Publicarea listelor firmelor corecte si a celor cu datorii pentru trimestrul I din 2024 de catre ANAF
23 Apr 2024
ANAF este responsabila pentru gestionarea si supravegherea obligatiilor fiscale ale persoanelor juridice din Romania. O parte a acestei responsabilitati include publicarea periodica a listelor cu firmele care isi indeplinesc obligatiile fiscale (lista alba) si a celor care inregistreaza datorii (lista neagra). Listele sunt actualizate trimestrial si sunt importante pentru transparenta fiscala si pentru a incuraja conformitatea fiscala.
Lista contribuabililor care nu inregistreaza obligatii restante (Lista alba)
In vederea mediatizarii contribuabililor care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale si care nu figureaza in evidentele fiscale cu obligatii bugetare restante, organele fiscale publica pe pagina de internet proprie, la adresa: https://www.anaf.ro/restante/listaalba.xhtml, lista acestor contribuabili, care va cuprinde denumirea contribuabililor si codul de identificare fiscala.
Lista firmelor corecte pentru primul trimestru al anului 2024 va fi publicata pana la data de 30 aprilie 2024. Conform procedurii de publicare a listei contribuabililor care nu inregistreaza obligatii restante (parte integranta din Ordinul presedintelui ANAF 1.923/2022) pentru a fi incluse in aceasta lista, companiile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- obligatiile fiscale principale si accesorii trebuie sa fie achitate la scadenta sau la termenul de plata prevazut de lege, pentru trimestrul in discutie;
- companiile nu trebuie sa inregistreze obligatii bugetare restante la data intocmirii listei??.
Potrivit punctului 3 din procedura de publicare, nu fac obiectul publicarii, contribuabilii care au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului sau au fost declarati inactivi.
Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante (Lista neagra)
Similar, lista neagra a firmelor care au acumulat datorii pana la sfarsitul primului trimestru din 2024 va fi, de asemenea, publicata pana la 30 aprilie 2024.
In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili persoane juridice, organele fiscale publica pe pagina de internet proprie a ANAF, la adresa: https://www.anaf.ro/restante/ lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii.
Conform procedurilor stabilite prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 558/2016, inainte de publicarea acestei liste, firmele sunt notificate in scris pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante, acestea avand optiunea de a solicita corectarea oricaror erori sau de a-si achita datoriile pentru a fi eliminate din aceasta lista.
Pentru a fi incluse pe lista neagra, datoriile firmelor trebuie sa depaseasca urmatoarele praguri:
- 500.000 lei pentru marii contribuabili
- 250.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
- 100.000 lei pentru alte categorii de debitori??.
a) obligatii fiscale principale si obligatii fiscale accesorii;
b) obligatii fiscale principale si accesorii necontestate, precum si cele contestate, respectiv cele asupra carora contribuabilul a exercitat caile de atac prevazute de lege. Aceste obligatii vor fi mentionate in lista pana la solutionarea cailor de atac asupra acestora.
Obligatiile fiscale restante includ:
1. Obligatii fiscale scadente: obligatiile pentru care termenul de plata s-a implinit.
2. Diferentele de obligatii fiscale: diferente intre obligatiile fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, indiferent daca termenul de plata pentru acestea nu s-a implinit.
Excluderi din categoria obligatiilor fiscale restante
- Inlesnirile la plata: Obligatiile pentru care s-au acordat inlesniri la plata, care nu au ajuns inca la termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirilor sau sunt in termenul de plata stabilit la art. 194 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura fiscala??;
- Obligatiile suspendate: Obligatiile fiscale a caror executare este suspendata conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 sau sunt contestate legal si garantate conform art. 210, 211, sau 235 din Codul de procedura fiscala??;
- Obligatiile viitoare: Datoriile stabilite in planurile de reorganizare judiciara aprobate sau cele care nu se sting conform art. 266 alin. (9) din Codul de procedura fiscala?;
- Obligatiile fiscale care nu se sting potrivit art. 266 alin. (9) din Codul de procedura fiscala.
- Creantele din titluri executorii: Creantele fiscale din titluri executorii folosite la sechestrare, pentru bunuri valorificate cu plata in rate, limitat la diferenta de pret aprobata;
- Rambursarile/restituirile: Daca suma obligatiilor fiscale datorate este egala sau mai mica decat sumele de rambursat/restituit aflate in curs de solutionare sau sumele certe, lichide si exigibile de incasat de la autoritati??.
Concluzii
Listele publicate de ANAF sunt un instrument valoros pentru asigurarea conformitatii fiscale si pentru a promova transparenta in randul companiilor din Romania. Aceste liste descurajeaza acumularea de datorii fiscale si recunosc eforturile companiilor care isi indeplinesc responsabilitatile fiscale, contribuind la crearea unui mediu de afaceri just si competitiv.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre anaf
Sep122024
Compensare lipsa inventar cu aport
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Sep 2024
Intrebare:
SC are control ANAF, in contabilitate stoc marfa 900.000 lei, stoc marfa real 0, imprumut societate 900.000. ANAF impune lipsa de stoc cu 10% venituri din alte surse.
Rog ajutor.
Sep122024
Formular necesar transmiterii raspunsuluila notificare de conformare Ro e- TVA
de
Amelia Dumitras
valabil la 12 Sep 2024
Intrebare:
Societatea noastra a primit prin spv, notificare de conformare Ro e-tva. Am stabilit diferentele si dorim sa raspundem, insa nu stim unde si cum, deoarece ANAF in brosura publicata pe site ANAF, mentioneaza ca se vor transmite raspunsuri prin formularul electronic - Notificarea de conformare RO e-TVA, insa noi nu am regasit acest formular. In concluzie unde si cum se vor transmite raspunsurile ...
Aug232024
Persoana fizica. Decizie de impunere. Sume estimate
de
Nicolae Liviu
valabil la 23 Aug 2024
Intrebare:
O persoana fizica, ce detine un PFA, a avut un control documentar de la ANAF in care s-a constatat ca nu a depus declaratia unica cu impozitul pe venit realizat pe anul 2022 si CAS si CASS anticipat pe anul 2023. Persoana fizica a depus declaratie de venit estimat pe anul 2022 cu impozit de 5500 lei si declaratie cu venit net realizat pe 2023 de 121733 lei, CAS 18000 lei (24*3000 lei* 25%), ...
Aug172024
Raspunderea contabilului dupa incetarea contractului
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 17 Aug 2024
Intrebare:
Societatea a fost vanduta in ianuarie 2023, in prezent contabila de la vremea respectiva primeste solicitare de la ANAF pentru a preda documente de verificare pentru acea societate, ea in prezent nu colaboreaza cu acea societate, dansa este obligata prin lege sa predea actele din baza de date?
Aug102024
Societatea dizolvata dar neradiata
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Aug 2024
Intrebare:
O societatea infiintata in anul 1997, nu a prestat nici o activitate, este dizolvata in anul 2009 conform art 237 din Legea 31/1990. Nu a depus bilant de lichidare, nu a depus nici o declaratie si nici o situatie financiara. In luna iulie 2024 administratorul acestei societati primeste notificare de la ANAF ca nu a depus situatiile financiare aferente anului 2023. Administratorul nu mai detine ...
Iul262024
Recuperare prejudiciu de catre Ocolul sivic. Implicare ANAF
de
Vera Constantin
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Conform art. 105, alin.(3) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, in situatiile in care prejudiciul nu a fost recuperat de ocolul silvic care asigura serviciile silvice sau administrarea fondului forestier, potrivit dispozitiilor OG nr. 92/2003 privind codul de procedura fiscala... acesta se recupereaza... de catre organele fiscale competente subordonate ANAF...
Ce inseamna recuperarea ...
Vezi toate studiile de caz despre anaf keyboard_double_arrow_right