 112 si la instructiunile sale de completare, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 376 din 22 aprilie 2024. Formularul actualizat se va utiliza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente veniturilor din luna aprilie 2024. Desi data limita pentru depunerea declaratiei este 25 mai 2024, deoarece 25 mai este o zi nelucratoare, termenul se extinde pana la prima zi lucratoare urmatoare, respectiv 27 mai 2024.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratia 112
Aug282024
Rectificarea D 112
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Aug 2024
Intrebare:
Am constatat ca am gresit calculul cifrei de afaceri pentru aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul alimentar si s-a declarat eronat in D112 pe o perioada de 24 de luni. Procentul aferent nu a scazut sub 80%, doar valorile absolute inscrise in declaratii sunt eronate. De ce sanctiuni ar fi pasibila societatea daca nu se depun declaratii rectificative? Practic calculul efectiv de salarii nu ...
Aug292024
Venituri din arenda de la mai multi platitori. Obligatii CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 29 Aug 2024
Intrebare:
Societatea A are o persoana fizica careia ii datoreaza plata arenda in valoare bruta de 35068 lei. Aceasta persoana are de primit c/v arenda si de la o alta firma, societatea B in valoare de 63782 lei. Va rog sa ma ajutati cum sa retin contributia de asigurari de sanatate atat de la societatea A, cat si de la societatea B. Multumesc!
Aug262024
Delegare. Luna in care se declara diurna in declaratia 112
de
Rodica Mantescu
valabil la 26 Aug 2024
Intrebare:
Referitor la: declarare in D112 a indemnizatiilor de delegare externe, pentru conducatori auto.
Un salariat porneste in cursa in data de 27 iulie si se reintoarce in tara in 5 august; ulterior, va porni din nou in cursa, in data de 7 august si se va intoarce in tara in 31 august.
Cum trebuie inregistrata corect, in D112 indemnizatia de delegare? Defalcat pe 2 luni sau doar la data predarii ...
Aug222024
Obligatii privind colaborarea cu zilieri si actori
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Aug 2024
Intrebare:
Societatea a realizat un film pentru un client din Ungaria, in statiunea montana Ranca, Gorj si a folosit mai multi figuranti, cu contract de zilieri, dar si actori, cu contract pe drepturi de autor. Ce obligatii fiscale are societatea pentru zilieri si pentru actori, ce declaratii trebuie sa depuna si ce obligatii au actorii, la randul lor? Multi dintre ei au intrebat ce trebuie sa ...
Iul242024
Tichete de masa acordate in baza unei hotarari judecatoresti
de
Florentina Buzea
valabil la 24 Iul 2024
Intrebare:
Prin hotarare judecatoreasca s-a dispus obligativitatea acordarii tichetelor de masa in valoare de 20 lei/zi pentru anul 2023 si in continuare pentru anul 2024 unui numar de salariati.
Va rugam sa ne precizati daca acestea pot fi acordate toate intr-o luna si ce contributii se retin. Care este modul de raportare in D112?
Iul232024
Domeniul constructii. Facilitati pentru activitatea desfasurata partial in luna in Romania. Declaratia 112
de
Rodica Mantescu
valabil la 23 Iul 2024
Intrebare:
Firma care activeaza in domeniul constructiilor, cod CAEN 4299, si ai caror salariati indeplinesc conditiile prevazute la art. 60 punctul 5 din Codul Fiscal, adica sunt salariati tip 25, lucreaza in cadrul aceleiasi luni atat in Romania (unde pentru veniturile obtinute beneficiaza de facilitati) cat si in afara Romaniei, fiind detasati transfrontalier cu formular A1 (venituri ce nu beneficiaza ...
Vezi toate studiile de caz despre declaratia 112 keyboard_double_arrow_right