Propunere noua de scutire de la plata TVA pentru bunuri si servicii vitale

16 Apr 2021
Comisia Europeana a propus de curand aplicarea scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul bunurilor si serviciilor vitale care, in perioadele de criza, sunt puse la dispozitia statelor membre si a cetatenilor de catre Comisie, organismele si agentiile UE.
Termenul de transpunere in legislatia statelor membre este 30 aprilie 2021.
Inca din aprilie 2020, Uniunea Europeana a convenit sa scuteasca de taxe vamale si de TVA importurile de masti si de alte echipamente de protectie necesare pentru combaterea pandemiei. Aceasta scutire ramane in vigoare, planificandu-se prelungirea sa.
In decembrie 2020, statele membre ale UE au cazut de acord asupra unor masuri noi propuse de Comisie pentru a permite o scutire temporara de TVA in cazul vaccinurilor si al kiturilor de testare vandute spitalelor, medicilor si persoanelor fizice, precum si in cazul serviciilor strans legate de acestea. In temeiul directivei modificate, statele membre pot aplica fie cote reduse, fie cote zero, atat in cazul vaccinurilor, cat si al kiturilor de testare, daca doresc acest lucru.
Propunerea a fost facuta pe baza experientei dobandite in timpul pandemiei de COVID-19. Printre altele, aceasta a aratat ca TVA-ul perceput pentru anumite tranzactii ajunge sa fie, in operatiunile de achizitii publice, un factor de cost care pune presiune pe bugetele limitate.
Prin urmare, initiativa va eficientiza la maximum fondurile UE utilizate in interes public pentru a raspunde la situatiile de criza, cum ar fi dezastrele naturale si urgentele de sanatate publica.
Ea va consolida totodata organismele de gestionare a dezastrelor si a situatiilor de criza la nivelul UE, cum ar fi cele care intra sub incidenta uniunii europene a sanatatii si a mecanismului de protectie civila al UE.
Odata puse in aplicare, noile masuri vor permite Comisiei si altor agentii si organisme ale UE sa importe si sa achizitioneze bunuri si servicii scutite de TVA atunci cand achizitiile respective urmeaza sa fie distribuite in cadrul unei interventii de urgenta in UE. Destinatarii ar putea fi statele membre sau parti terte, cum ar fi autoritatile sau institutiile nationale (de exemplu, un spital, o autoritate nationala de sanatate sau de interventie in caz de dezastre).
Bunurile si serviciile acoperite de scutirea propusa includ, de exemplu:
-testele de diagnosticare si materialele de testare, precum si echipamentele de laborator;
-echipamentele personale de protectie (EIP), precum manusile, aparatele pentru respiratie artificiala, mastile, halatele, produsele dezinfectante si echipamentele de dezinfectare;
-corturile, paturile de campanie, imbracamintea si alimentele;
-echipamentele de cautare si salvare, sacii de nisip, vestele de salvare si barcile gonflabile;
-antimicrobienii si antibioticele, antidoturile care asigura protectia in caz de amenintare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiatii, antitoxinele, comprimatele de iod;
-produsele derivate din sange sau anticorpii;
-dispozitivele de masurare a radiatiilor;
-dezvoltarea, productia si achizitionarea produselor necesare, activitatile de cercetare si inovare, constituirea de stocuri strategice de produse; licentele farmaceutice, unitatile de carantina, studiile clinice, dezinfectarea sediilor etc.
Propunerea legislativa, care va modifica Directiva TVA, va fi transmisa Parlamentului European spre avizare si Consiliului spre adoptare.
Statele membre vor trebui sa adopte si sa publice, pana la 30 aprilie 2021, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive.
Comunicatul Comisiei poate fi consultat aici :
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_1642
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre tva
03Mai2025
Achizitie UE. SAF-T. Ajustare tva
de
Vera Constantin
valabil la 03 Mai 2025
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti care vor fi inregistrarile, Tax type, Tax code, Tax amount-urile in SAF-t aferente urmatoarei situatii:
Achizitie intracomunitara de materiale pentru nevoile personale ale administratorului.
Nu se deduce TVA, si se impoziteaza cu cota de 10% toata achizitia, si se declara in 100 la "Venituri din alte surse".
3028 = 401 100
4426 = 4427 19
635.2 = 4426 ...
Inspectii fiscale in constructii: ANAF verifica deducerile si sponsorizarile. Doua cazuri care dau de gandit
de
Profeanu Laura
02 Mai 2025
In contextul intensificarii inspectiilor fiscale din partea ANAF, doua cazuri recente atrag atentia asupra unor greseli frecvente care pot conduce la impuneri suplimentare de TVA si impozit pe profit.
Cazul 1: Lucrari de constructii cladiri – TVA dedusa fara legatura cu operatiuni taxabile
O societate cu activitate principala in constructia de cladiri a fost inspectata pentru ...
02Mai2025
Obligatii PF pentru imobile inchiriate prin AIRBNB si BOOKING
de
Florentina Buzea
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
Detin in calitate de persoana fizica 4 imobile (apartamente) pe care le inchiriez in regim booking/airbnb (pe perioade scurte - max 30 de zile). Apartamentele sunt locate: 2 in Buc, 1 Constanta si 1 Iasi.
1). Dpdv impozit pe venit anual optiunea ar fi de platit la Norma de venit. Avand in vedere locatiile diferite, practic voi fi in situatia de cumula 4 norme de venit (cate 1 pentru fiecare ...
01Mai2025
Gazda profesionista Booking
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica este proprietara unui apartament in Romania pe care il inchiriaza pe perioada scurta prin intermediul platformei Booking. Pentru serviciile Booking primeste lunar o factura fara tva cu taxare inversa desi este persoana fizica. Ce ar trebui sa faca persoana fizica in acest caz, e obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA? Are si alte obligatii fata de stat? Multumesc.
01Mai2025
Evidentiere creante incerte
de
Vera Constantin
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
Soldul clientului 4111KOLOSALE s a trecut la clienti incerti cont 418 in luna 05.2018, nu s-a constituit provizion, in anul 2018 societatea a fost platitoare de impozit pe venit, de la 01.01.2025 a devenit platitoare de impozit pe profit.
Am primit aceste informatii despre dosarul debitorului KOLOSALE.
Cand se intocmeste factura de stornare a facturilor si cum se inregistreza pentru a ...
30Apr2025
Client in faliment, scadere din evidenta creanta, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
O societate are un credit fata de un client de mai multi ani; s-a descoperit ca clientul a fost declarat falimentar in 2021, dar falimentul nu este inca incheiat. Este deductibila pierderea din credit daca este inregistrata in 2024? Cum recuperam TVA-ul?
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right