Noi prevederi privind inregistrarea fiscala a nerezidentilor de la 01 ianuarie 2018

22 Sep 2017
Codului de procedura fiscala i-au fost aduse recent modificari si completari prin OG 30/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Printre altele au fost aduse completari si prevederilor speciale privind inregistrarea fiscala a persoanelor nerezidente.
Conform Codului de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.
Astfel, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice nerezidente care sunt subiect intr-un raport juridic fiscal au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala in Romania.
De asemenea, Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa solicite Ministerului Finantelor Publice atribuirea numarului de identificare fiscala pentru persoanele fizice nerezidente care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de fondator, asociat, actionar ori administrator in cadrul unor societati. Solicitarea se efectueaza cu ocazia inregistrarii unei societati la registrul comertului, potrivit legii, sau, dupa caz, la cesiunea partilor sociale ori a actiunilor, respectiv la numirea de noi reprezentanti legali sau la cooptarea de noi asociati ori actionari, cu prilejul efectuarii majorarii de capital social. Pe baza datelor transmise de catre oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, pe cale electronica, Ministerul Finantelor Publice atribuie numarul de identificare fiscala, inregistreaza fiscal persoanele fizice nerezidente si emite certificatul de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt inregistrate fiscal. Certificatul de inregistrare fiscala se emite si se transmite catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunal in aceeasi zi sau cel mai tarziu a doua zi.
Incepand cu 01 ianuarie 2018 se introduce, pentru institutiile de credit, obligatia de a solicita organului fiscal central atribuirea numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu detin cod de identificare fiscala, odata cu solicitarea deschiderii unui cont bancar sau inchirierea unei casete de valori.
In baza solicitarii, organul fiscal emite certificatul de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt deja inregistrate fiscal. Certificatul de inregistrare se transmite catre institutiile de credit in termen de 5 zile de la data solicitarii atribuirii numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre procedura fiscala
CCR declara neconstitutionale doua conditii privind raspunderea solidara a persoanelor juridice
de
Profeanu Laura
19 Mar 2025
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a pronuntat, prin Decizia nr. 49/2025, o hotarare cu impact asupra Codului de procedura fiscala. Doua dintre conditiile care permiteau atragerea raspunderii solidare a unei persoane juridice pentru obligatiile unui debitor insolvabil sau insolvent, au fost declarate neconstitutionale.
Decizia, publicata in Monitorul Oficial nr. 237 din 18 martie ...
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati - Explicatii si implicatii fiscale
de
Profeanu Laura
24 Feb 2025
Articolul 92 din Codul de procedura fiscala reglementeaza procedura de declarare in inactivitate a contribuabililor/platitorilor, precum si conditiile de reactivare, cu implicatii importante asupra drepturilor si obligatiilor fiscale ale persoanelor juridice si entitatilor fara personalitate juridica.
1. Situatiile in care contribuabilul/platitorul este declarat inactiv
Potrivit art. ...
CCR declara neconstitutionale anumite prevederi privind raspunderea solidara a persoanelor juridice din Codul de procedura fiscala
de
Profeanu Laura
20 Feb 2025
Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat, prin decizia pronuntata la data de 18 februarie 2025, neconstitutionale anumite dispozitii din Codul de procedura fiscala referitoare la raspunderea solidara a persoanelor juridice. Este vorba despre solutia legislativa cuprinsa la art. 25 alin. (3) lit. b) si c) din Cod, pe motiv ca aceasta nu contine criterii clare si previzibile pentru ...
17Feb2025
Dobanzi si penalitati de intarziere
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
In situatia in care se face o declaratie rectificativa din care rezulta o suma de plata in plus la impozit pe profit, in cat timp de la depunerea declaratiei rectificative trebuie achitata diferenta de plata si ce dobanzi si penalitati se datoreaza in acest sens? Se poate beneficia de vreo reducere de dobanzi si penalitati daca achita in termen diferenta de impozit?
24Dec2024
SOP. Chestiuni procedurale, contabile si fiscale
de
Otilia Roman
valabil la 24 Dec 2024
Intrebare:
Societatea platitoare de impozit pe profit doreste sa implementeze programul de stock option plan: un program initiat in cadrul unei persoane juridice prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevazute la pct. 26 lit. c) si d), dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un ...
Proiect de OUG: Digitalizarea procedurii de aplicare a sanctiunilor
de
Profeanu Laura
20 Aug 2024
Detalii ale propunerii de modificare a Codului de procedura fiscala
Potrivit informatiilor din Nota de fundamentare, in prezent, procesele verbale de contraventie se semneaza doar de catre persoanele desemnate cu aceasta activitate, cu functie de executie, chiar si in cazul in care amenzile se aplica la sediul organului fiscal, fara a fi reglementata posibilitatea semnarii si comunicarii ...
Vezi toate studiile de caz despre procedura fiscala keyboard_double_arrow_right