Plata dividende. Societati afiliate
Raspuns oferit deVera Constantin
Expert contabil
Am dori sa ne ajutati sa validam inregistrarile contabile in cazul dividendelor datorate intre 2 persoane juridice afiliate (acelasi administrator), de la momentul incheierii situatiilor financiare-intocmire AGA (decizie repartizare dividende) la plata acestora.
Societatea L SRL, detine din 2020 o cota de participare la de 90% din activitatea societatii B SRL, ambele societati fiind platitoare de impozit pe profit fara exceptii/scutiri.
Societatea B SRL a obtinut profit in toti anii fiscali 2020-2023 si a decis prin AGA(anual in iunie) la incheierea situatiilor financiare, repartizarea profitului pe dividende. In prezent B SRL a achitat catre L SRL dividendele datorate pana la anul 2022 si urmeaza sa inceapa achitarea si pe cele din 2023.
Intrebari:
1. Cand se inregistreaza veniturile neimpozabile din dividende in contabilitatea societatii L SRL? La data incasarii lor de la B SRL sau la data intocmirii AGA (iunie a.c pentru an fiscal precedent) aferenta bilant B SRL? Care este monografia contabila pentru aceste dividende in ambele societati?
2. Intelegem din codul fiscal ca aceste venituri sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit (art. 15 alin. (2) lit. f), art.23 lit. a), art. 53 alin. (1) lit. n) Cod fiscal) dar si scutite de retinerea la sursa (in societatea B SRL) a impozitului pe dividende (art.43 alin.4). Impozitul pe dividende va fi platit de catre societatea L SRL la momentul repartizarii profitului (obtinut preponderent din activitatea de holding=venituri din dividende realizate in relatie cu B SRL) pe dividende datorate actionarilor sai (persoane fizice), dupa incheierea situatiilor financiare anuale. Va rugam sa ne confirmati daca acest rationament este correct.
3. In cazul in care societatea B SRL inregistreaza intarzieri la plata dividendelor datorate lui L SRL (ex. dividende af 2022 achitate in martie 2024), conform legii, societatea L SRL are obligativitatea de a impune societatii B SRL plata unei dobanzi de intarziere, chiar daca acesta dobanda nu este mentionata in niciun document incheiat intre cele 2 societati? Mai sunt si alte implicatii fiscal?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!